|

Cezeri’nin icatları kitaptan müzeye

Dünya robot biliminde çalışan ilk bilim insanı olan Artuklu mühendisi Cezeri’nin el yazmalarındaki makineler modern çizimlerle yeniden yapıldı. Cezeri’nin bu icatları şimdi bir müzeye dönüşüyor. Kurucusu Mehmed Ali Çalışkan müzenin 2020 yılında ziyarete açılacağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2018 Cuma
Güncelleme: 04:07 - 27/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Mehmed Ali Çalışkan
Mehmed Ali Çalışkan

Su ve mekanik parçalarla çalışan gelişmiş makineleri hatta ilk robotu icat eden bilim insanı, 1200’lü yıllarda yaşamış olan Artuklu mühendisi El Cezerî’nin İstanbul’da kurulacak müzesin dünya gündeminde... Cezeri’nin yaptığı icatların yer aldığı “Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri” kitabındaki teknik çizimleri modern teknik çizimler haline dönüştürüldü. Bu çizimler ise bir müzeye dönüştürüldü. Cezeri’nin icatlarını günümüze taşıyan Durmuş Ali Çalışkan’ın oğlu, “Cezeri’nin Olağanüstü Makineleri” kitabını hazırlayan Mehmed Ali Çalışkan müze projesini Abu Dhabi Kitap Fuarı’nda tanıttı. Çalışkan “Uzun soluklu bir girişim olarak yaklaşık on senedir bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu sene İstanbul Cezeri Müzesi’nin kurumsal olarak çatısını oluşturduk. 2019’da geçici bir yerde altı aylık sergimiz olacak İstanbul Cezeri Müzesi markası altında. 2020’de de sabit bir binada müzenin açılışı yapılacak” diye konuştu.

İLHAM VERECEK

Çalışkan şu bilgileri verdi: “Cezeri öncesi ve sonrası bir tür mekanik tarihini ziyaretçilere ilham verecek çerçevede anlatmak istiyoruz. Bir tür mekanik tarihini hikayeleştireceğiz. Malzeme olarak ise Cezeri’nin makinlerinin orijinal ve çalışır rekonstrüksiyonları yer alacak. Tarihi mekanikle birleştirmiş olacağız bir anlamda. Bilginin yolculuğunu anlatan ilham verici bir müze hazırlanıyor.”

Klasik anlayıştan uzağız

Muhammed Ali Çalışkan, Abu Dhabi Kitap Fuarı’nda 2019’da İstanbul’da açılacak serginin bir lansmanını yaptıklarını söyledi. Çalışkan müze anlayışlarını ise şöyle özetledi: “Amacımız sadece Türkiye merkezli bir girişim değil. Cezeri’de çok çeşitli ilham verici malzeme var. Müze çalışmalarını yürütürken çeşitli koleksiyonerlerden teklifler geliyor. Bunları anlatmak istediğimiz hikaye içinde anlamlı bir yer oldukça yerleştirmeyi planlıyoruz. Ancak tipik, klasik bir müzecilikten farklı olarak sadece tarihi eser sergileyen bir müze olmak istemiyoruz.”

#Cezere
#Mehmed Ali Çalışkan
6 yıl önce