|

Yoksul evlerde iftar heyecanı

Minik Gamzeler grubu Ramazan ayı boyunca tespit ettikleri yoksul ailelerin kapılarını çalıp ellerinde yemeklerle onlara sofra kurdular. Bizde Mevlanakapı’da bu evlerden birine konuk olduk. Gördük ki kurulan sofralara en çok çocuklar seviniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 04:01 - 9/06/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Minik Gamzeler Grubu olarak kurduğumuz iftar sofrasında hep birlikte orucumuzu açtık.
Minik Gamzeler Grubu olarak kurduğumuz iftar sofrasında hep birlikte orucumuzu açtık.
KÜBRA K. YAŞAR

Ramazanda parıltılı iftar sofraları da kurulur, mütevazı yer sofraları da… Minik Gamzeler Derneği de, Ramazan etkinlikleri kapsamında iftar sofraları kuranlardan. On yıldır ihtiyaç sahibi çocuklar için çalışan dernek, 2014’ten bu yana Ramazan ayında “30 Aile 30 İftar” etkinliği düzenliyor. Davetlerini aldığımızda aklımıza ilk gelen klasik bir dernek iftarı olacağıydı. Fakat kendimizi ihtiyaç sahibi bir evde mütevazı bir yer sofrası hazırlarken bulduk. Üstelik bunu bir saat önce tanıştığımız insanlarla yapıyorduk. Nasıl mı? Tam olarak şöyle...

30 AİLE 30 İFTAR

Dernek gönüllüsü Ahmet ve Sena ile 19.30’da Bezmialem Üniversitesi yemekhanesinin önünde buluşup tanıştık, hasbihal ettik. Her akşam biri arabalı olmak üzere üç kişinin etkinlikte görevlendirildiğini, bu akşam kendilerine eşlik edeceğimiz için iki kişi olduklarını söylediler. Aile bireyleri de düşünüldüğünde gidilen evlerin kalabalık bir grup için çok da uygun olmadığını anlattılar. Ekip için cateringle evlerin arasındaki mesafenin yakınlığının öneminden bahsettiler. Bu hem halihazırda işlerinden çıkıp gelen gönüllülerin iftara kolay yetişebilmesi hem de yemeklerin sıcaklığının muhafazası için önemli.

Çok geçemeden catring görevlileri ısıyı muhafaza eden termobox ile yemekleri teslim etti. Porselen tabaktan kaşığa, sirkeden tuza bir sofra için gerekli ne varsa el birliğiyle arabaya taşıdık. Dikkatimi çeken yemekler dışında verilen malzemelerin hemen hepsinin bir evde bulunabilecek temel şeyler olduğuydu. Bunu kendilerine ifade ettiğimde Sena dedi ki: “Öyle evlere gidiyoruz ki temel kabul ettiğimiz malzemelerin çoğu olmuyor. Bazen yemek koyacak bir kepçe, bazen artan yemeği saklayacakları tencereleri yok. Onları mahcup etmemek için sofrayı hazırlarken, servis yaparken ne lazımsa yanımıza alıyoruz.” Ahmet ise “Biz aileleri evlerinde misafir ediyoruz. Amacımız sadece yemek götürmek değil. Onlara zahmet vermeden, bulaşık bile çıkarmadan sofralarını hazırlayıp, birlikte iftar yapmak!” dedi.

MİNİK GAMZELER İFTARA GELDİ

Biri 4, diğeri 15 yaşında iki çocuk annesi bir hanımın evine geldik. Eşinden ayrıldıktan sonra, Mevlanakapı’da annesiyle oturmaya başlamış. Geçimini erkek kardeşinin yardımıyla sağlıyor. Bu bilgileri derneğin “Aile Komisyonu” görevlileri, önceden yaptıkları ev ziyaretinde not almış. Ailenin geçmişiyle ilgili özellikle çocukların yanında soru sormayalım diye arkadaşlar bizi uyardı. Evde gözümüze çarpan bir eksik varsa da sonrasında söylememizi istediler. Sena, arabayı park ettikten sonra taşınacak şeyleri sırayla eve çıkardık. Elimde suların ve ekmeklerin olduğu koliyle apartmanın birinci katına çıktığımda kapı açıktı. Minik Gamzeler iftara geldi dedim. Dört yaşındaki Beray’ın sevincini gördüğümde derneğin çocukların göz bebeği olduğunu anladım. Getirdiklerimizi ev sahibesinin gösterdiği köşeye bırakıp, aileyle kucaklaştık. Tanışma esnasında ilk dikkatimi çeken ne kadar samimi, sıcak ve temiz insanlar olduklarıydı… Ev sahibesinin sofrayı hazırlayalım diye verdiği örtüler mis gibi sabun kokuyordu. İftar soframızı hazırlarken evin hanımı sık sık kalkıp bize yardım etmek istedi. Dernek görevlileri bu isteği zarifçe geri çevirdi: “Ablacığım lütfen otur, sen bu akşam bizim misafirimizsin.”

300 ÇOCUĞA BAYRAMLIK KIYAFET

Minik Gamzeler Derneği, Ramazan ayında iftarla birlikte dört farklı etkinlik yapıyor. Ailelere ihtiyaçlarını istedikleri gibi alabilsinler diye market kartları dağıtırken, çocuklar için özel kumanyalar hazırlıyor. Ev ziyaretlerinde belirledikleri çocuklara bayramlık kıyafet hediye ediyor. Siz bu haberi okurken, 300 çocuk için yaşlarına uygun özenle seçilmiş bayramlıklar gönüllü ekiplerle tek tek evlerine teslim edilmiş olacak.

#İftar
#Ramazan
6 yıl önce