|

Google çalışanları Dragonfly projesini protesto etti

Google çalışanları yine arama motoru devini protesto ediyor. Google’ın Çin için geliştirdiği Dragonfly isimli arama motorunun durdurulması için bir grup çalışan Uluslararsı Af Örgütü’ne üye oldu. Google çalışanları Dragonfly’ın sansür içerdiği ve aramalarda devlet gözetimi sağladığı için durdurulmasını talep ediyor.

Yeni Şafak
10:58 - 28/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 11:10 - 28/11/2018 Çarşamba
Google'ın Dragonfly projesi uzun zamandır tartışılıyor.
Google'ın Dragonfly projesi uzun zamandır tartışılıyor.

Google son yıllarda geliştirdiği askeri ve uluslararası projeler nedeniyle kendi çalışanları tarafından sıkça protesto edildi. Sansür ve aramalarda devlet gözetimine imkan veren Dragonfly projesi de birçok defa Google çalışanları tarafından eleştirilmişti.

Çalışanların Dragonfly projesiyle ilgili yazdığı bildiride şu ifadeler yer aldı.
  • “Dragonfly’a karşıtlığımızın Çin ile alakası olmadığını bilmenizi istiyoruz. Bizler, her nerede olursa olsun, teknolojinin gücüyle zayıfların baskı altına alınmasına karşıyız. Çin hükümeti, ifade özgürlüğünü ve muhalefeti bastırmaya yatkın durumda. Çin’deki Dragonfly projesi, siyasi anlamda tehlikeli bir emsal oluşturacak ve diğer ülkelerin benzeri hizmet taleplerini reddetmeyi zorlaştıracaktır.”
Çalışanlar Uluslararası Af Örgütü'ne katıldı

Protestoyu gerçekleştiren çalışanlar, insan haklarını korumak için Uluslararası Af Örgütü’ne katıldı. Örgütün teknoloji ve İnsan Hakları Araştırmacısı Joe Wetsby, ““Bu, Google için bir dönüm noktası. Dünya’nın en çok kullanılan arama motoru olarak Çin hükümetinin kötü amaçlı hedeflerini desteklememeli ve bilginin herkes için erişilebilir olduğu bir internet için mücadele etmelidir” açıklamasını yaptı.

Google’ın Dragonfly projesiyle ilgili nasıl bir yol izleyeceği hala kesinleşmedi. Şirket çalışanları yakın bir geçmişte Pentagon’un silahlarda yapay zeka kullanılması projesini de protesto etmişti. Google bu protestolar sonucu ihaleden çekilmişti.

#Çin
#Google
#Dragonfly
5 yıl önce