|

Suriye için üçlü randevu

Suriye’de siyasi çözüm için inisiyatif alarak Astana sürecini başlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Soçi’de gerçekleşen ilk randevunun ardından 134 gün sonra Ankara’da buluşacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 02:28 - 3/04/2018 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani biraraya gelecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani biraraya gelecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Türkiye-Rusya, yarın ise Suriye için Türkiye-İran-Rusya zirvesine ev sahipliği yapacak. Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri ve siyasi çözüm için inisiyatif alarak Astana sürecini başlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Soçi’de gerçekleşen ilk randevunun ardından 134 gün sonra Ankara’da buluşacak.

DEĞİŞEN DENKLEM

Zirvede Soçi’de yapılan toplantı sonrası atılan adımlarda gelinen nokta ele alınacak. Trump’un çekilme Fransa’nın asker gönderme girişimine denk gelen zirvede bu çerçevede üç liderin son gelişmeleri ele alması beklenirken, siyasi çözüm ve geçiş sürecinin nasıl olacağı masaya yatırılacak. Zirvede Astana ve Soçi’nin çözümde önemi ve sürdürülebilirliği ele alınacak.

BATI’YA KARŞI YENİ POLİTİKA

ABD-Fransa arasında Suriye’de muhtemel vardiya değişimine işaret eden uzmanlar, yarınki zirvede üç ülkenin batının inisiyatifini beklemeden farklı bir hareket tarzı başlatabileceğini vurguluyor. Daha önce İdlib’te garantör üç ülke tarafından kurulması kararlaştırılan askeri güvenlik noktalarına ilişkin son durum da gözden geçirilecek. 12 gözlem noktası oluşturacak olan Türkiye bunlardan 7’sini yapmıştı.

MÜNBİÇ VE SONRASI…

Erdoğan, Afrin’e yönelik gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı ve Türkiye’nin Münbiç sonrası Fırat’ın doğusuna taşımayı planladığı PKK/PYD ile mücadelede kararlığı vurgulaması bekleniyor. Bu çerçevede Erdoğan, ilk elden Rusya ve İran gibi aktörlerin nabzını tutmuş olacak.

SİNCAR VE KANDİL

Toplantıda Erdoğan’ın Türkiye’nin Irak’ta sürdürdüğü ve Sincar ve Kandil’e özel önem çektiği terörle mücadeleyi de gündeme getirmesi bekleniyor. Irak’taki muhtemel bir operasyona söz konusu ülkelerin yaklaşımı Türkiye açısından büyük önem taşıyor.

DOĞU GUTA VE FİLİSTİN

Erdoğan, toplantıda tahliyelerle birlikte rejimin sivillere dönük saldırılarının da sürdüğü Doğu Guta’da yaşanan insanlık dramını gündeme getirecek. Bu konuda bölgenin şiddetten arındırılmasını ve insani koridorunun açılmasını isteyecek.

#Astana
#Türkiye
#Rusya
#İran
6 yıl önce