|

Birbirinden Farklı Hikayeleriyle 6 Yapay Dil

Yaratıcılığın sınırlarını zorlayan bazı fantastik ve bilim kurgu filmlerinde yazarlar bir adım daha ileri giderek yarattıkları toplumlara kimlik kazandırabilmek için o toplumlara ait yapay bir dil oluşturmuşlardır.

iLAN
18:08 - 20/11/2018 Salı
Güncelleme: 18:34 - 20/11/2018 Salı
Diğer
lisan
lisan

Bugün en ünlü yapay dilleri bu dillerin yaratıcılarını ve ardındaki hikayeleri aktaracağız.

1- Elf Dili

Yüzüklerin Efendisi serisinin yazarı aynı zamanda bir dilbilimci olan J.R.R Tolkien tarafından yazılan bu dil dünyadaki en ünlü yapay dillerin başında gelir. Elf dili adından da anlaşılacağı gibi Elf’lere atfedilmiş bir dildir.

Fakat Elf dili tek bir dil değildir. Aslında bir dil bir dil ailesidir. Edarin, Sindarin, Quenya gibi 15’e yakın dil olduğu bilinmektedir. Fakat J.R.R Tolkien’in yaratmış olduğu tek dil ailesi Elf dili değildir. Aynı zamanda Hobbit’lerin ve diğer ırklarında kendine ait dilleri bulunmaktadır.

2- Dothraki Dili

Dothraki dili Game of Thrones serisinin yazarı olan George R.R Martin tarafından yaratılmıştır. Bu dilin fonetik açıdan Arapça ve Almanca’ya benzediği düşünülmektedir.

Dothraki dilini dünya üzerinde 300 kadar insanın konuşabildiği var sayılıyor hatta bu dil ile ilgili kurslar bile bulabilirsiniz.

3- Na’vi Dili

Na’vi dili öğrenmesi kolay bir yapay dildir. Sadece bin kelimeye sahiptir. Avatar filmi için yaratılan bu dilin İngilizce’den Na’vi diline tercüme eden siteler aracılığıyla da öğrenebilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayınız;

4- Lincos Dili



Lincos dili diğer yapay dillerin aksine romanlar filmler için oluşturulmamış bir dildir. Doktor Hans Freudenthal 1960 yılında bu dili olurda bir gün uzaylılar ile karşılaşırsak diye yaratmış hatta bu dilde oluşturulan mesajlar yakın yıldızlara gönderildi fakat hiçbir geri dönüş olmadı.

5-
Klingon Dili

Star Trek hayranlarının en az üç beş kelimesini bildiği bu dil en ünlü yapay dillerden biridir. Klingonca dili Star Trek için çalışan dil bilimci Marc Okrand tarafından oluşturulmuştur. Hatta bazı üniversitelerde resmi olmasa da bu dilin dersleri verilmektedir.

6- Lapine Dili

Lapine dili Richard Adams tarafından yaratılmış bir dildir. Watership Down kitabında tavşanların konuştukları dilin adıdır. Richard Adams bu dili yaratırken bir insandan ziyade tavşanların yaşam şekillerinden onların nelere ihtiyaç duyduklarından günlük hayatlarından kelimeler türetmiştir.

Örneğin tonik hareketsizlik için “Tharn” kelimesi kullanılmaktadır. Dilde ortalama bir cümle 6 kelimeden oluşmaktadır.

Bonus:
Silbo Gomero

Kanarya adalarında konuşulan dil Karadeniz’de konuşulan kuş dilinin bir diğer benzeridir. Tamamen ıslıklarla konuşulan dil 4000 kelime barındırmaktadır. 2009 yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.Sitesinden bu dil hakkında bilgi alabilirsiniz.

Detaylı bilgi için tıklayınız;
Bilgi için tıklayınız;



#dil
#lisan
#öğren
5 yıl önce