|

Şimdi de ABD-PKK partisi

Türkiye'yi güneyden kuşatmayı amaçlayan terör koridoru için PKK'yı 3 harfli tabelalar altında gizlemeye çalışan ABD, şimdi de Suriye'de canilere 'parti' kurduruyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/03/2018 Perşembe
Güncelleme: 06:56 - 29/03/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Heather Nauert
Heather Nauert

Bir süredir Münbiç, Rakka ve Haseke başta olmak üzere Suriye kuzeyinde PKK işgali altındaki birçok noktaya çeşitli ziyaretler gerçekleştiren Pentagon/CIA yetkilileri, odağında teröristlerin bulunduğu yeni oyunu devreye soktu. Haseke'de önceki gün düzenlenen kongreyle hayata geçirilmeye çalışılan "Suriye'nin Geleceği" adlı oluşum, tepeden tırnağa PKK'lılardan müteşekkil.

'Parti' başkanlığına iç savaştan önce iktidardaki Baas Partisi'nin Münbiç teşkilatı üyelerinden İbrahim Katfan getirildi. Katfan, Münbiç'in PKK işgaline girmesinden sonra örgütün kurduğu sözde yerel meclisin başkanlığını üstlenmişti. Oluşumun genel sekreterliğine ise 2016'da PKK/PYD saflarına katılan Hefrin Halaf seçildi. Halaf, örgütün sözde Cezire kantonunda sözde 'ekonomi komisyonu başkanı' idi.

BU SEFER EŞBAŞKAN YOK

Suriye'nin Geleceği' adlı PKK partisinin 81 sandalyeden oluşan yürütme kurulunda örgütün halen ya da bir dönem işgal ettiği Deyrizor, Rakka, Aynel Arab (Kobani), Tel Abyad, Münbiç, Afrin ve Şehba'nın yanısıra varlık göstermediği İdlib ve Halep'ten üyeler gösteriliyor. PKK'nın çıkmak zorunda kaldığı Afrin'den de kongreye temsilci göndermiş olması da dikkati çekti. PKK'nın daha önce kurduğu oluşumların aksine Suriye'nin Geleceği'nde eşbaşkanlık sisteminin olmaması da göze çarpıyor. Max Martin başkanlığındaki ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti ve General Paul Funk başkanlığındaki bir grubun son iki ayda bölgeye yaptığı ziyaretler basına yanmıştı. PYD, YPG, YPJ ve ardından hepsinin tek çatıda birleştiği 'SDG' sonrası Washington tarafından sahnelenen yeni oyun, önceki gün ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Heather Nauert'a soruldu. Gazetecilerin, "Gelecek Partisi PKK/PYD'nin parçası mı?" sorusuna Nauert, "Benim anladığım, bu çok etnikli ve bölgede yaşayan insanları temsil ediyor" cevabını verdi.

  • Çok renkliymiş
  • ABD'nin PKK için hayata geçirmeye çalıştığı yeni oluşum 'Suriye'nin Geleceği Partisi'nin afişleri de dikkat çekici. Haseke'deki kongrede kullanılan afiş ve pankartlarda "Çok renkli, ademi merkeziyetçi" sloganları göze çarptı. Sözkonusu sloganlar yerel kaynaklar tarafından, PKK'nın federasyon talebini geçici olarak geri çektiği ve Esed rejimi ile müzakere masasına oturma hazırlığı yaptığı şeklinde yorumlandı. Buna rağmen yürütme kurulu üyelerinin yalnızca PKK'nın hedef bölgesi olan kuzey Suriye'den seçildiği görüldü. Rejiminin Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Eylül 2017'de örgüt ile özerklik konusunu müzakere etmeye hazır olduklarını söylemişti. İç savaşın başından bu yana büyük çaplı çatışmaya girmeyen PKK ve Esed rejiminin birçok alanda işbirliği yaptığı biliniyor. Petrol sahalarını birlikte koruyan ve çıkan petrolü paylaşan taraflar, ortak askeri eğitim ve operasyonlar düzenliyor.

#PKK
#ABD
6 yıl önce