|

Google otomatik önerilerde yine hata verdi

Android cihazların otomatik klavye önerileri yine ilginç bir hatayla gündeme geldi. Google otomatik klavyesi daha öncesinde ‘muhterem’ kelimesi için FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ismini öneriyordu. Yaptığımız haber sonrasında bu hatanın giderilmesi için Google tarafından bir güncelleme yapılmıştı. Ortaya çıkan yeni hata içinde önerilen kelimenin otomatik tahminlerden kaldırılacağı açıklandı.

Yeni Şafak
14:33 - 30/07/2018 Pazartesi
Güncelleme: 14:49 - 30/07/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Google'ın akıllı klavye uygulaması Android cihazlarda yüklü olarak geliyor.
Google'ın akıllı klavye uygulaması Android cihazlarda yüklü olarak geliyor.
Android kullanıcıları mesaj kısmına
‘sit on’
(otur) yazdığında öneri olarak
‘my face’
(yüzüme) kelimesi çıkıyor. Öneriyi kabul eden kişiler karşısındaki kişiye ‘yüzüme otur’ şeklinde bir mesaj göndermiş oluyor.

Google, Android işletim sistemine sahip cihazlarda bulunan bu özelliği durduracağını açıkladı.


Google’ın tahmini metinlerde yasakladığı bin 400’den fazla kelime olmasına rağmen, garip bir şekilde böyle bir öneride bulunması dikkatlerden kaçmadı. Geçtiğimiz yıl da
‘muhterem’
kelimesine öneri olarak FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ismini öneriyordu. Bu hatayı yenisafak.com olarak dile getirmemizin üzerine, Google güncelleme yapmıştı.

Google, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
  • "Gboard, genel olarak bu tür tahminleri önlemek için tasarlandı. Ancak konuşma dilindeki karmaşıklık ve hassas ifadeleri filtreleyen her tür sistemde olduğu gibi bazen uygunsuz öneriler makine öğrenimi modellerini yönlendiriyor. Uygunsuz bir öneri olduğu zaman, onu hızlıca kaldırmak için çalışıyoruz."

Çözüm için çöp kutusu

  • Akıllı klavye hem kendi makine öğrenimi hem de kullanıcıların mesajlaşma geçmişine dayalı olarak önerilerde bulunan bir algoritmaya sahip. Bu nedenle bazen bu tür hatalar ortaya çıkabiliyor. Hatalı bir öneriyi kaldırmak için kelimeye dokunarak çöp kutusuna sürüklemeniz yeterli olacaktır. Ayrıca Android’in klavye ayarlarından özelleştirmiş önerileri devre dışı bırakabilirsiniz.


#Google
#android
#akıllı telefon
#klavye
6 yıl önce