Geçtiğimiz hafta Çorum’da Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu ve Çorum Belediyesi işbirliğiyle ülke çapından öğrenci ve şeflerin katıldığı büyük bir organizasyon gerçekleşti. Isparta, Denizli, Ankara, Konya, İzmir gibi Türkiye’nin birçok şehrinden üniversiteli ve liseli gençler Çorum’un konuğu oldu. Şef Rasim Çakıcı’nın ev sahipliğinde konuk illerin aşçı dernekleri yörelerine özgü lezzetleri ikram ettikleri özel standlar kurdular. Konya’nın bamya çorbası, Çanakkale’nin buğday çorbasının yanı sıra irmik helvası, zerde, kebap gibi birçok ikram gün boyu servis edildi. Havaya sıkılan gül suyu, bugüne kadar düzenlenen organizasyonlar arasında TAŞPAKON’a özel bir yer kazandırdı. Onlarca genç, heyecan içinde birbirinden güzel lezzetleri sergilediler. Ben de yarışmaya katılan gençlerden Cansu Demirci, Umut Çavdar, Boran Baz ve Salih Özlü’nün tariflerini seçtim. İnşallah siz de benim kadar beğenirsiniz.
* 250 gram kıyma * 500 gram pastırma * 2 kuru soğan * 3-4 mantar
* 3 yemek kaşığı galeta unu * 3 yemek kaşığı nar ekşisi n 100 gram ceviz * 2 çay kaşığı tuz
* 2 yemek kaşığı tereyağı * 3 diş sarımsak
YAPILIŞI: Kıyma, baharatlar, ezilmiş sarımsak, kıyılmış mantar, galeta unu, ceviz ve nar ekşisini karıştıralım ve yoğuralım. 20 dakika üzeri örtülü olarak buzdolabında dinlendirelim. İrice bir kuru soğanın alt ve üstünü kesip yanından ortasına doğru kesik atalım. Yuvarladığımız köfteyi soğanın içine yerleştirip üzerini tereyağıyla yağlayalım. Dışını pastırma ile saralım. Kızdırılmış fırında pişirelim.
* 2 su bardağı un * 1 cay bardağı havuç suyu * 1 tatlı kaşığı tuz * 1adet yumurta * 3 yemek kaşığı yoğurt * 1 yemek kaşığı Akdeniz salata sosu * 3 yemek kaşığı sıvı yağ
* Orta Asya ve Kafkasya’da çokça yapılan ve ülkelere göre farklı isimler alan Çakçak tatlısı, Çorum buğdayından elde edilen birinci sınıf un ve yine Çorum balı ile yapıldı.
: * 500 gram un * 1 çay kaşığı kabartma tozu * 3 yumurta * 1 su bardağı bal * 1 çay bardağı şeker * 4 su bardağı sıvı yağ