|

İstifra etmek orucu bozar mı?

Ramazan, İslam dininin kutsal ayıdır ve dünya genelinde milyonlarca Müslüman tarafından büyük bir sevinçle karşılanmaktadır. Bu ay, İslam dininin beş temel ibadetinden biri olan oruç tutulur. Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar istemeden geçirdiği bir takım rahatsızlıklardan dolayı istifra etmenin (kusmanın) hükmünü merak ediyor. Peki kusmak orucu bozar mı? İşte Diyanet'ten derlediğimiz bilgilerle sorunun cevabı.

12:35 - 1/04/2022 Cuma
Güncelleme: 15:48 - 21/03/2023 Salı
Yeni Şafak
Kusmak orucu bozar mı?
Kusmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında Müslümanlar oruçlu iken geçirdiği rahatsızlıklar olsun veya olmasın istifra etmenin hükmünü merak ediyor. Kusmanın orucu bozup bozmayacağını Diyanet Fetva Kurulu açıkladı. İşte detaylar.

ORUÇLUYKEN İSTİFRA(KUSMAK) ETMENİN HÜKMÜ

Miktarı ne olursa olsun kendiliğinden gelen kusuntu orucu bozmaz. Aynı şekilde mideden ansızın ağza yükselip tekrar mideye dönen şeyler de oruca zarar vermez. Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226)


#Kusmak orucu bozar mı?
#Orucu bozan haller
#Ramazan orucu
#Diyanet
2 yıl önce