|

Ulaştırma Bakanlığı'ndan 'okul servisi' açıklaması

Ulaştırma Bakanlığı'ndan 'servisçi' çatışmasıyla ilgili ilk yanıt geldi. Bakanlık, "Her türlü denetim yapılıyor" açıklamasını yaptı.

Yeni Şafak
16:56 - 7/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 17:14 - 7/09/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Olay, Ümraniye Armağanevler Mahallesi Varan Caddesi Mimoza Sokak'taki Fatih İlkokulu bahçesinde saat 11.30 sıralarında meydana geldi.
Olay, Ümraniye Armağanevler Mahallesi Varan Caddesi Mimoza Sokak'taki Fatih İlkokulu bahçesinde saat 11.30 sıralarında meydana geldi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı okul servisleriyle ilgili açıklama yaptı.

İstanbul Ümraniye'de servisçiler arasında okul bahçesinde hafta başında çıkan silahlı çatışmada 1 kişi ölmüş, 2 kişi yaralanmıştı. Olay, Ümraniye Armağanevler Mahallesi Varan Caddesi Mimoza Sokak'taki Fatih İlkokulu bahçesinde saat 11.30 sıralarında meydana gelmişti. Tepkilere yol açan olayın ardından servisçilerin denetlenme koşulları gündeme gelmişti.


Ulaştırma Bakanlığı'nca, sorumluluklarında bulunan okul servis araçlarının denetiminin, valilikler ve kolluk kuvvetleri aracılığıyla yapıldığı bildirildi. Bakanlık, ayrıca tespit edilen her türlü sorununun çözümüne ilişkin olarak gerekli çalışmaların yapıldığını duyurdu.

7'nci madde uyarısı

Bakanlık açıklamasında şöyle denildi:

"Son günlerde, bazı basın yayın organlarında yer alan, öğrenci servisi ihalelerinde Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği nedeniyle firmalar arasında gerginlik yaşandığı yönündeki haberlere ilişkin kamuoyunu doğru bilgilendirme adına açıklama yapılması gereği doğmuştur. Bakanlığımız yetki ve sorumluluğunda bulunan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nin; “Okul servis araçlarının kiralanması” başlıklı 7’nci maddesiyle, okul servis araçlarının hangi şartlar altında kiralanabileceği hususları düzenlenmiştir.


Yerine getirmesi gerektiği açıktı

Basına yansıyan haberlerin aksine, söz konusu 7’nci madde çerçevesinde okul servis aracı işleten kişi ile anlaşma yapılması halinde dahi, taşıma yapılacak taşıtların “Okul Servis Aracı” olması gerektiği, taşıt sahibi firmaların da Yönetmelikte öngörülen tüm yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiği açıktır. Söz konusu Yönetmelik çerçevesinde öğrenci taşıyacak araçların özel izinli taşıtlar (UKOME veya il/ilçe trafik komisyon kararı bulunan) olması gerekmektedir. Ayrıca söz konusu yönetmeliğin 8’inci maddesinin (c) fıkrasına göre, servis şoförü ve rehber personeli olunabilmesi için uyuşturucu ile ilgili ve çocuk istismarı suçlarından affa uğrasalar dahi hüküm giymemiş olması gerekmektedir.

Koordineli şekilde denetleniyor

Öğrenci Servisi ihalesini yapan merciler yönetmeliğin 8’İnci maddesinde yer alan şartları, ihale şartnamesine koymak zorundadır. Öğrenci taşımacılığına yönelik yasal düzenleme Bakanlığımız tarafından yapılmakta olup, söz konusu taşımaların denetimi ise Valilikler ve kolluk kuvvetleri (Polis, Jandarma, Zabıta) aracılığıyla yapılır. Çalışma şartları yönünden Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlarda mevzuatları çerçevesinde her türlü denetimi yaparlar. Bununla birlikte Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğine ilişkin Bakanlığımız tarafından tespit edilen her türlü sorunun çözümüne ilişkin olarak gerekli çalışmalar ilgili Bakanlıklar ile diğer kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde yapılmaktadır."



#Ulaştırma Bakanlığı
7 yıl önce