|

Kazakistan'ın Ramazan gelenekleri

On bir ayın sultanını karşılamaya hazırlanan Kazaklar, "auız aşar"larda konuk ağırlama geleneklerine önem veriyor. Kazakistan ilk orucunu yarın tutmaya hazırlanırken, ilk teravih namazı da eda edildi.

Yeni Şafak
22:45 - 27/06/2014 Cuma
Güncelleme: 22:51 - 27/06/2014 Cuma
AA
Kazakistan'ın Ramazan gelenekleri
Kazakistan'ın Ramazan gelenekleri

Ramazan ayını önemli etkinliklerle yaşayan Kazaklar, ilk orucu 28 Haziran'da tutacak. Kazakistan'daki Müslümanlar, yaklaşık 17 saat iftarı bekleyecek. Astana'da ilk iftar saat 21.41'de yapılacak. 



    Kazakça'da iftar "auız aşar" kelimesiyle ifade ediliyor, harfiyen tercüme edildiğinden bu "ağız açar" anlamına geliyor. "Auız aşar"lar yani iftarlar evlerin yanı sıra lokantalarda da verilebiliyor. 



    Kazakların "auız aşar"larında bol meyve-sebze, tatlılar ve çoğu zaman geleneksel yemekler yeniliyor. 



    İftarlarda kültürel birliktelik 


    Yaklaşık 17 milyon nüfusa sahip Kazakistan'da, 11 milyon Müslüman yaşıyor. Müslümanların yüzde 65'ini Kazaklar oluştururken onları Özbek, Uygur, Tatar, Kırgız, Başkırd, Tacik, Azeri, Çeçen ve İnguşlar izliyor. 



    Kazakistan'da ramazanda konuklara hazırlanan yemekler, iftar sahibinin kökenine bağlı seçilmiyor. Ülkede yaşayan Müslüman-Türk toplulukları, kültürlerin kaynaşarak zenginleşmesi düşüncesine hakim. 



    Bu nedenle Kazakistan'daki iftar sofralarında Kazak geleneksel yemeği "beşbarmak"ın yanı sıra, Özbek pilavı ve Uygur yemeği "lagman"a kadar pek çok lezzete rastlamak mümkün. 



    Kazaklar daha çok başkent Astana'daki Orta Asya'nın en büyük camilerinden Hazret Sultan'da teravih namazlarını kılmayı tercih ediyor. Hazret Sultan'da, teravih namazları hatimle kılınıyor. 



    "Nur Astana" da Kazakların ramazanda yoğun olarak ibadet ettiği mekanlardan birini oluşturuyor. İlk teravih kılındı



Ramazanı karşılayan Kazakistanlı Müslümanlar başkent Astana'da bulunan ve Orta Asya'nın en büyük camilerinden olan Hazret Sultan Camisinde ilk teravih namazlarını kıldı. 



    Yatsı namazının vakti olan 22.55'e doğru Hazret Sultan'ı doldurmaya başlayan Astana'da yaşayan Müslümanlar arasında kadınlar ve çocukların yanı sıra çok sayıda genç yer aldı. 



    Hatimle kıldırılan teravih namazı öncesi Hazret Sultan Camisi imamları ramazanın önemini anlatan kısa bir hutbede bulundu. 



    Yüzlerce Müslüman'ın saf tuttuğu ve hatimle kıldırılan teravih namazı 1,5 saate yakın sürerken, kadınlar kendilerine ayrılan üst katın tamamında namaza durdu ve bazı çocukların ise oldukça büyük olan cami içinde oynadıkları görüldü. 



    Kazakistan Din İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, başkent Astana'da bu ramazan ayı süresince 7 ayrı ibadethanede hatimle teravih namazı kılınacak. 



    Ramazanın ilk gününü yarın karşılayacak Astana'da yaşayan Müslümanlar imsak vakti olan 03.32'den itibaren oruçlarına başlayacak ve 21.41'de oruçlarını açacak. 

#Kazakistan
#İftar
#Ramazan
#Teravih
10 yıl önce