|

Teknofest umudumuz oldu

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, Gençlik Merkezleri afetzede gençlerin umutları oldu. Depremlerden önce robotik kodlama, spor, sanat ve müzik gibi alanlarla ilgili eğitim alan gençler, depremden sonra arama-kurtama çalışmalarına katıldı.

Neslihan Önder
04:00 - 6/07/2023 Perşembe
Güncelleme: 14:03 - 9/07/2023 Pazar
Yeni Şafak
Teknofest.
Teknofest.

Ankara'da düzenlenecek Teknofest’te katılmak için hazırlanan gençler, bu çalışmaların kendilerine umut olduğunu söylüyor.

ROBOTLARIMIZI YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Robotik kodlama ekibinin lideri, eğitmen Sefa Kılınç, deprem sonrası yaşadıklarını Yeni Şafak’a anlattı. Depremden önce ortaokul-lise öğrencileri ve eğitmen ekiple bir takım oluşturduklarını söyleyen Kılınç, “Burada insansı robot, sahada gözlem ve keşif yapan robotumuz, robotik el ve diğer projelerimizi hazırlıyoruz. Bu projelerle Teknofest’te hem stand açıyor hem de yarışmalara katılıyoruz. Bu yarışmalardan birinde Türkiye 2’nciliği kazandık. Bir insansı robot projemiz vardı. Üst kısmı yapılmıştı ancak deprem nedeniyle tamamlayamadık. Şimdi onu da Ağustos ayında Ankara'da düzenlenecek Teknofest’e yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

BURADA YATIP KALKIYORUZ

Depremde bazı cihazların kırıldığını belirten Kılınç, bu cihazların Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yeniden temin edilerek, kendilerine verildiğini belirtti. Kılınç, “Buradaki pek çok arkadaşımız depremin ilk gününde arama-kurtama faaliyetlerine katıldı. Ardından insani yardım ve psikososyal destek çalışmalarında görev aldı. Kayıplarımız var, acılarımız var ancak bir şekilde hayata tutunmaya çalışıyoruz. 27 Nisan’da İstanbul’da düzenlenen Teknofest’e son 20 gün kala bize teklif geldi. Gençlik merkezimize yeniden girdik ve burada yatıp, kalkarak standımızı yetiştirdik. Aslında bu çalışma bizim için umut oldu. Depremin psikolojisini üzerimizden atmamıza yardımcı oldu” diye konuştu.

Robotik kodlama ekibi.

GENÇLER TEKNOFEST'TEN ETKİLENEREK BU ALANA YÖNELDİ

Gençlerin, Teknofest'ten etkilenerek robotik kodlama alanına yöneldiğini söyleyen Kılınç, “İki yıldır Teknofest'e biz gidiyoruz, bu yıl da Ankara'dakine biz gideceğiz. Orada bir uçağa dokunmak, onun üreticisiyle tanışmak gençlere ayrı bir heyecan veriyor. Ve bu gençler projelerini tamamen ücretsiz bir şekilde, vatana, millete fayda sağlasın diye yapıyor. Ortaokul ve lise öğrencilerine burada 3-4 aylık ücretsiz bir eğitim veriliyor. Bu eğitimler sonucunda mezun olan öğrencilerden yetenekli olanları kendi kadromuza dahil ederek ilerliyoruz. Yakın arkadaşlarımızdan birini depremde kaybettik. Yüksel Mimsin'di adı. Sekizinci sınıf öğrencisiydi. Gelecek vaat ediyordu” dedi.

İNSANSI ROBOT YAPAY ZEKAYLA ENTEGRE EDİLECEK

Merkezde çok çeşitli robotlar üretiliyor. Teknofest'te de sergilenen insansı robot, tüm eklem yerlerinden hareket edebiliyor. Sonu olmayan bir proje olarak tanımlanan robotun üzerine yangın sensörü, dokunma sensörü eklenmesi, hatta yapay zeka ile entegre edilerek sese ve hareketlere duyarlı hale gelmesi planlanıyor.

Merkezde çok çeşitli robotlar üretiliyor.

ARAMA-KURTAMA İÇİN ROBOT PROJESİ

Ekip lideri Sefa Kılınç, “Belki ileride daha da geliştirilerek enkazlarda arama-tarama ve nerede kim yaşıyor bunları bulabilmek adına robotlar sokaklarda gezip o enkazları işaretleyebilir. Ve bir veri tabanında birleştirilebilir. Gözüne gerekli ürünleri temin ettiğimiz sürece yerin altındaki o sıcaklığı da belirleyebilir. AFAD'ın burada yaptığı ısı çalışmasını bu robotlar da yapabilir. İleride böyle bir proje geliştirebiliriz” diye kaydetti.

PROTEO'NUN ADI ROBOTA VERİLDİ

Gençler, depremde hayatını kaybeden Meksikalı arama-kurtarma köpeğini de unutmadı. 3 boyutlu yazıcılarla üretilen bir robota 'Proteo' ismi verildi. Çok küçük yaşlardan itibaren robotik kodlama eğitimi alan 13 yaşındaki Hasan Tuğra Sağır'ın hazırladığı keşif ve gözlem robotu ise yüzde yüz yerli ve milli ekipmanlarla hazırlandı. İçine kamera yerleştirilen robot, polis ve askerin tehlikeli görüp girmediği yerlere girip, buradan veri aktarımı yapabilecek. Sefa Kılınç, diğer projelerde de yerli ve milli ürünler kullanmak için cihazların Türkiye'de üretilmesi gerektiğini söyledi.

EĞLENİYORUZ, ÖĞRENİYORUZ, GURURLANIYORUZ

Deprem nedeniyle zor günler geçiren ve yakınlarını kaybeden gençlerden 20 yaşındaki Hale Çuhadar da robotik kodlama ekibinin bir üyesi. "Biz bu işi çok severek öğrenmeye başladık" diyen Çuhadar, "Gün geçtikçe daha yeni şeyler öğreniyoruz. Projeler yapmaya başladık. Eğleniyoruz, öğreniyoruz, gururlanıyoruz, yeri gelince çok güzel anlar yaşıyoruz. Teknofest'le gittiğimizde standımıza ilgiyle gelen çocukları görünce çok mutlu oluyoruz. Aslında biraz da onlara bu sevgiyi aşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu.


#Gençlik ve Spor Bakanlığı
#TEKNOFEST
#Deprem Bölgesi
#Depremzede
10 ay önce