|

Ehl-i Hiref’e yakıştı

Hattat Mustafa Cemil Efe ve öğrencilerinin 50 eserine yer veren “Aşk, Meşk, İcazet” sergisi Yeditepe Bienali’nde ziyarete açıldı

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:11 - 3/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
“Aşk, Meşk, İcazet” sergisi ziyarete açıldı.
“Aşk, Meşk, İcazet” sergisi ziyarete açıldı.

Yeditepe Bienali kapsamında düzenlenen Hattat Mustafa Cemil Efe ve öğrencilerinin eserlerinden oluşan “Aşk, Meşk, İcazet” sergisi ziyarete açıldı. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle düzenlenen sergi 2. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Serginin açılışında düzenlenen törende Efe’nin 8 öğrencisine icazet verildi.

TEMAYA UYGUN

1.5 yıl sürede hazırlanan sergide iki tanesi Mustafa Cemil Efe’ye, biri hocası hattat Fevzi Günüç’e ait olmak üzere toplam 50 eser yer alıyor.Bienalin temasının ehl-i hiref, serginin de buna uygun bir proje olduğunu belirten Efe, şöyle konuştu: “Yeditepe Bianeli’nde toplam 6 projemiz var. Bunlardan ilki ve en önemlisi Aşk, Meşk ve İcazet isimli sergiydi. Benim 8 yıldır Üsküdar’daki atölyemde yetiştirdiğim 8 talebeme icazetlerini takdim ettim.”

SÜRECİ YANSITTIK

“Talebelerin süreç içerisinde bütün dersleri, meşkleri, kalemleri de sergileniyor. Bienalin çıkış teması ehli hiref temasına en uygun projelerden birisi buydu. Sanatkarların yetiştirilmesiydi asıl mesele” diyen Efe’ye göre klasik sanatlarımıza olan ilgi son yıllarda yükselişte olsa da hak ettiği yere henüz gelebilmiş değil. Efe şunları kaydediyor: “Biz ötekileştirilmiş sanatlarla meşgulüz. Hep Arap yazısı diye iteklenmiş bir yazı. Ama aslında İslam yazısı. Kur’an-ı Kerim’in harflerini, Allah’ın ayetlerini en güzel şekilde nasıl yazabilirizin derdindeyiz. Son 15-20 yılda ciddi bir atılım var. Ama henüz hak ettiği seviyenin yüzde 5’lik kısmını tamamlayabilmiş durumdayız.” Tuğba Oğuzcan, Esra Terzi, Sedef Soylu, Ünal Ünalan, Neslihan Sucaklı, Sibel İnan, Fatma Akyol ve Medine Kavak’ın icazet belgelerini aldığı törenin ardından açılan sergi, 15 Mayıs’a kadar görülebilecek.


Dünyaya açılıyor

Yurt dışında bir çok kişisel projeye imza atan Hattat Mustafa Cemil Efe bu kez öğrencileriyle birlikte sergi açacak. Efe’nin ve öğrencilerinin önümüzdeki Ramazan ayı içinde Bosna Hersek’te bir sergisi açılacak. Ekim ayında ise Almanya’da “Mustafa Cemil Efe ve öğrencileri” adıyla bir sergi yapılması planlanıyor.

#Ehl-i Hiref
#Sergi
6 yıl önce