|

Yerel seçimler için seçmen kağıtları askıya çıktı! 2024 YSK seçmen kaydı nasıl sorgulanır? e-Devlet seçmen kaydı sorgulama adımları...

2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri için geri sayım devam ediyor. Seçmen kaydı sorgulamaları, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri dolayısıyla başladı. Seçmenler oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerinin yer aldığı seçmen kağıtlarını Yüksek Seçim Kurulu (YSK) resmi sitesinden, muhtarlıklardan ve e-Devlet üzerinden görüntüleyebilecek. Peki, nerede oy kullanacağım? Seçmen kaydı nasıl sorgulanır?

13:19 - 4/01/2024 Perşembe
Yeni Şafak
Seçmen kaydı sorgulama
Seçmen kaydı sorgulama

Seçmen listesi sorgulama 2024, yerel seçim seçmen listelerinin askıya çıkmasına kısa süre kala gündeme geldi. Türkiye 31 Mart 2024 tarihinde sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırlanan takvimin ayrıntıları Resmi Gazete'de yer aldı. Buna göre 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri için seçmen listeleri bugün itibariyle askıya çıktı. Peki, seçmen kaydı nasıl sorgulanır?

Seçmen listeleri askıya çıktı mı?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), Yurt İçi Seçmen Kütüğü'nün güncelleştirilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen genelge Resmi Gazete'nin 20 Aralık 2023 tarihli sayısında yayımlandı. Yayımlanan takvim doğrultusunda seçmen listeleri 4 Ocak 2024 tarihinde askıya çıkacak. Vatandaşlar listelerin askıdan kalkacağı 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00'ye kadar itiraz edebilecek. İtirazlar, İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne yapılacak. Düzeltme işlemi sonrasında, vatandaşlar dilerlerse İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvurabilecekleri gibi İlçe Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla da İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na belgelerini iletilebilecekler.

Seçmen kaydı nasıl sorgulanır?

YSK seçmen kaydı "https://secmen.ysk.gov.tr/secmen-yurtici" internet adresinden, muhtarlıklardan ve e-Devlet üzerinden 'Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama' ekranından oy kullanacakları yerleri öğrenebilecekler. YSK Seçmen sorgulama ekranı için; Nüfusa kayıtlı olunan il, T.C. Kimlik Numarası, Nüfus Kayıtlı Olduğu Sıra Numarası bilgileri yeterli olacak.

Yurt içinde ikamet eden seçmenler, askı dönemi içerisinde, kendisinin, aynı hanede oturan yakınlarının ve aynı binada oturan seçmenlerin bilgilerini görüntüleyebilecek. Askı dönemi sonrasında kendisinin ve aynı hanede oturan yakınlarının oy vereceği sandık alanı bilgilerini sorgulayabilecek. Vatandaşlar, askıya çıkan seçmen listelerini muhtarlıklardan veya YSK'nın internet adresinden de kontrol edebilir. YSK Seçmen sorgulama ekranı için; Nüfusa kayıtlı olunan il, T.C. Kimlik Numarası, Nüfus Kayıtlı Olduğu Sıra Numarası bilgileri yeterli olacak.

HANGİ SANDIKTA VE NEREDE OY KULLANACAĞIM?

Seçmen kaydı sorgulama, hem YSK hem de e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Yurt içinde ikamet eden seçmenler, askı dönemi içerisinde, kendisinin, aynı hanede oturan yakınlarının ve aynı binada oturan seçmenlerin bilgilerini görüntüleyebilecek.

Askı dönemi sonrasında kendisinin ve aynı hanede oturan yakınlarının oy vereceği sandık alanı bilgilerini sorgulayabilecek.

Aday listeleri ne zaman açıklanacak?

Türkiye 31 Mart 2024 tarihinde muhtarlar ve belediye başkanlarının seçileceği yerel seçim için sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) 31 Mart 2024'te yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırlanan takvim kapsamında seçimin başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 olarak belirlenmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan seçim takvimi doğrultusunda, seçime katılabilecek siyasi partiler 2 Ocak'ta ilan edildi. İl ve ilçe seçim kurulları kesin aday listelerini 3 Mart 2024 Pazar günü açıklayacak.



#ysk
#seçmen kaydı sorgulama
#e devlet
#seçmen listesi
#oy sandığı sorgulama
4 ay önce