|

Yemekhane çetesi

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yemekhane işletmeciliği yapan İçkale Gıda, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda adeta dokunulmazlık zırhına büründü. Firma, ihale kanununa aykırı olmasına rağmen sahibi hapisteyken ihaleye girdi. Puanı yetmeyince 10 puanlık takdir yetkisiyle işletmeci yapıldı. İdare mahkemelerinin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, geçici ihale İçkale’nin yan firmasına verilerek uygulandı. Firma, usulsüz şekilde işlettiği iki yurttan birinde yemek pişirip iki yurtta dağıtarak personele ödemesi gereken parayı cebine indirdi. Elektrik paralarını da devlete ödetti.

Yeni Şafak
04:00 - 10/07/2015 Cuma
Güncelleme: 01:12 - 10/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Antalya'da Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı olarak faaliyet gösteren Akdeniz Öğrenci Yurdu'nun lokantası 2014 yılında İçkale Gıda tarafından işletilmeye başlandı. Ancak firmanın işletmeyi alış süreci ve sonrasında yaşanan usulsüzlükler gözleri Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik ve Müsteşar Yardımcısı Kamuran Özden'in üzerine çevirdi. İhaleyi almak için puanı yetmeyen, sahibi hapiste olan firma, bir elin devreye girmesiyle takdir yetkisi verilip öne geçirildi. Diğer firmaların açtığı dava üzerine işletme geriye alındı. Yemekhanenin eski işletmeciye geri verilmesi ve zararlarının tazmin edilmesi gerekirken bu kez de geçici firma skandalı çıktı. KYK yine müsteşardan aldığı talimatla yemekhaneyi Gezginler isimli bir firmaya verdi. Ancak İçkale'nin patronunun ve çalışanlarının bu firmaya işçi olarak transfer edilmesi 'Hülle'yi ortaya çıkardı. İçkale Gıda'nın sahiplerinin bölücü terör örgütüyle bağlantıları sayesinde bürokrasiyi tehdit ettiği ve istediği kararları çıkarttığı iddia ediliyor.



MAHKEME ALDI, GENEL MÜDÜRLÜK VERDİ


Skandallar serisi 16. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararıyla ortaya çıktı. Diyarbakır merkezli faaliyet gösteren ve pek çok üniversitenin de yeme-içme hizmetini alan İçkale Gıda, Antalya Akdeniz Öğrenci Yurdu'nda konaklayan öğrencilerin lokanta hizmetini karşılamak adına 2014-2017 yılında merkezi lokanta işletmeciliği için başvuruda bulundu. İşletici Seçim Komisyonu tarafından değerlendirmeye alınan İçkale Gıda, genel müdürün kendi takdiriyle eklediği 10 puanla 69 puan yükseldi ve birinci oldu. İçkale Gıda, bu sayede işletmeyi çalıştırabilecek en nitelikli aday olarak belirlendi. Yemekhaneyi işleten Aydoğan Gıda kendisine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, Aydoğan Gıda'nın 65 puan alarak en uygun aday olduğuna, işletmenin İçkale Gıda'ya hukuka aykırı verildiğine hükmetti. İçkale Gıda'nın şirket müdürü Yılmaz Öz'ün, lokanta hizmetleri alınırken hapiste olduğu da mahkemeye gönderilen bir vekaletnamedeki 'tutukludur' ibaresiyle gün yüzüne çıktı. İhale kanununa göre bu durum da usulsüzlük nedeni kabul edildi.



HÜLLE İHALESİ


16. Bölge İdare Mahkemesi, İçkale Gıda'yı kayıran uygulamayı sonlandırırken, yurdun eski işletmecisi olan Aydoğan Gıda'nın zararının giderilmesi yönünde karar verdi. Ancak KYK, Müsteşar'dan aldığı emirle bu zararın ödenmesi için hiçbir girişimde bulunmadı. Yemekhane, İçkale Gıda'dan da alınarak, mahkeme kararı gerekçesiyle geçici olarak Gezginler Gıda'ya verildi. Bu kez de bir başka usulsüzlük sahnelendi. İçkale Gıda'nın çalışanlarının firma değiştirerek Gezginler Gıda'ya geçtiği belirlendi. İçkale Gıda yöneticisi Serkan Öz de Gezginler Gıda'da işçi olarak çalışmaya başladı. Usulsüzlük SGK kayıtlarına da yansıdı.



Elektrik parasını devlete ödetti


Akdeniz Öğrenci Yurdu'yla beraber yeni açılan Elmalılı Yurdu'nun da işletmesini alan İçkale firması, Elmalılı Yurdu'nun mutfağında, yükümlü olmasına rağmen eleman çalıştırmayarak personelden tasarruf etti. Akdeniz Yurdu'ndan taşımalı yemek usulüyle karını katladı. Her iki yurt için 44 bin TL teminat vermesi gereken İçkale Gıda, iki yurdun işini tek mutfakta gördüğü için 22 bin TL'lik doğalgaz teminatı verdi. Yurt işletmeciliği için yazılı da taahhütte bulunan şirkete, hiçbir cezai yaptırım uygulanmadı. İçkale Gıda'ya yönelik kayırmalar bununla da sınırlı değil. Yurtta belirlenen cihazlar dışında elektrikli alet kullanıldığında aylık zaruri masrafta artış meydana geliyor. Kira bedeli gibi aylık ödenen ücret olarak bilinen zaruri masraflara, cihaz başına yüzde 3 oranında ilave yapılması gerekiyor. Yaklaşık 6 tane cihaz için Akdeniz Öğrenci Yurdu kira bedeli ile Elmalılı Öğrenci Yurdu kira bedeli üzerinden hesaplanması gerekirken, sadece Akdeniz Yurdu'nun kira bedeli hesaplara yansıtıldı. Elmalılı Öğrenci Yurdu'nun yemeği Akdeniz Yurdunda pişirilmesine rağmen ilave elektrik giderinden muaf tutuldu.



Üniversiteler referans olmuş


2001 yılından bu yana yeme-içme alanında faaliyet göstermeye başlayan İçkale Gıda, Efem Yemek logosuyla da yemek üretimi yapıyor. Diyarbakır merkezli şirketin resmi internet sitesinde, Turkcell Global Bilgi Çağrı Merkezi Hizmetleri A.Ş - Diyarbakır, Antalya Akdeniz Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Diyarbakır Müdürlüğü, Limak Çimento -Ergani, Diyarbakır, Siirt Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Diyarbakır Maliye Müdürlüğü Yemekhanesi gibi önemli kurum ve kuruluşlar referans olarak görünüyor. Şirketin yemek kapasitesi 15 bin 500 kişi olarak ifade ediliyor.



Devlet yurdunda HDP baskısı


PKK'nın Doğu ve Güneydoğu'da 'HDP'ye oy verin' baskısının, KYK'ya bağlı olarak hizmet veren Akdeniz Öğrenci Yurdu'nda da kendini gösterdiği iddia edildi. HDP lehine oy baskısı yapıldı. Yurtta çalışan 75 kişiden seçim öncesi 'Kuran hakkı için söz alındığı' belirtilirken, seçimlerden bir saat sonra çalışanların tek tek aranarak oy durumunun teyit edildiği öğrenildi.



Tacizci çalışmaya devam etti


Akdeniz Öğrenci Yurdu yönetiminin, İçkale Gıda'yı yeterince denetlemediği de iddia ediliyor. İçkale Gıda'da aşçı olarak çalışan M.C. yurtta kalan bir kız öğrenciyi taciz ettiği belirtiliyor. Tam da Özgecan Aslan vakasının olduğu dönemde yaşandığı belirtilen olayla ilgili yurt yönetiminin bu kişinin işten çıkarılmasını talep ettiği, ancak M.C'nin çalışmaya devam ettirildiği belirtildi. Öte yandan M.C'nin PKK'nın dağ kadrosuyla bağlantılı D.C. isimli isimli akrabasının da yine Akdeniz Öğrenci Yurdu'na sık sık girip çıktığı ifade ediliyor.



Eylemle korkuttular


16. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararından sonra yurdun yeme içme hizmetleri Gezginler Gıda'ya verilmişti. Öğrenci yurtlarının İçkale Gıda'dan alınması halinde Yılmaz Öz'ün 'fedaileri devreye sokarım' diyerek KYK yöneticilerini tehdit ettiği iddia ediliyor. Bu tehdidin hemen ardından Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü'nün “Öğrenciler eyleme hazırlanıyor” diye uyarıldığı kaydediliyor. Bu tehdit nedeniyle Gezginler Gıda adına İçkale firmasının defacto olarak devam etmesine izin verildiği belirtiliyor.





#Kredi Yurtlar Kurumu
#Akdeniz Öğrenci Yurdu
#yemekhane
9 yıl önce