|

Gurbetçiler buluşuyor

Ülkelerinden getirdikleri farklı malzemelerle Ramazan'a özgü yemekler hazırlayan Afrikalılar, kurdukları iftar sofralarında Ramazan atmosferini birlikte yaşıyor. Çad'dan Türkiye'ye gelen öğretmen Abbas, Afrikalı öğrencilere, "Türkiye'ye gelsinler. Çok faydası oluyor. Çok güzel üniversiteler var. Dünyada hem mazlumlara hem de Müslümanlara sahip çıkan tek ülke Türkiye. O yüzden Türkiye bizim için çok önemli bir ülke" dedi.

Yeni Şafak
13:02 - 4/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 13:37 - 4/06/2018 Pazartesi
AA
Türkiye'deki Afrikalılar Ramazan bayramını hep birlikte geçiriyor.
Türkiye'deki Afrikalılar Ramazan bayramını hep birlikte geçiriyor.

Afrikalı gurbetçiler, ülkelerine ait geleneksel yemeklerle donattıkları iftar sofralarında vatanlarına duydukları özlemi bir nebze olsun gidermeye çalışıyor. Çad, Nijer ve Senegal gibi farklı ülkelerden Türkiye'ye gelen Afrikalı gurbetçiler, vatanlarından uzakta ramazan atmosferini birlikte yaşamak için ülkelerinden getirdikleri malzemelerle yaptıkları geleneksel yemek ve içeceklerin bulunduğu iftar sofralarında bir araya geliyor.


Ramazan'ın geldiğini habre'den anlıyorlar

Doktora eğitimi için 2011'de ülkesi Çad'dan Türkiye'ye gelen ve halihazırda Pakistan Büyükelçiliği'ne bağlı bir okulda Arapça ve Fransızca öğretmenliği yapan Salih Yunus Abbas, başkentteki Afrikalı gurbetçileri evinde verdiği iftarda buluşturdu. İftar programı için aralarında para topladıklarını, bir liste hazırladıklarını ve her gün 2 kişinin yemek yaptığını söyleyen Abbas, "Ben evli olduğum için her cuma günü benim evimde iftar yapıyoruz. Kalan günlerde de diğer evlerde iftarda buluşuyoruz. Herkes bir gün aldı. Bir gün ben iftar vereceğim dedi. Geri kalan günlerde de topladığımız parayla iftar yapıyoruz" dedi.

  • Çadlı öğretmen Abbas, "habre" adı verilen şerbetin özellikle Ramazan ayında daha çok tüketildiğini ve yapımının yaklaşık 2 hafta sürdüğünü belirterek "(Türkiye'de ramazanda) caddede bir fırının önünden geçtiğinizde ekmek kokusu geliyor. Bizde de caddelerde dolaşırken 'habre' kokusu alırsınız. Böylelikle Ramazan'ın geldiğini anlıyoruz" dedi.

"Her ramazan bayramında bir koyun kesiyoruz"

Abbas, ülkesinde ramazan bayramında kurban kesme geleneğini Türkiye'de de devam ettirdiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Her sene Ramazan Bayramı'nda bir kurban kesiyoruz. Her sene Çadlı öğrenciler para topluyoruz ve koyun alıyoruz. Birinci gün evde oluyoruz. Çad'daki yemekleri burada yapıyoruz. İkinci günde parka gidip piknik yapıyoruz. Sadece Ankara'dan değil, Kayseri'den, Karabük'ten arkadaşlar geliyor. Çok kalabalık oluyoruz. Bayramı hep birlikte geçiriyoruz."

Türkiye'de eğitim almayı düşünen Çadlı öğrencilere de çağrıda bulunan Abbas, "Türkiye'ye gelsinler. Çok faydası oluyor. Çok güzel üniversiteler var. Dünyada hem mazlumlara hem de Müslümanlara sahip çıkan tek ülke Türkiye. O yüzden Türkiye bizim için çok önemli bir ülke" dedi.


"Davul sesi insana Ramazan'ı hatırlatıyor"

Ülkesi Nijer'den 2014'te Türkiye'ye gelen Gazi Üniversitesi İşletme Bölümü yüksek lisans öğrencisi Abdulkadir Cisse, Abbas'ın davetlisi olarak katıldığı iftarda ortak geleneksel yemeklerin bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye'de insanların ramazanı heyecanla beklediklerini belirten Cisse, "Türkiye'de çok güzel bir şey var. Birisi herkesi davulla sahura kaldırıyor. Kültür olarak güzel bir şey. İnsanlara ramazanı hatırlatıyor." dedi.

  • Nijerli öğrencilerin Ramazan boyunca birkaç kez bir araya gelerek beraber iftar yaptığını söyleyen Cisse, "Yerel yemeklerimizi pişiriyoruz. Ülkemizi hatırlıyoruz. Sohbet ediyoruz. Bugünkü gibi bir araya geliyoruz. Bu çok hoşuma gidiyor" ifadelerini kullandı.
#Ramazan
#Oruç
#İftar
#Afrika
6 yıl önce