|

CHP’de liste istifaları

CHP milletvekili aday listesinin YSK’ya sunulmasından sonra istifalar sürüyor. İlk istifa iddiaları Mersin’den geldi. İl ve 13 ilçe örgütünün istifa ettiği öne sürüldü. Ancak bu haber, ayrılık görüntüsü vermeme adına dün yalanlandı. Gaziantep’te yerlerini beğenmeyen 4, Trabzon’da ise bir aday istifa etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:36 - 23/05/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
CHP’de, çok sayıda ismin liste dışı kalması tartışmaları da beraberinde getirdi.
CHP’de, çok sayıda ismin liste dışı kalması tartışmaları da beraberinde getirdi.

CHP'de, ön seçimle gelen çok sayıda milletvekilinin liste dışı kalması tartışmaları da beraberinde getirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, merkez yoklaması yöntemiyle listeleri kendisi belirledi. CHP'de 131 milletvekilinden 57'si listede yer almadı.

Ön seçimin güçlü isimleri Eren Erdem, İlhan Cihaner, İbrahim Özdiş, Didem Engin, Gülay Yedekçi, Barış Yarkadaş, Elif Doğan Türkmen gibi 40 civarında milletvekilinin listeye giremediği CHP'de, Kılıçdaroğlu'nun kadrosunu koruduğu yorumları yapılıyor.

İLK KRİZ HAFTA SONU

Liste mesaisi için hafta sonu genel merkezde kampa giren CHP’de ilk kriz Parti Meclisi devam ederken sızan aday listeleri nedeniyle yaşandı. Liste pazarlıkları bu nedenle Yüksek Seçim Kurulu’na verilene kadar devam ederken bu kısa zaman diliminde bazı isimlerin listedeki yeri değişti. Hem sızan listelerdeki sıralama hem sonrası oluşan listeler parti içinde rahatsızlığı beraberinde getirdi.

ÖN SEÇİM TEPKİSİ

Ancak Kılıçdaroğlu'nun merkez yoklaması ile oluşturduğu listelerin YSK'ya verilmesi ile rahatsızlık tavan yaptı. Ön seçim yapılmamasına tepki gösteren isimler adaylıktan çekilmeye başladı. Gaziantep'te listedeki yerlerini beğenmeyen 4 isim çekildi. 14 milletvekili çıkaran Gaziantep'te ilk istifa 9'uncu sıra adayı eski il başkanı Nesrin Tuncel'den geldi. Ardından 7'nci sıradaki Naci Kılıç, 13'üncü sıradaki Yılmaz Demirdelen ve 14'üncü sıradaki Mehmet Turan Gündoğdu CHP'yi eleştirerek adaylıktan çekildi.


‘İTTİFAK’ İSTİFASI

Partide bir diğer tepki ise Saadet Partili isimlerin de aday gösterildiği Trabzon'dan geldi. CHP'nin Trabzon adaylarından Saadet Partili adayın altında 4'üncü sırada listeye giren Ferda Kudunoğlu adaylıktan çekildi ve partiden de istifa etti. Kudunoğlu, "Atatürk'ün askeri olarak hizmet ettiğim Cumhuriyet Halk Partisi 4'üncü sıra adaylığından çekiliyor ve partimden istifa ediyorum" diye istifasını duyurdu.

SORUN DERİN VE YAPISAL

CHP üzerine tahlilleriyle tanınan gazeteci ve siyasal iletişim uzmanı Dr. Ali Haydar Fırat, CHP listesinin, içinden geçilen tarihi koşulların ağırlığını taşıyacak, beklentileri karşılayacak bir nitelikte olmadığını söyledi. Fırat, "Ancak CHP açısından sorun daha vahim, derin ve yapısaldır. Mesele sadece listelere girenler ya da çıkanlar değil, mesele CHP’ye yönelik bir teveccühün giderek ortadan kalkması" dedi.

KADROSUNU KORUDU

"Kim neden listelere girdi ya da çıkarıldı sorusunun cevabı yok" diyen Fırat, şunları kaydetti: "Bu tür soruların cevabı yok. Ama sade bir cevap verilecekse o da CHP lideri sayın Kılıçdaroğlu’nun kendi kadrosunu koruduğudur. Bundan öte bu listelerden siyasal, toplumsal ya da bireysel başarı veya siyasi ağırlığı olan bir çıkarımda bulunmak ne yazık ki olası değildir."

  • Muhaliflere gözdağı
  • CHP’de liste rahatsızlığı istifalarla sınırlı kalmadı. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile eski lider Deniz Baykal’ın ekiplerini tasfiye eden Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun manifesto yayımlayarak kendisine bayrak açan isimleri de ekarte etmesi oluşan çatlağı daha büyüttü. Parti kulislerinde Kılıçdaroğlu'nun kendi koltuğunu garantiye almak için tüm muhalifleri saf dışı bıraktığı konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun bu hamlesiyle listede yer alan muhaliflere de gözdağı verdiği belirtiliyor.

#CHP
#Seçim
6 yıl önce