Ara öğün yapın
Menüsü doğru ve dengeli bir şekilde planlanan sahur ve iftar sofralarının yapılacak ara öğünler ile beraber kilo kontrolüne de yardımcı olabildiğini açıklayan Dyt. Merve Sehlikoğlu, “Esasında önemli olan sadece Ramazan’da değil her zaman yeterli ve dengeli beslenmek. Ancak biraz dikkat ve özen ile oruç tutarken aynı zamanda kilo kontrolü çok da zor değil” diyerek yapılması gerekenleri anlattı.
Çorbadan sonra 10 dakika bekleyin
İftarı, iftariyelikler atıştırarak veya bir kase ılık çorba ile açılması gerektiğini söyleyen Sehlikoğlu, “Ana yemeğe geçmek için 10-15 dakika ara verilmeli. Bu davranış, beynimize tokluk sinyali gitmesine ve sindirimi kolaylaştırmaya yarayacaktır. Ana yemekte ise et, tavuk, balık, hindi, kurubaklagil gibi protein içeriği yüksek besinlerden birinin yanında yanında ızgara veya haşlanmış sebze yemeği, bol yeşillikli salata, yoğurt veya cacık ile esmer ekmek tüketilmeli” dedi.
- Örnek sahur menüsü
- - 1 dilim az tuzlu veya tuzsuz peynir
- - 1-2 adet haşlanmış yumurta
- - İnce 1 dilim tam tahıl veya tam buğday ekmeği
- - Domates, salatalık, yeşillik
- - 1 porsiyon meyve (örneğin orta boy 1 elma, 1 armut)
- - Süt veya yoğurt
- - 2-3 adet ceviz
- Örnek iftar menüsü
- - Hurma
- - Çorba
- - 1 porsiyon et, tavuk, balık veya hindi
- - Izgara veya haşlanmış sebze
- - Salata
- - Yoğurt veya ayran
- - 2 ince dilim tam tahıllı ekmek
- Örnek ara öğün menüsü
- - 1 bardak süt
- - 1 porsiyon meyve (örneğin 3 kayısı, 10 erik)
- - 6-7 adet çiğ badem