|

Teşrik tekbirleri ne zamana kadar okunur? Kurban Bayramı teşrik tekbirleri süresi

Müslüman alemi için çok önemli olan Kurban Bayramı gelirken teşrik tekbiri konusu da gündemdekini yerini koruyor. 4 gün sürecek olan Kurban Bayramı'nın başlaması ile birlikte gündeme gelen konulardan biri de teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazı ile başlamış oldu. Peki, Teşrik tekbirleri ne zamana kadar okunacak? İşte Kurban Bayramı teşrik tekbirleri süresi...

14:06 - 16/06/2024 Pazar
Yeni Şafak
Teşrik tekbirleri
Teşrik tekbirleri

Teşrik tekbiri ne zaman başlar ve ne zaman biter? soruları Kurban Bayramı'nın gelmesiyle gündemde. İslam alemi için büyük bir öneme sahip olan Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günü idrak edilmeye başlanırken Teşrik tekbiri nedir, teşrik tekbirleri ne zamana kadar okunur? İşte detaylar...

Teşrik tekbiri nedir?

Teşrik, doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir. Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. Kurban Bayramının ilk gününe "yevm-i nahr", diğer üç güne ise "eyyâmü't-teşrîk (teşrîk günleri)" denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "arefe günü" denir.

Teşrik tekbirleri ne zaman okunur?

Kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar ikindi namazı dahil farz namazlardan sonra toplam 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd” cümlesini söylemeye “teşrik tekbiri” denir.

Teşrik tekbirleri ne zamana kadar okunur?

Teşrik tekbirleri bayramın 4. gününe ikindi namazına kadar ikindi namazı dahil akşam namazına kadar okunmalıdır.

Teşrik tekbirlerinin dini hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir?

Hz. Peygamber’in (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivâyetler vardır. Bu itibarla Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz aynı günlerde kaza edilirken teşrik tekbirleri de getirilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri hâlinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, 2/43-44; İbnü’l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 2/80-82). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir.



#teşrik
#teşrik tekbirleri
#teşrik tekbiri
#teşrik tekbirleri süresi
9 gün önce