|

Son manevra faciayı önledi

Eğitim uçuşu yapan askeri helikopter Sancaktepe’de bir sokağa düştü. Kazada 4 asker şehit oldu. Sivillerin zarar görmemesi için büyük çaba sarf eden kahraman pilotların, üç binanın arasındaki boşluğun en uygun nokta olduğu öngörüsüyle son bir manevra yaptıkları ortaya çıktı.

Yasin Yılmaz ve
04:00 - 27/11/2018 Salı
Güncelleme: 03:29 - 27/11/2018 Salı
Yeni Şafak
Askeri helikopter düştü: 4 asker şehit oldu
Askeri helikopter düştü: 4 asker şehit oldu

İstanbul Sancaktepe’de eğitim uçuşundaki askeri helikopterin düşmesi sonucu 4 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı.

Sarıgazi Mahallesi Fırtına Sokak’taki 4 katlı binanın çatısına çarpan askeri helikopter, sokağa düştü. Eğitim uçuşunda inişe geçtiği sırada teknik bir arızadan dolayı düştüğü tespit edilen UH-1 tipi genel maksat helikopterinin düşmesi üzerine bölgeye polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kazada, 4 asker şehit olurken, bir asker yaralandı. Yaralı Üstçavuş Özkan Yılmaz’ın ameliyat sonrası yoğun bakım bölümünde tedavisinin sürdüğü, hayati tehlikesinin devam ettiği kaydedildi.

SİVİLLERİ KURTARDILAR

Helikopter kazası öncesinde pilotların aldığı kritik kararın sivil can kayıplarının önüne geçtiği ortaya çıktı. Kara Havacılık Alay Komutanlığa bağlı üç UH-1 ve bir Skorsky tipi helikopter ile bir Cessna tipi uçak, düzenli eğitim faaliyetleri kapsamında havalandı. Uçuş sırasında UH-1 tipi helikopterlerden biri henüz belirlenemeyen bir nedenle irtifa kaybetmeye başladı.


PİLOTLARIN KAHRAMANLIĞI

Helikopterin yükseklik kaybetmesi üzerine pilotlar büyük bir faciayı önleyecek kararı aldı. Pilotlar, helikopteri son bir manevrayla en uygun nokta olarak gördükleri Sancaktepe Topçular Caddesi Fırtına Sokak’taki üç binanın arasında bulunan boşluğa yönlendirdi. Şehit olan askerlerin bu kararı, çok sayıda can kaybının yaşanmasına engel oldu. Helikopterin düştüğü yer ile etrafındaki binalar arasındaki mesafe ve bazı binalardaki küçük çaplı sayılabilecek hasarlar pilotların kahramanlığını gözler önüne serdi.

AKAR İNCELEMEDE BULUNDU

Şehit olan askerlerin uzun yıllardır pilotluk yaptıkları ve çok sayıda pilotu eğittikleri öğrenildi. Kaza nedeni, teknik incelemenin ardından belirlenecek. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, askeri helikopterin, kaza alanında incelemelerde bulundu. Kazayla ilgili ayrıntıları Akar açıkladı.


11.02’DE İRTİBAT KESİLDİ

Akar, “Sancaktepe’de kara havacılık alaylarımızdan biri konuşlanmış bulunmakta. Buradaki arkadaşlarımız düzenli bir şekilde eğitim faaliyetlerini sürdürmekteler” dedi. Aynı şekilde dün sabah saat 10.32’de eğitim amacıyla kalkan helikopterde 2 subay, 2 astsubay ve bir uzman çavuşun eğitim faaliyetlerine başladığını, ancak saat 11.02’de helikopterle irtibatın kesildiğini ve kazanın meydana geldiğinin görüldüğünü aktaran Akar, şunları kaydetti:


BÜYÜK ÇABA GÖSTERMİŞLER

“Bu kahraman pilotlarımız, kahraman havacı personelimiz şu anda bilemediğimiz bir sebepten dolayı acil iniş gerçekleştirme çabasına girmişlerdir ve bunu da gördüğünüz gibi hiç kimseye zarar vermeden gerçekleştirmek için anlaşılıyor ki büyük çaba göstermişler. Bunu da bir ölçüde sağlamışlardır.”


HAVAALANINA ULAŞAMADI

“Havaalanına çok yakın olmakla beraber maalesef havaalanına ulaşmaları mümkün olmamıştır. Bu çerçevede inceleme başlatılmıştır, hem adli hem idari soruşturma sürmekte. İlgili tüm makamlar konuyla alakalı çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu çerçevede ben şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı arkadaşımıza da acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.”

Başımız sağolsun

Kazada Kara Pilot Albay Gökselin Şaylan, Kara Pilot Üsteğmen Aykut Yurtsever, Astsubay Eğitim Çavuşu Emre Vahit Bekli ve Uzman Çavuş Şahin Arslan şehit oldu.Üsteğmen Aykut Yurtsever’in Bursalı olduğu öğrenildi. Yurtsever’in anne ve babası; acı haberi televizyondan öğrenip oğullarına ulaşamadıkları için İstanbul’a hareket etti. Yurtsever’in Temmuz 2017’de dünya evine girdiği öğrenildi. Albay Gökselin Aytural Şaylan’ın (45) annesi Şermin Şaylan’a (82) acı haber verildi. Anne Şaylan, “Bir gün bile üzmedi. Oğlum cennete gitti” dedi.


Soruşturma başlatıldı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kazanın ardından soruşturma açtı. Başsavcılık, kazaya sebep olan olgular ile varsa kusuru bulunan tüm kişilerin tespiti ve haklarında yasal gereğinin yapılması amacıyla soruşturmanın titizlikle yürütüldüğünü bildirdi.

#İstanbul
#Sancakbeyli
#Helikopter Kazası
5 yıl önce