|

Bilgisayar in tablet out

Türkiye kişisel bilgisayar ve tablet pazarı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.3 büyüdü. IDC şirketinin verilerine göre, bu dönemde 864 bin 632 adet satış gerçekleşti. Şirketin kıdemli araştırma analisti Ayşe Kaptanoğlu, kişisel bilgisayar pazarında yıllık bazda yüzde 16.2 büyüme gerçekleştiğini, tablette ise yılın ilk çeyreğindeki rakamların yıllık yüzde 2.3 büyüme göstermesine rağmen satışların tahminlerin altında kaldığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/06/2018 Saturday
Güncelleme: 01:00 - 16/06/2018 Saturday
Yeni Şafak
Türkiye kişisel bilgisayar ve tablet pazarı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.3 büyüdü
Türkiye kişisel bilgisayar ve tablet pazarı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9.3 büyüdü

Global bilgi ve iletişim teknolojileri araştırma ve danışmanlık hizmetleri firması International Data Corporation (IDC) tarafından en son açıklanan rakamlara göre Türkiye kişisel bilgisayar ve tablet pazarı (PCD: Masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, iş istasyonları ve tablet) 2018 yılının ilk çeyreğini yüzde 9.3 yıllık büyüme oranıyla 864 bin 632 adet ile kapattı.

PAZARDA OLUMLU HAVA HAKİM

Bu rakam IDC’nin 2018 1. çeyrek için öngördüğü rakam ile aynı seviyede gerçekleşti. Diğer yandan 2017’nin son çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 20 oranında bir düşüş oldu. Kişisel bilgisayar (PC) pazarına özel bakıldığında yüklemelerde yıllık bazda yüzde 16.2 oranında büyüme gerçekleşti. IDC kıdemli araştırma analisti Ayşe Kaptanoğlu, “Yılın ilk çeyreği, 2017 son çeyrek gibi olumlu ortamın hakim olduğu bir dönemdi” dedi.

KDV İNDİRİMİ TALEBİ ARTIRDI

Kaptanoğlu, “Geçen yılın son çeyreğinde kapanan bazı büyük ihalelerin yüklemelerinin birinci çeyreğe sarkması, perakende sektöründe KDV indirim kampanyalarının tüketici taleplerini canlı tutması, oyun bilgisayarı kategorisinin ilgi çekmeye devam etmesi ve kamuda kapanan ihalelerin ilgili çeyreğe yetişmesi beklentinin üzerinde bir yükleme adedi çıkmasını sağladı” şeklinde konuştu.

Tablet tarafında ise yılın ilk çeyreğindeki rakamların yıllık yüzde 2.3 büyüme olduğunu göstermesine sağmen sonuçların IDC tahminlerinin altında kaldığını ifade eden Kaptanoğlu, “Geçen çeyrekten kalan stoklu ürünler üreticilerin biraz daha temkinli yükleme yapmalarına sebep oldu” şeklinde konuştu.

EKRAN MALİYETİ FİYATI ETKİLİYOR

“Artan bileşen maliyetleri, özellikle panel (ekran) fiyatları, maliyetlerin yükselmesine sebep olurken bazı tablet üreticilerine karşı fiyat avantajı yakalanmasını zorlaştırdı” diyen Kaptanoğlu, “Pazarı biraz hareketlendirmek amaçlı telekom şirketleri kanalında kampanyalar yapılsa da sadece bazı üretici firmalar istenen fiyat seviyesine inmeyi başarabilmiştir” ifadelerini kullandı.

  • Markalar ligi
  • Türkiye kişisel bilgisayar (PC) pazarı 2018 ilk çeyreğindeki ilk 3 oyuncuya bakacak olursak Lenovo geçen yılın aynı çeyreğinde yüzde 20 pay alırken bu yıl ilk çeyrek yüzde 25.4 lük pazar payı ile 1. sıraya yerleşmti. HP yüzde 20.3 lük oran ile ikinci sırada yer alırken, Asus ise yüzde 12.1 lik pazar payıyla üçüncülüğünü korudu. Tablet tarafında ise Samsung yüzde 25.4lük pazar payı ile liderliğini sürdürürken, Alcatel yüzde 10.2 ile ikinci sıraya yüksel-di, Apple ise yüzde 9.2 ile 3. büyük marka olarak çeyreği tamamladı.

#Bilgisayara
#Tablet
6 years ago