Son günlerde Gazze’deki İsrail Silahlı Kuvvetleri askerlerine, her birinde Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki lideri Yahya Sinwar ve Kassam Tugayı mücahitleri askeri kanadının şefi Muhammed Deif’in de bulunduğu, aranan üst düzey Hamas yöneticilerinin 52 resmini içeren birer adet iskambil kartları destesi dağıtıldı. Kart’lar ilk olarak savaştaki askerler için bir kimlik belirleme aracı görevi görüyor. Aranan Hamas yöneticilerinin, askerlerin hafızalarına kazınması amaçlanıyor. İkincisi ise deste ile tasvir
Son günlerde Gazze’deki İsrail Silahlı Kuvvetleri askerlerine, her birinde Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki lideri Yahya Sinwar ve Kassam Tugayı mücahitleri askeri kanadının şefi Muhammed Deif’in de bulunduğu, aranan üst düzey Hamas yöneticilerinin 52 resmini içeren birer adet iskambil kartları destesi dağıtıldı. Kart’lar ilk olarak savaştaki askerler için bir kimlik belirleme aracı görevi görüyor. Aranan Hamas yöneticilerinin, askerlerin hafızalarına kazınması amaçlanıyor. İkincisi ise deste ile tasvir edilen tüm Hamas liderlerini ortadan kaldırma emri olarak yorumlanıyor.
Esir takas anlaşmasını bitirir bitirmez Gazze’de soykırıma tekrar başlayan İsrail’in Gazze’yi işgal edip yerleşme planı İsrail hükümet kaynaklarınca doğrulandı. Adının gizli tutulması koşulu ile ülke basınına konuşan İsrailli bir yetkili planın detaylarını tek tek anlattı. Öte yandan İsrail Ordusu, Hamas yöneticilerinin fotoğraflarını paylaşıp “Ya teslim olun ya da hepiniz öleceksiniz” tehdidinde bulundu. Han Yunus bölgesinde ise siviller, bölgeyi terk etmeleri için İsrail askerlerince tehdit ediliyor. İsrail saldırılarında 3 Aralık itibarıyla ölen Filistinlilerin sayısı iki yüzü geçti.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İsrail’in savaştan sonra dünyanın farklı yerlerindeki Hamas liderlerini öldürmeyi planladığını yazdı. Kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen İsrailli yetkililer, istihbarat ajanslarının Türkiye, Lübnan ve Katar’da yaşayan Hamas liderlerini öldürmek için plan hazırlamaya başladığını söyledi. Yetkililer, emrin doğrudan Başbakan Netenyahu tarafından verildiğini belirtti. Netanyahu, başkent Tel Aviv’de 22 Kasım’da yaptığı açıklamada, ulusal istihbarat teşkilatı MOSSAD’a tespit ettikleri yerde Hamas liderlerine karşı harekete geçme emri verdiğini duyurmuştu. İsrail’in sağcı gazetelerinden Jerusalem Post da Netanyahu’nun bu sözleriyle Hamas liderlerinin Gazze dışında, hatta Katar’da bile hedef alınabileceğini ima ettiğini yazmıştı. WSJ’ye konuşan kaynaklar, yeni operasyon planlarının gizli kalmasını isteyen İsrailli yetkililerin, Netanyahu’nun bu açıklaması karşısında “şaşkınlığa uğradığını” da söylemişti.
İsrail’in iç istihbarat örgütü Şin Bet Başkanı Ronen Bar, Lübnan, Türkiye ve Katar’da dahil olmak üzere Hamas liderlerinin ‘peşini bırakmayacaklarını’ söyledi. İsrail devlet yayın organı Kan’ın yayınladığı ses kaydında, Bar, ‘kabinenin kendileri için böyle bir hedef belirlediğini’ ve ‘yıllar da
sürse bunu yapacaklarını’ söyledi.
The Times of Israel’in aktardığına göre, Şin Bet Başkanı Bar, “Kabine bizim için bir hedef belirledi; (bu hedef) Hamas’ı ortadan kaldırmak. Biz de bunu yapmaya kararlıyız. Bu, bizim Münih’imiz” dedi. Bar, bu açıklamasıyla, 1972’deki Münih Olimpiyatları’nda saldırı düzenleyen kişileri öldürmek için yıllarca devam eden operasyonlara işaret etti.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’ın kontrolünü sonlandırmak için farklı planlar hazırladığını yazdı. Haberde, soykırımcı İsrail yönetiminin ABD’li yetkililerle görüşmeleri çerçevesinde, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarındaki alt düzey militanları Gazze’den sürerek, savaşın süresini kısaltmayı düşündüğü belirtildi. Söz konusu planda, Hamas militanlarına bölgeden bir çıkış stratejisi sunulması, örgütün silahlı kolunun ileride tekrar örgütlenmesinin önlenmesi, böylelikle Gazze’nin savaş sonrası yeniden inşasına yönelik sürecin hızlandırılması amaçlanıyor. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, Hamas savaşçılarının böyle bir teklifi kabul edip etmeyeceğinden emin olmadığını belirtti. Öte yandan WSJ, böyle bir planın, “Hamas liderlerinin bağlantılara sahip olduğu Türkiye, Katar, İran, Rusya ve Lübnan gibi ülkeler tarafından da kabul edilmesi gerekeceğine” dikkat çekti. Ayrıca HAMAS savaşçılarının, Gazze Şeridi’ni terk ederken ailelerini götürmesine izin verilip verilmeyeceğinin de önemli bir husus olduğuna işaret edildi.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Enstitüsü’nden Randa Slim, plana dair şu değerlendirmeyi yaptı: WSJ, buna ek olarak İsrail ordusunun da Gazze Şeridi’nde “Hamas’tan kurtarılmış güvenli bölgeler” oluşturmayı planladığını aktardı. Söz konusu bölgelerin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin destek vereceği yeni bir Gazze yönetimi tarafından kontrol edilmesinin öngörüldüğü bildirildi. Böyle bir senaryonun, ABD’nin savaş sonrası Gazze’nin yönetimine dair planlarıyla tezat oluşturduğuna da dikkat çekildi. Washington yönetimi savaş sonrası dönemde bölgenin, işgal altlındaki Batı Şeria’yı yöneten Filistin Ulusal Yönetimi’nin kontrolüne devredilmesini istiyor. TelAviv ise plana karşı çıkıyor.
İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar, “Katar, Türkiye ve Lübnan dahil olmak üzere dünyanın her yerinde Hamas liderlerini, yıllar sürse bile öldürmeye kararlı olduklarını” belirtmişti. Ancak İsrail istihbaratına Türkiye’den çok sert uyarı geldi. Türk yetkililer, Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yasa dışı faaliyetler gerçekleştirmeye çalıştığını anımsatarak, hiçbir servisin bu tür operasyonlarına müsaade edilmeyeceğini vurguladı. İsrail iç ve dış istihbarat birimlerinin yasadışı faaliyetlerinin ciddi sonuçları olur dendi. Daha öncede MOSSAD’ın Türkiye’de birçok operasyonlarına MİT geçit vermemişti.