|

İstanbul iftar vakti, sahur saati - İftarınızı bu dua ile açın!

İstanbul iftar vakti ve sahur saatini sizler için hazırlıyoruz. Mübarek Ramazan ayına girdik ve vatandaşlar da haliyle İstanbul iftar vaktini ve sahur saatini merak ediyor. Ramazana ayını daha da verimli geçirmek isteyenler ise iftar duasıyla oruçlarını açacaklar. İşte İstanbul iftar vakti ve sahur saati…

Yeni Şafak
12:22 - 6/06/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:30 - 6/06/2016 Pazartesi
Diğer

İstanbul iftar vaktini ve sahur saatini haberimizden öğrenebilirsiniz. Ramazan ayına özel iftar vakitleri uygulamamız sayesinde iftara ne kadar kaldığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca iftar duası ile oruçlarınızı açabilir ve günü daha kazançlı geçirebilirsiniz. İşte İstanbul iftar vakti ve sahur saati…



İstanbul'da iftar bu akşam 20.43'te açılacak.


İftar vaktinde yapılacak dua


Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema" ahhertü. “



Manası: “Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.''



Peygamber Efendimizin İftar Duası


Muaz ibni Zühre Radiyallahu Anh: Beyan ediyor:



Bana bildirildi ki, Resulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem İftar ettiği zaman şu duayı okurdu. “Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." (Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.) ( Ebu Davud, Savm: 22)





Ramazan ayında tok tutacak yiyecekler nelerdir? İftar menüsü – Bugün ne pişirsem derdine son! Kan aldırmak ve kan vermek orucu bozar mı? Kusmak orucu bozar mı? Diyanet’ten açıklama geldi İftara ne kadar kaldı? İftar vakitleri 2016



"Balığı ramazanda da sofranızdan eksik etmeyin"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Çakır, iftarda sindirimi kolay ve besleyici balığın tercih edilmesi tavsiyesinde bulundu.



Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balığın yüksek protein değerine sahip, omega 3 ve 6 yağlarını fazla miktarda barındıran bir besin kaynağı olduğunu belirtti.



Haftada 3-4 gün tüketilen balığın, insan sağlığını büyük oranda koruduğunu ifade eden Çakır, bu nedenle ramazanda iftar sofralarında da bu besinin tüketilmesi gerektiğini vurguladı.



Çakır, balığın yapısındaki yağlar, mineraller ve vitaminlerin insanın yaşamsal fonksiyonlarına artı destek sağladığını belirterek, şöyle dedi:



"İnsanlar 'Ramazanda balık tüketilir mi?' diye düşünebilir. Hatta balık yenildiğinde su ihtiyacını artırır diye düşünülebilir. Balığı kızartarak yediğimizde tabi ki susarız. Ancak balığın farklı pişirme teknikleri de var. Bunların başında fırında buğulama yaparak ya da çorbasını yaparak tükettiğimizde balık kesinlikle susatmaz. Ramazan ayında bu şekilde tükettiğimiz de hem daha iyi besinlerinden faydalanırız hem de susamadan sağlıklı bir şekilde orucumuzu tutmuş oluruz."



Yaz nedeniyle, ramazanda oruç tutma sürelerinin uzun olduğunu hatırlatan Çakır, sıcak hava şartları da buna eklendiğinde insan metabolizmasının zorlandığını söyledi.



Çakır, bu nedenle iftarda mümkünse özellikle balık tüketimini tavsiye ettiklerini ifade ederek, şunları dile getirdi:



"Ramazan başlangıcında insanlar açlığa tam alışamadıkları, yaz ayları da uzun olduğu için uzun süre aç kalıyorlar. Aç kalmaları sonucu yemeğe akşam da fazla miktarda eğiliyorlar bu da onları belli bir süre sonra rahatsız ediyor. Ama balıkta böyle bir şey yok, sindirimi kolay olduğu için rahatsızlık vermiyor. Ayrıca oruçluyken kaybettiğiniz enerjiyi gün içerisinde geri kazandırıyor. Böylelikle akşamı sahura kadar iyi bir şekilde geçirebiliyorsunuz. Sahurda da tüketilebilir. Onu da öneriyoruz ancak bu kişilerin tercihine kalmış bir şey."



Av yasağı sezonuna girildiği için balık miktarının düştüğünü anlatan Çakır, kültür balıklarının da çekinmeden tüketilebileceğini vurgulayarak, "Çipura, levrek günümüzde revaçta olan balıklar bunun yanı sıra alabalıklar, özellikle ithal somon besleyici değeri çok yüksek balıklar, bunların da tüketilmesini tavsiye ediyoruz." dedi.



- Ahtapot, karides de tüketilsin


Türk halkının balığı genelde kızartarak tükettiğine işaret eden Çakır, bunun lezzet bakımından güzel, besin değerlerinin kaybolması açısından ise üzücü bir durum olduğunu dile getirdi.



Çakır, kızartma balığın proteininde kayıplara, vitaminlerinde ve yağlarında ise bozulmalara yol açtığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:



"Balık mutlaka kızartılacak ise kızgın yağda ve az miktarda pişirmemiz gerekiyor. Hafif sulu kalması gerekiyor. İyice kuruttuğumuzda balıktan lezzet dışında pek faydalanamıyoruz. Ancak en güvenli pişirme sağlık açısından da bakılacak olursa fırında buğulama, ızgara şeklidir. Bu sayede balıktan tüm besin ögelerini bozulmadan almış oluyoruz."



Balıktan başka ahtapot, karides gibi su ürünlerinin de tüketilmesi önerisinde bulunan Çakır, "Ama halkımız bunları pek bilmiyor. Bu nedenle tüketmiyoruz. Aslında bunların da tüketilmesi gerekiyor. Kendimizi farklı damak tatlarına açmamız gerekiyor. Artık bu çeşitler bütün marketlerde yer alıyor. Taze olarak bulamasalar bile süpermarketlerin dondurulmuş ürün reyonunda karides, kalamar, midye, fileto halinde balıklar, bunlara kolaylıkla ulaşabiliyorlar." diye konuştu.



İftarda Ekmekten Uzak Durun!


Dr.Fevzi Özgönül, iftarda ekmekten uzak durulması gerektiğini söyledi.


“Ramazan ayının bedenimiz için ayrı bir önemi vardır. Bedenimizi düzenli ve ritmik yemek yemeye teşvik eder. Ayrıca uzun açlık dönemlerinde sindirim sistemini tembellikten kurtarır” diyen Dr.Fevzi Özgönül, “İftar sofrasına oturduğunuzda acele etmeyin özellikle kilo problemi yaşıyorsanız hemen eliniz ekmeğe veya pideye gitmesin. Karnınızı hamurla doldurmayın.Ana yemekten başlayın ve özellikle besin değeri en yüksek yemekler tüketerek karnınızı doyurun” dedi.


Ramazan ayında da sağlıklı olabilmek için ayrıca vücudumuzun ve sindirim sisteminin güçlenmesini sağlayabilmek için 7 kurala uymamız gerektiğini söyleyen Dr.Fevzi Özgönül, “Bu kurallara uyarsanız hem Ramazan Ayı çok rahat geçer hem de bu mükemmel arınma ve güçlenme fırsatını boşa geçirmemiş olursunuz” dedi.


Dr.Fevzi Özgönül'e göre 7 kural şöyle;


“Orucunuzu açarken çorba ile başlamayın ideal olan bir zeytin veya hurma, badem, fındık veya ceviz yanında bir parça peynir veya 1 kaşık yoğurt ile orucunuzu açın. Sonrasında sindirim sisteminin uyanması ve faaliyetini rahat yaşayabilmesi için 10-15 dakika dinlendirin. Bu süre içinde ya namazınızı kılın veya hafif bir egzersiz yapın. Orucunuzu açarken 1 -2 bardak sudan fazla su içmeyin.


İftar sofrasına oturduğunuzda acele etmeyin kilo problemi yaşıyorsanız hemen eliniz ekmeğe veya pideye gitmesin ana yemekten başlayarak sırası ile sofradan karnınızı doyurun. Mümkün olduğunca yavaş yiyin ve çok çiğneyin. Yiyeceğiniz her şeyi, meyve dahil sofradan kalkmadan iyin ve çorbanızı en son için. Böylece sindirimi çok rahatlatmış olursunuz.


İftar sofrasından kalktıktan sonra kesinlikle çiğnenip yutulacak katı bir yiyecek yemeyin. İftar sofrasından sonra çay veya kahve yanında yenilen meyve veya börek kurabiye, tatlı gibi atıştırmalıklar sindirim sisteminiz yorar ve iftar yemeğinin tam sindirilmesini engeller. Bu dönemde bol sıvı almaya gayret edin. Suyu ve benzeri içecekleri yemekten en az 1 saat sonra içmeye başlayın ki sindirim sisteminiz rahatsız olmasın.


Gidebiliyorsanız Teravih namazı için camiyi ziyaret edin.Eğer olanağınız yoksa da, evin içinde olsun iftardan 1 saat sonra hareket etmeye gayret edin.


Akşam iftar yemeğinden yaklaşık 3 saat kadar sonra bir kase yoğurt içine probiyotik toz katarak yemenizde fayda vardır. Bunu kefir içerekte gerçekleştirebilirsiniz. Bu sizin hem ertesi gün daha az acıkmanızı hem susuzluk şikayetinizin azalmasını hem de yediğiniz yemeklerin daha rahat sindirilmesini sağlar.


Bazı kişiler uyuyamaz ve sahura kadar oturup sohbet etmekten hoşlanırlar. Sindirim sisteminizi rahatlatmak için sahura kadar en azından 1-2 saat uzanır pozisyonda dinlenin ki otururken sindirim sisteminize yaptığınız baskı azalsın.”



İlk Teravih Namazında Camiler Doldu Taştı


İstanbullular 'Onbir Ayın Sultanı' Ramazan'ın ilk teravih namazı için Sultanahmet ve Eyüp Sultan Camilerine akın etti.


İslam dünyasının hasretle beklediği Ramazan ayının ilk teravih namazında camiler doldu taştı. İstanbullular Sultanahmet ve Eyüp Sultan gibi tarihi camiler başta olmak üzere tüm ibadethanelerde teravih namazını huşu içinde eda etti.


Camileri akın akın dolduran vatandaşlar, okunan dualarla birlikte toplu olarak namaza durmanın coşkusunu teravih namazı ile bir kez daha yaşadı.


Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda vatandaş, ilk teravih namazı için dakikalar öncesinden camilere akın ederken, yoğun ilgi nedeniyle ibadethanelere sığmayanlar, cami avlusuna serdikleri hasırlar üzerinde namaz kıldı.



İstanbul iftar vakti ve sahur saatini sizler için hazırlıyoruz. Mübarek Ramazan ayına girdik ve vatandaşlar da haliyle İstanbul iftar vaktini ve sahur saatini merak ediyor. Ramazana ayını daha da verimli geçirmek isteyenler ise iftar duasıyla oruçlarını açacaklar. İşte İstanbul iftar vakti ve sahur saati…




#İstanbul
#İftar vakti
#Sahur saati
8 yıl önce