|

Kadir gecesi ne zaman, hangi gün? 2024 Kadir Gecesi Tarihi

Bin aydan daha hayırlı olduğu aktarılan bu özel vakti ibadetle dolu geçirmek isteyen Müslümanlar zamanı tam olarak saptamak adına sorgulamalarını sürdürüyor. 2024 yılında Kadir Gecesi, 11 Mart'ta başlayan Ramazan ayının 26. gecesi eda edilecek. Bu durumda Kadir Gecesi 5 Nisan 2024 Cuma akşamına denk geliyor.

10:12 - 18/09/2023 Pazartesi
Güncelleme: 09:45 - 18/09/2023 Pazartesi
Yeni Şafak
Kadir Gecesi 2024
Kadir Gecesi 2024

Kadir Gecesi tarihi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan Dini Günler Takvimi ile netlik kazandı. İslam'ın kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı bu Ramazan ayının son 10 gününde yer alır. Allah'ın rahmetinin en fazla olduğu gece olarak bilin bu mübarek gece ibadetlerle eda edilir.

KADİR GECESİ 2024 NE ZAMAN?

2024 yılında Kadir Gecesi, 11 Mart'ta başlayacak olan Ramazan ayının 26. gecesi eda edilecek. Bu durumda Kadir Gecesi 5 Nisan Cuma akşamına denk geliyor.

KADİR GECESİ ÖNEMİ NEDİR?

Kadir Gecesi'nden Kur'an-ı Kerim'in Kadir Suresi'nde bahsedilmektedir. Surede Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gercesi indirilmeye başladığı ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilmiştir. Bakara Suresi 185. ayette ise Kur'an-ı Kerim'in Ramazan Ayı'nda indirilmeye başladığı ifade edilmiştir. Bu bilgiler ışığında Kur'an-ı Kerim'e göre Kadir Gecesi Ramazan ayı içerisinde yer almaktadır.

Ancak Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesi'nin Ramazan ayı içerisinde olduğu ifade edilmekle beraber Ramazan Ayı'nın hangi gecesi olduğu net olarak ifade edilmemiştir. Bu durumda ise İslam alimleri Hz. Muhammed'in bu konuyla ilgili hadislerine bakıp Kadir Gecesi'nin Ramazan Ayı'nın her gecesinde aranması gerektiğini vurgulamakla beraber, bu gecenin Ramazan Ayı'nın son on gecesinde bir olduğuyla ilgili genel kanaate varmıştır.

Yine Hz. Muhammed'in "Kadir gecesini Ramazan ayının son on günündeki gecelerde arayınız!" hadisini referans alan İslam uleması Kadir Gecesi'nin Ramazan Ayı'nın 27. gecesi olduğu yönünde kesin olmamakla beraber genel kanaate ulaşmıştır. Ancak Ramzan Ayı'nın 27. gecesinde yer alma ihtimalini kuvetli bulan hemen tüm İslam bilginleri bunun kesinlik ifade etmediğini Ramazan Ayı'nın her gecesinde özellikle de son on gecesinde Kadir Gecesi'nin aranmasını ve buna göre Ramazan Ayı'nın tüm gecelerine Kadir Gecesi gibi bakılıp değerlendirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirmiştir.



#kadir gecesi
#kadir gecesi 2023
#kadir gecesi tarihi
7 ay önce