|

Mutfaklar gençlere emanet

Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu ve Çorum Belediyesi işbirliğiyle ülke çapında gerçekleştirilen yarışmada birçok öğrenci ve şef hünerlerini sergiledi. Yörelere özgü lezzetlerin sunulduğu etkinlikte yarışmaya katılan gençlerin tarifleri dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:07 - 25/02/2018 الأحد
Güncelleme: 06:43 - 25/02/2018 الأحد
Yeni Şafak
Yörelere özgü lezzetlerin sunulduğu etkinlikte yarışmaya katılan gençlerin tarifleri dikkat çekti.
Yörelere özgü lezzetlerin sunulduğu etkinlikte yarışmaya katılan gençlerin tarifleri dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta Çorum’da Türkiye Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu ve Çorum Belediyesi işbirliğiyle ülke çapından öğrenci ve şeflerin katıldığı büyük bir organizasyon gerçekleşti. Isparta, Denizli, Ankara, Konya, İzmir gibi Türkiye’nin birçok şehrinden üniversiteli ve liseli gençler Çorum’un konuğu oldu. Şef Rasim Çakıcı’nın ev sahipliğinde konuk illerin aşçı dernekleri yörelerine özgü lezzetleri ikram ettikleri özel standlar kurdular. Konya’nın bamya çorbası, Çanakkale’nin buğday çorbasının yanı sıra irmik helvası, zerde, kebap gibi birçok ikram gün boyu servis edildi. Havaya sıkılan gül suyu, bugüne kadar düzenlenen organizasyonlar arasında TAŞPAKON’a özel bir yer kazandırdı. Onlarca genç, heyecan içinde birbirinden güzel lezzetleri sergilediler. Ben de yarışmaya katılan gençlerden Cansu Demirci, Umut Çavdar, Boran Baz ve Salih Özlü’nün tariflerini seçtim. İnşallah siz de benim kadar beğenirsiniz.


Soğan ve pastırma yatağında kuzu köfte
MALZEMELER:

* 250 gram kıyma * 500 gram pastırma * 2 kuru soğan * 3-4 mantar

* 3 yemek kaşığı galeta unu * 3 yemek kaşığı nar ekşisi n 100 gram ceviz * 2 çay kaşığı tuz

* 2 yemek kaşığı tereyağı * 3 diş sarımsak

YAPILIŞI: Kıyma, baharatlar, ezilmiş sarımsak, kıyılmış mantar, galeta unu, ceviz ve nar ekşisini karıştıralım ve yoğuralım. 20 dakika üzeri örtülü olarak buzdolabında dinlendirelim. İrice bir kuru soğanın alt ve üstünü kesip yanından ortasına doğru kesik atalım. Yuvarladığımız köfteyi soğanın içine yerleştirip üzerini tereyağıyla yağlayalım. Dışını pastırma ile saralım. Kızdırılmış fırında pişirelim.


Antep fıstıklı yüksük mantı
MALZEMELER:

* 2 su bardağı un * 1 cay bardağı havuç suyu * 1 tatlı kaşığı tuz * 1adet yumurta * 3 yemek kaşığı yoğurt * 1 yemek kaşığı Akdeniz salata sosu * 3 yemek kaşığı sıvı yağ

YAPILIŞI:
Öncelikle bir kaseye havucumuzun kabuğunu soyup rendeliyoruz bir çay bardağı suyu havucun içerisine döküp renginin çıkmasını bekliyoruz. Ayrı bir kapta un, yumurta, tuz ve havuç suyumuzu ekleyerek katı bir hamur yoğuruyoruz. Hamuru yarım saat dinlendirip oklava yardımıyla açıyoruz. Şekillendirip tuzlu suda orta yumuşaklığa gelene kadar haşlıyoruz. Yağda glaze edip tabağımıza alıyoruz. Yoğurt, Akdeniz sosu, sıvı yağ, baharatlar ve tuz ile sosumuzu hazırlıyoruz. Ayrı bir yerde yağı kızdırıyoruz. Sosumuzu tabağa yerleştirdikten sonra mantıları üzerine koyuyor ve kızdırılmış yağı gezdiriyoruz.

Çakçak tatlısı

* Orta Asya ve Kafkasya’da çokça yapılan ve ülkelere göre farklı isimler alan Çakçak tatlısı, Çorum buğdayından elde edilen birinci sınıf un ve yine Çorum balı ile yapıldı.

MALZEMELER

: * 500 gram un * 1 çay kaşığı kabartma tozu * 3 yumurta * 1 su bardağı bal * 1 çay bardağı şeker * 4 su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI
: Un, kabartma tozu ve yumurtadan sertçe bir hamur yapılır ve hamur buzdolabında dinlendirilir. Ayrı bir yerde bal ve şeker birkaç taşım kaynatılır. Hamur doğranır ya da rendelenir. Kızdırılan yağda hamurlar kızartılır. Kızartılan hamurlar, bal ve şeker ile karıştırılır. Kalıplara basılır. Buzdolabında dinlendirilir.
#Mutfak
#Lezzet
#Yemek
٪d سنوات قبل