|
Algıcı mı; icracı mı?

Pink Martini,
bizim
Behzat Gerçeker
kardeşimizin kurup yönettiği ENBE Orkestrası’nın yanında pek sönük kalır aslında… Ancak, adı yabancı, grup yabancı… Bizden bir şeyler söylediler mi, “As bayrakları, as, as, as” refleksiyle ve tabii aşağılık kompleksiyle karışık duygu fırtınasına kapılanlarımızın derhal ayağa fırlayıp oynamaya başlamaları kaçınılmaz…
Bu tür numaraları ‘
spin doctor
’ uygulamaları için kullanmaya bayılan bir de belediye başkanımız var ki durur mu hiç! Eşinin elinden tutmuş, atmış kendisini sahneye…
Pink Martini’nin 54 yaşında olmasına rağmen ABD Başkanı Biden kıvamındaki şefi
Thomas M. Lauderdale
hemen mikrofonları,
CHP
’nin Cumhurbaşkanı adayına ve potansiyel ‘first lady’e uzatmış. Peki ne çalıyorlarmış?.. Sözü ve bestesi
Yıldırım Gürses
üstada ait “Aşkın Bahardı”…

Belediye başkanımız, eşiyle beraber sahnenin solundan girişini yapıp orta yerde orkestrayla birlikte söyleyip, bir güzel dans etti…

Çiftimiz, 10 Kasım 2022’de düzenlenen
Atatürk’ü Anma Gecesi
’nde de ‘sahne alma’ fırsatını kaçırmamıştı. Bu kez İstanbul Kongre Merkezi’nde,
İsmail Hakkı Bey
’in kürdî makam ve semai formdaki Klasik Türk müziği şarkısı “Fikrimin İnce Gülü” çalınırken Ekrem Bey, hanımefendi başlangıcında pek onaylamasa da kendisini elinden tuttuğu gibi sahnenin önündeki boş alana çekip götürmüş, salon da büyük bir heyecan ve alkışlarla ortalığı yıkmıştı. Böylece şarkı bitene kadar dans etmişlerdi. Şarkının söz düzeni bildiğiniz gibi şöyle: “Fikrimin ince gülü, Kalbimin şen bülbülü, O gün ki gördüm seni, Yaktın ah yaktın beni / Gördüğüm günden beri, Olmuşum inan deli, O gün ki gördüm seni, Yaktın ah yaktın beni / Ateşli dudakların, Gamzeli yanakların, O gün ki gördüm seni, Yaktın ah yaktın beni”

Her ne kadar şarkı sözlerinin Ekrem Bey’in eşine karşı duygularını dile getirdiği iddia edilebilse de, herhâlde Cumhuriyet’imizin kurucusunun ölüm yıl dönümüne duydukları saygı gereği, bu show’u kimse paylaşmamış, kendini piste atan olmamış, Ekrem Bey’i ve eşini yalnız bırakmışlardı…

Bu tür
PR
numaraları ülkemizde hemen ‘
karpuz efekti
’ni devreye sokar… Birileri “Ölüm yıl dönümünde romantik dans da neyin nesi” demeye görsün, cevap hemen gelir: “Efendim anma gecesinde neden dans edilmesin, Atatürk de balolarda dans ederdi!”

Başta medyamız, CHP’liler dâhil bütün siyasiler, STK’lar ve entelijansiyamız bu kez de hemen ikiye bölündü… İşte Whatsapp gruplarında yazılan, karpuzun yarısını temsil eden iki alıntı:

“Çok güzel... Çok, çok güzel. Nasıl hasretiz böyle görüntülere... Kısacık, 3 dakikalık sanat/müzik/medeni siyasetçi görüntüsü bile ne kadar güzel moral verebiliyor…”

“Yaşam zevkimiz çalındı, gelecek ümitlerimiz yıkıldı. Herkes o kadar mutsuz ve kırgın ki, bu küçük hoşlukları sarıp sarmalayıp hayata tutunmaya çalışıyoruz her fırsatta…”

Ötekiler de diyorlar ki “Cumhuriyet tarihimizde hangi lider bu tür numaralara sırtını yasladı?.. Atatürk mü, İsmet Paşa mı;?... Ecevit mi, Demirel mi; Adnan Menderes mi?..”

Tabii ki hiçbiri… Belki biraz, askeri denetimi şortuyla yapan, Köprü açılışında Semra Hanım’a “haydi bir kaset koy da şöyle bir neşelenelim” diye seslenen videosuyla Özal…

Bizce noktayı, geçenlerde bindiğimiz bir taksinin şoförü koydu… CHP’nin Cumhurbaşkanı adayını eleştirirken, “O algıcı, icracı değil” dedi.

Spin doctor odaklı PR çalışmaları, kısa vadede iş yapabilir… Ancak, uzun vadede
itibara
, yani
beğeniye
katma değer kesinlikle getirmezler… Oysa, bir kez daha tekrar edelim, iletişimin özü
ikna
ve nihayetinde itibara varmaktır…
Günün sözü

“Ameliyat başarılıydı; ancak korkarım doktoru kaybettik.”

Steve Martin, ABD’li komedyen

İletişim Aklı 46

İletişim Aklı, “beklentinin üzerinde yaklaşım” sergilemenin hem iletişim hem de ilişki yönetimi için geçerli olduğunu bilir. Çünkü, farklılaşma yönetiminin de parçası olan bu yaklaşım bir tür yaşam biçimi veya kurumsal refleks hâline getirilebilirse, ciddi ‘rekabet avantajı’ sağlayabilir.

Gözümüze takılanlar…

* Bozcaada Caz Festivali’nin “2023 Etki Analizi” raporu yayınlanmış. Festival ekibinin, DNlub & Impact Hub Ankara iş birliğiyle, OECD’nin “Kültür, Spor ve İş Etkinliklerinin Etkisi Nasıl Ölçülür” başlıklı etki ölçümü rehberi ışığında hazırladığı çalışmada Mehmet Can İrhan, Berivan Eliş, Doç. Dr. Ersan Ocak’ın imzası var. Buna göre; organizatör ve ziyaretçi harcamaları ile 40 milyon 394 bin lirası doğrudan olmak üzere ‘toplam ekonomik etki’ 121 milyon 182 bin lira olarak hesaplanmış. Etkinlik sonucunda, katılımcılar ve yerel halk %90,47 oranında esenlik durumunda değişiklik bildirmiş. Çalışanlar ve organizasyonun yönetici ekibinde cinsiyet dağılımında kadın katılımı yüksekmiş. 1,600 ton CO2e olarak ölçümlenen karbon ayakizinin 1.329 Çanakkale sakininin bir yılda ürettiği emisyon miktarına eşit olduğu görülmüş; bunun %95’ini ziyaretçi ulaşımı, konaklama ve yemek hizmetleri oluşturmuş. Ada halkı, işletmeciler ve yerel yönetim Festival’e genel olarak olumlu bakıyormuş (Evrim Eylem Şişman). Ölçümlemeler, gelişim alanlarını, sağlanan faydayı, atılan taş ürkütülen kurbağaya değiyor mu diye görmek için son derece önemlidir.

* Duru ve İhtiyaç Haritası iş birliğiyle ile çocukları yaratıcı düşünmeye teşvik etmek amacıyla tasarlanan “Hayal Gemisi” projesi, öncelikle deprem bölgesindeki konteyner kentlerde yaşayan çocukların sosyal ve bilişsel becerilerinin artırılmasına yönelik çalışmalara odaklanacakmış (Lea İstanbul).

* Borusan Grubu gönüllülük platformu “Okyanus Gönüllü Borusanlılar”, Hatay’daki Sinemasal Akademi Borusan Defne Kampüsü’nde özel bir kariyer günü organize etmiş. Çocuklara ve gençlere yönelik yoga, boyama, seksek, satranç, hologram, sepet atölyeleri düzenlenen etkinlikte, Borusan çalışanları eğitim hayatları ve kariyer yolculuklarından tecrübelerini Hatay’daki gençlere aktarmışlar (Ayşenur Bozal, Ogilvy). Deprem bölgesinin, özellikle de gençlerimiz ve çocuklarımızın unutulmaması çok değerli.

#Pink Martini
#CHP
#Toplum
#Ali Saydam
1 ay önce
Algıcı mı; icracı mı?
Transfer kaosu
Bu oyun gelişir
Gannuşi’den Gazze’ye giden yolu kim kapatıyorsa?
Dünya bize gebe, biz hakikate…
“Ya kezzabi ya a’milil Amrikani / yallah irhal ya Sisi”