|

Muhasebe zamanı

Kayseri’de 60 kişilik bir grup, Hacı Kılıç Medresesi’nde itikafa girdi. İtikafı gece gündüz ibadetle geçiren Müslümanlar, nefis muhasebesi yapmak için daha huzurlu bir ortam buluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 8/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:16 - 7/07/2015 Salı
Yeni Şafak

Kayseri'de, itikaf sünnetini yerine getirmek isteyen 60 kişilik grup, dış dünyayla irtibatlarını keserek, Ramazan'ın son günlerini camide ibadetle geçiriyor. Aralarında çocukların da bulunduğu gruptakiler, sünneti yerine getirebilmek için, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ramazan ayının 19. gününden itibaren Hacı Kılıç Camisi ve Medresesi'nde itikafa girdi.



ZORUNLU HALLER DIŞINDA ÇIKILMIYOR


Geceleri camide ibadet ederek geçiren gruptakiler, Kur'an ve dini kitaplar okuyup, kaza ve tespih namazları kılarak, günün büyük bölümünü ibadetle değerlendiriyor. Mukabele yaparak Kur'an'ı hatmeden gruptakiler, zorunlu haller dışında dışarı çıkmayarak, caminin bitişiğindeki tarihi medresenin bölümlerinde dinleniyor, iftar ve sahurlarını burada yapıyor. Bünyamin Karadağ, Ramazan'ın son 10 gününde itikaf sünnetini yerine getirmek amacıyla buraya geldiklerini bildirdi.



BOL BOL OKUYORUZ


Ramazan'ın son gününe kadar vakitlerini gece gündüz ibadetle geçirdikleri belirten Karadağ, “Geceleri sürekli ibadet içerisinde bulunuyoruz, istirahatimizi gündüz sabah namazından sonraki vakit içerisinde yapıyoruz. Gündüzleri ikindi namazından sonra mukabele yapıyoruz. Geceleri tesbih ve teheccüt namazı ve şahsi ibadetlerle geçiriyoruz. Onun dışında bol bol Kur'an okuyoruz” diye konuştu.



CAMİ VE MEDRESE İÇ İÇE


Abdest yenileme gibi zaruri haller dışında cami dışına çıkmadıklarını kaydeden Karadağ, bu süreçte günlük hayatta yapılan işlerin dışında cami içerisinde ibadetlere, adaplara dikkat etmeye çalıştıklarını ifade etti. İftar ve sahuru da medresede kendi hazırladıkları yemeklerle yaptıklarını anlatan Karadağ, şöyle devam etti: “İtikafta bulunan kişi zaten sürekli ibadet halinde sayıldığı için, abdest tazelemek için bile gidip gelse iki vakit arası namazdaymış gibi sevap alıyor. Burası tarihi bir cami ve medrese. İtikaf için çok uygun. Cami ve medrese iç içe olduğu için burada çok rahat ediyoruz. Bir program dahilinde planlı bir şekilde geldik. Düzen içerisinde ibadetlerimizi yapacağız. Burada 70 yaşından büyükler de var 15 yaşında olanlar da.”



15 YAŞINDA KEŞFETTİ


15 yaşındaki Yunus Emre de itikafı ailesinden ve yakın çevresinden duyduğunu ve araştırmaları neticesinde itikaf programına katılmaya karar verdiğini söyledi. Emre, bol bol ibadet edeceklerini ve itikaf sünnetini yerine getirmenin huzuruna ulaşacaklarını dile getirdi.




Bir peygamber tavsiyesi


Kırıkkale Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Eyüp Baş, itikafla birlikte kişinin kendisini bir yere kapatıp dünyevi şeylerden alıkoyması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “İtikafa girme Ramazan ayı gibi aklanma, paklanma nefis muhasebesinin çokça yapıldığı bir dönemdir. İtikaf, özellikle imkanları yetersiz olan insanların halleriyle empati kurulduğu bir dönem olarak bakıldığında çok daha anlam kazanıyor. Hazreti Peygamber kendisi uyguladığı gibi diğer Müslümanlara da şiddetle bunu tavsiye etmiştir. Tarih boyunca bu noktadaki hassasiyetimizle Hazreti Peygamber'in her yıl devam ettiği bir sünneti ve tabi olduğumuz bir uygulama haline gelmiştir.”


#Hacı Kılıç Medresesi
#ramazan
#Eyüp Baş
9 yıl önce