|

Niksar restore ediliyor

Tarihi kentler birliği üyesi olan Niksar'da belediye, vakıf ve özel kuruluşlarca restore edilen tarihi eserlerin açılışı düzenlenen bir törenle yapıldı.

Yeni Şafak
00:00 - 23/10/2003 Perşembe
Güncelleme: 11:26 - 24/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Niksar'da belediye, vakıf ve özel kuruluşlarca restore edilen tarihi eserlerin açılışı düzenlenen bir törenle yapıldı. Taşmektep Kültür Evi, Arasta Kahvehanesi, Çoroğlu ve Mugayidoğlu Konakları'nın restorasyonu bitirilerek açılışı yapılırken, Softaoğlu Konağı'nın da restorasyonuna başlama törenleri düzenlendi.

Törende bir konuşma yapan Niksar Belediye Başkanı Ahmet Duran Ünverdi, tarihi dokuyu tahrip edecek bir yanlışın içine girmediklerini belirterek, "Her şehrin bir kimliği olmalı. Son iki yıldır Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen hocamızla tanışıyoruz. Niksar'a tarihi bütünlüğüyle bir kimlik vermeyi düşünüyoruz. Eski mekanları bir ölü mekan olmaktan çıkarıp, cazibe merkezi haline getiriyoruz. Belediye olarak, Niksar Vakfı ile birlikte Mugayidoğlu Konağı'nın restorasyonunu tamamladık. Ayrıca Niksar'da, yöresel müziğimizi ve yemek kültürümüzü de koruyoruz. Niksar Evi olarak hizmet veren binamızda, yöresel yemeklerimiz hizmete sunuluyor. Belediyemiz itfaiye personelinden oluşan bir saz ekibi oluşturarak yöresel müziğimize sahip çıktık" dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Muhasebe Daire Başkanı Aydın Seçkin de konuşmasında, "Niksarımıza bu gibi eserlerin kazandırılmasıyla, tekrar bir tarihi zenginliğin ortaya çıkarılmasını gözlemliyorum" dedi.

Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Türk toplumu kendisine katkıda bulunan insanları bulup, onları onurlandırmalı ve özendirici olmalıdır. Tarihi Kentler Birliği'nde bunun da mücadelesini veriyoruz. Kelkit Platformu, güven duygularımızın arttığı bir ortamda, Türkiye coğrafyasını yeniden tanımlamaktadır. Vakıflara el uzatan kimlikler çoğalmıştır. Kimse belediyeye bu kentin yapısını bozacak bir teklifle gitmesin" şeklinde konuştu.

Açılışı yapılan Mugayidoğlu Konağı Niksar Vakfı olarak hizmet verirken, Yılmaz Çor ve oğulları tarafından restore edilen Çoroğlu Konağı zemin katında bulunan dükkanlar ve üst katında Nuri Durucu tarafından işletilecek olan cafe olarak, Taşmektep Binası ise kültür evi olarak kullanılacak. Açılışlara, Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Erbaa Kaymakamı Adem Yılmaz, Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren, Niksar Belediye Başkanı A.Duran Ünverdi, Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, AK Parti Niksar İlçe Başkanı Sadullah Karataş, MHP Tokat İl Başkanı Ali Yüksel Fermanlı, Yazar Rıza Zelyut, NİSİAD Başkanı Adnan Ünsal, Çiftçi Mallarını Koruma Meclis Başkanı Alim Taşmektepli, Vakıflar Genel Müdürlüğü Muhasebe Daire Başkanı Aydın Seçkin, daire müdürleri, işadamları, sanayiciler sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce