|

Robot polis REEM bir yıldır görevde

Dünyanın ilk robot polisi REEM, gelecekte bu mesleğin de robotlara geçme ihtimalini güçlendiriyor. Görevdeki birinci yılını dolduran robot polis memuru uzun vadede sorun çıkarmazsa, Dubai polis güçleri 2030 yılına kadar güvenlik güçlerinin yüzde 25’ini robot polislerden oluşturmayı hedefliyor.

Yeni Şafak
11:05 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:10 - 17/12/2018 Pazartesi
Diğer
REEM
REEM

Dubai, robot polislerin yakın gelecek için bir gerçeklik olup olamayacağını anlayabilmek adına bir süredir ilginç bir deney yürütüyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin yedi üyesinden biri olan emirlik, Yaklaşık 1 yıl önce Dubai polis güçlerine ilk robot memurunu dahil etti. İspanyol firma PAL Robotics tarafından tasarlanmış olan özel REEM robotu 170cm yüksekliğe sahip, parlak beyaz bir plastik zırh ile at yerine kendi tekerleklerini süren bir şövalye görüntüsü çiziyor.

2030'a kadar polislerin yüzde 25'i robot olacak

Dubai polis güçleri için bu sadece ilk adım. Eğer REEM uzun vadede görevini sorunsuz yerine getirirse, 2030 yılına kadar güvenlik güçlerinin toplamda yüzde 25'ini robot polislerden oluşturmayı hedefliyorlar.


Robotun üzerinde bulunan dokunmatik ekran ile insanlar suç bildiriminde bulunabiliyor, belge teslim edebiliyor veya trafik cezalarını ödeyebiliyor. Göreve başlayan robotun da ilk aşamadaki yetenekleri bunlardı ancak Dubai polisi, IBM'nin AI sistemi Watson ile ses komutu tanıma üzerine çalışmaya devam ediyor. Yönetim, zaman içerisinde robotları tam birer polis memuru olarak kullanmayı planlıyor.

Toplum olumlu karşıladı

Raporlara göre toplumun robota yaklaşımı, geride kalan 1 yıl için son derece olumlu olmuş durumda. Her ne kadar bu polis robot hakkında daha pek çok soru bulunsa da, çoğu ülkenin Dubai'nin deneyini yakından izleyerek robot polislerin avantajlarını ve dezavantajlarını tarttığından emin olabiliriz.

#robot
#polis
#dubai
5 yıl önce