|

'Artık herkes servis şoförü olamayacak'

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala artan servis kavgalarına son noktanın konulduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tüm servis sürücülerinin TESK tarafından hazırlanan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından Resmi Gazete’de yayınlattırılan servis şoförü standartlarına uymalarının zorunlu olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
11:43 - 7/09/2017 Perşembe
Güncelleme: 13:44 - 7/09/2017 Perşembe
IHA
Servis şoförlerine getirilecek standartlar ile her önüne gelen servis şoförlüğü yapamayacak.
Servis şoförlerine getirilecek standartlar ile her önüne gelen servis şoförlüğü yapamayacak.

Yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son yaşanan istenmeyen olayların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla görüşerek çözüm için artık mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu olması konusunda görüş birliğine varıldı. Standart Resmi Gazete’de yayınlandı. Şu an standartla ilgili yeterlilikler hazırlanıyor. Yeterliliğin hazırlanması ile artık her önüne gelen servis şoförlüğü yapamayacak. Mutlaka MYK tarafından yayınlanan standartlar doğrultusunda yapılacak sınavlardan başarı ile geçmesi gerekiyor. Yani artık servis şoförlüğü için ehliyet ve SRC belgesi yeterli olmayacak. Yeni düzenleme ile eski şoför abiler geri gelecek. Ahlaki ve toplum değerlerine uyan sürücüler olacak” ifadesini kullandı.

“Çocuklarımız ülkemizin geleceğidir”

Açıklamasında velileri de uyaran Palandöken, şunları dedi:

“Çocuklarımız ülkemizin geleceğidir. Onların güvenliğinden hepimiz sorumluyuz. Üç kuruş ucuz olsun diye korsan servis araçlarını tercih etmeyin. 62 binin üzerinde odalarımız tarafından yakından denetlenebilir servis aracı var. Yeni düzenlenen standart ve yeterlilik doğrultusunda hazırlanan sınavlarda gerekli bilgi, beceri, tutum ve davranışları gösteremeyenler başarısız sayılacak ve servis şoförlüğü yapamayacak. Çocuğunun güvenli şekilde okula gidip eve dönmesini her anne baba istiyor. Fakat piyasada denetimden uzak okul servis araçları hayli fazla. Rastgele iyi araştırılmamış servis aracı ile anlaşmalar yapılıyor."

“Öğrenciler servise rehber öğretmen eşliğinde inip binecek”

Servis aracı şoförü meslek standardının Resmi Gazete’de yayınlandığını belirten Palandöken, “Bu ulusal meslek standardı ile mesleğin tanımı yapıldı. Buna göre öğrenciler araçlara rehber personel eşliğinde bindirilerek yaş gruplarına ve fiziksel özelliklerine göre oturtulacak, her öğrencinin emniyet kemeri takması sağlanacak. Servis aracı şoförü trafikte kurallara uygun ve güvenli bir sürüş gerçekleştirecek. Öğrenciler rehber personel yardımıyla araçtan indirilecek. Servis aracı şoförü öğrencileri araçtan indirdikten sonra araçta unutulan malzemeleri kontrol edecek. Öğrenciler servis aracına mevcut listeye göre kontrol edilerek alınacak. Servis aracı şoförleri ilgili meslek kuruluşları tarafından verilecek eğitimleri de takip etmekten sorumlular. İlgili kurumlar okul servis araçlarına ilişkin yapacakları düzenlemelerde, servis aracı şoförü ulusal meslek standardını göz önüne almaları gerekiyor. Standart dışına çıkan servisçilerin belgeleri iptal edilecek” dedi.

Servisçi değil suç makinaları

Öte yandan geçtiğimiz gün İstanbul Ümraniye’de bir ilkokulun bahçesinde, servis taşımacılığı yapan iki grup arasında silahlı çatışma çıkmıştı. Olayda şoför Cüneyt Elik hayatını kaybetti. Kavgaya karışan servisçilerin çeşitli suçlardan sabıkalı oldukları öğrenilirken, aranan bir kişinin cinsel istismar suçundan 2015'te gözaltına alındığı ortaya çıktı.


#Servis
#Şoför
#Mesleki Yeterlilik Kurumu
#Bendevi Palandöken
7 yıl önce