|
Bu dört madde sokak köpekleri düzenlemesinde var mı?

Sokak köpekleri meselesinde “uyutma” (ötenazi) seçeneği rafa mı kalktı? Düzenlemeye son şekli henüz verilmediği için bilemiyoruz. Ancak sürecin olgunlaştığı ve bayram tatilinin ardından düzen-lemenin TBMM’ye geleceği belirtiliyor. Dolayısıyla yakında detayları öğreneceğiz.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinasyonunda, dört bakanlığın yaptığı çalışma
köpeklerin sokaklardan toplanmasını, 30 gün içerisinde sahiplenilmeyen hayvanların uyutulmasını
öngörüyordu. Bunu
Cumhurbaşkanı Erdoğan
’ın AK Parti Grup Toplantısı’nda yaptığı açıklamadan da anlıyoruz. Erdoğan “İstiyoruz ki barınaklara alınan tüm hayvanlar sahiplenilsin. Bunu başarabilirsek bir sonraki adıma ihtiyaç kalmayacak” demişti. Sonraki adımın adını koymamıştı ama bunun uyutma seçeneği olduğunu hepimiz anlamıştık.
Sonra dosya AK Parti grubuna geldi. Farklı kesimlerden görüşler alındı. AK Parti’nin Kızılcahamam’da düzenlediği kampta ve sonrasında sokak köpekleri gündemli toplantılar yapıldı. Bu toplantıların ardından yaklaşımın değiştiği iddia edildi.
Adalet Bakanı
Yılmaz
Tunç
“Orta yolu TBMM’deki milletvekillerinin bulacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

DENKLEMDE DENGE BOZULDU
Uyutma seçeneğinin neden gündeme geldiğini daha önce yazmıştık. Bilimsel verilere göre kısırlaştırma, Türkiye’de sokak köpeği popülasyonunu yönetmeye artık yetmiyordu (İşlemin başarıya ulaşabilmesi için
popülasyonun yüzde 70’inin aynı zaman dilimi içinde kısırlaştırılması
gerekiyor). Simülasyonlara göre, müdahale edilmezse,
sokak köpeklerinin sayısı 2030 yılında 50 milyonu bulacaktı
. Mevcut durum sokak köpekleri-insan-çevre denkleminde, dengeyi köpekler lehine bozmuştu. Bu durum sadece insanları değil, sokak köpekleri dışındaki hayvanları da tehdit ediyordu. (Detaylı bilgi için bakınız;
Yıl 2030: Sokak Köpekleri Simülasyonu, Mayıs 2024).
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler
ise çarşamba günü yaptığı açıklamada “Ötenazi
olmak zorunda
” dedi. Güler’in konuyla ilgili açıklamasında birkaç önemli husus var. “Barınaklarda barınma imkanı olmayan, kuduz hastalığı taşıyan, saldırganlığı artmış, rahabilite edilmesi imkansız hayvanların” uyutulması bunlardan biri. Ötenaziye karar verecek kişilerin veteriner hekimler ile barınak yöneticilerinin olması diğer bir ayrıntı. Merdiven altı, kaçak üretim merkezlerine ve hayvanları başka ilçelere taşıyanlara cezai müeyyide uygulanacak olması da önemli bir konu.

YA BELEDİYELER SORUMLU DAVRANMAZSA?
Güler’in açıklama-sından düzenlemenin aşağı yukarı netleştiğini anlıyoruz. Madem eli kulağında,
kişisel gözlem ve kanaatlerimden
yola çıkarak düzenlemede mutlaka olması gerektiğini düşündüğüm dört maddeye dikkat çekmek isterim:
Bir
. Mevcut durumun en büyük müsebbiblerinden biri belediyeler. Düzenleme çıktığında sorumluluğun önemli bir kısmı yine belediyelerde olacak. Peki, tüm belediyeler aynı sorumlulukla davranacak mı? Bence, hayır. O halde
yasa yapıcılar, sorumlu davranmayan belediyelere ağır yaptırımlar getirmeli.
Öte yandan, sokak köpeklerinin saldırısı sonucu yaralanan vatandaşlara belediyeler tazminat ödemeli. (Mevcut durumda tazminatı ancak dava açarsanız alabilirsiniz. Bir kaç örneği var.)
İki. Yakın geçmişte iki olay yaşandı. Biri Sivas’ta. Çiftçilikle uğraşan
Yaşar Gölbaşı
küçük kızını saldırgan köpek sürüsünden korumaya çalışırken dört köpeği öldürmek zorunda kaldı. Bunun üzerine gözaltına alındı (Gölbaşı “Hayvan hakları aktivistleri şikayet etti, gözaltına alındım” demişti.) Diğer olay Manisa’da. Bir kurye, etrafını saran köpekleri uzaklaştırmak için bilye atan havalı tabancayla ateş etti. Bir köpek yaralandı. “Şahıs gözaltına alındı, köpek tedavi altında” açıklaması yapıldı. Mevcut kanunlarda saldırgan köpeklere karşı nefsi müdafaa suç değil. O halde bu tablo neden kaynaklanıyor? Uygulamadaki yanlışlardan.
Kanunlarda yoruma açık, flu bir alan mı var?
Varsa, bu flu alan netleştirilmeli.

TASMA YOK, AĞIZLIK KULLANILMIYOR
Üç. Mevcut uygulamada
pitbull gibi tehlikeli türlerin
Türkiye’de satışı yasak. Bu köpekler dışarıda tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılamaz. (Bugüne kadar çok pitbull gördüm ancak hiçbirinde ağızlık, birçoğunda tasma yoktu.) İstanbul’da 50 bin civarında sahipli pitbull olduğu söyleniyor.
Adı
üstünde
tehlikeli tür
.. Artık sahipli ya da sahipsiz tehlikeli tür özelliği taşıyan hayvanların hepsi toplanmalı (Sahipli bile olsa tehlikeli türleri sokakta tasmasız ve ağızlıksız gördüğüm için artık böyle düşünüyorum).
Dört
. Köpek sorunu toplumda derin bir rahatsızlık yarattı. Önümüzdeki dönemde bu rahatsızlığı sığınak kabul ederek ve bundan cesaret alarak hayvanlara eziyet edenler olabilir. Hayvanlara aleni, kasti eziyete öngörülen cezanın yeni düzenlemede -somut kanıt şartıyla- biraz daha artırılması, bu tür girişimlere en baştan set çekecektir.
#Sokak Köpekleri
#Toplum
#Yahya Bostan
3 ay önce
Bu dört madde sokak köpekleri düzenlemesinde var mı?
Transfer kaosu
Bu oyun gelişir
Gannuşi’den Gazze’ye giden yolu kim kapatıyorsa?
Dünya bize gebe, biz hakikate…
“Ya kezzabi ya a’milil Amrikani / yallah irhal ya Sisi”