|

Kış hazırlıklarının vazgeçilmezi domates

Türkiye'nin dört bir yanında ev kadınlarının mutfaklarında hummalı bir kış hazırlığı telaşı var. Tarhanlar kurutuluyor, taze fasulyeler şişeleniyor, reçeller kaynatılıyor... Bu hazırlıkların en vazgeçilmezi ise hiç şüphesiz domates. Menemene ve yemeklere sos için kimi kaynatırken kimi kurutarak muhafaza ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 05:21 - 10/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Kış hazırlıklarının vazgeçilmezi domates
​Kış hazırlıklarının vazgeçilmezi domates

Amerika’nın keşfiyle hayatımıza giren domates, artık yemeklerimizin olmazsa olmazı. Tabi ki kışlık hazırlığının içinde oldukça büyük bir yer kaplıyor. Eski zamanlarda domatesin kırmızı halini pek bilmeyen Anadolu insanı, yeşil domatesten yemekler yapmış. Bugün Anadolu’da yeşil domates turşular için bir vazgeçilmezken, kırmızı domates hayatımızın ortasında salça olarak duruyor. Salça kelimesi İtalyanca sos anlamına gelen 'Salsa'dan dilimize geçmiş olsa da domatesten önce de yemeklere salça şeklinde hazırlanan bazı püreler ilave ediliyordu.

TAM MEVSİMİ

Dünyanın en zengin ve gelişmiş mutfağında tabi ki domates ve biberden önce yemeğe ekşilik katan püreler olmadığı düşünülemez. Yabani erikler, kayısılar, yeşil aromatik otların ceviz ve yağ ile ezilerek sosa dönüştürülürdü. Soğan ve sarımsak ilave edilerek yapılan bazı soslar, yemeklere lezzet katmak için kullanılıyor. Hatta başlıbaşına birer yemek malzemesi olabiliyordu. Zamanla bu yabani erik, yabani kayısı püreleri yerini bol, ucuz ve ekşi olan domatese bıraktı. Salçanın dışında ezilerek yapılan turşular, reçeller, kurutmalıklar ve severek tükettiğimiz menemenin konserveleri için bu mevsimde bolca domates alıyoruz. İsterseniz bugün bu kışlıklardan bahsedelim ve sözü çok uzatmadan tariflere geçelim.

Domates Salçası
Birinci yapılış yöntemi:

Uygun büyüklükteki bir cam kavanoz ya da yüksek kenarlı, geniş bir tepsi hazırlayalım. Domatesleri yıkayıp bıçakla çizdikten sonra, tuz ilave edip karıştıralım. Üzerini tülbentle örtüp güneşe bırakalım. Günde iki defa karıştırarak erimesini bekleyelim. Dibine su birikecektir, onu dökmemiz gerekiyor. Ardından ince bir süzgeç yardımıyla süzüp çekirdeklerini ve kabuğunu ayıralım. Bir bez torbaya doldurup kalan suyunu alalım. Elde ettiğimiz domates püresini kıvamı sıvı gelirse biraz ocakta kaynatabiliriz.

İKİNCİ yapılış yöntemi:
Domatesleri yıkayalım, çekirdeklerini çıkartalım. Mutfak robotunda püre haline getirelim. Bir bez torbaya doldurup suyunu süzelim. Salçamıza tuz ekleyip koyulaşana dek kaynatalım. Salçalarımızı küçük kavanozlara doldurup üzerine biraz sıvı yağ ilave edersek havayla temasını kesip bozulmasını geciktirebiliriz.

Menemen Konserve
Malzemeler

 5 kg domates  500 gram yeşil sivri biber

 1 çay bardağı sıvı yağ  2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Domateslerimizi yıkayıp hafifçe çizelim ve kaynar suya atıp birkaç dakika bekletelim. Kabuklarını soyalım ve doğrayalım. Biberleri doğrayalım. Bir tencereye yağı koyup üzerine önce biberleri, sonra domatesleri koyalım ve hafifçe pişirelim. Tuzu ilave edelim. Ayrı bir yerde kavanozlarımızı ve kapaklarını kaynatalım. Menemen sıcakken kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatalım. Ters çevirerek temiz bir bezin üzerine dizelim. Kavanozların üzerini bir bezle iyice örtüp 24 saat dinlendirelim. Serin ve karanlık bir yerde saklayalım.
Ezme Turşu
Malzemeler

 5 kg domates  1 kg sivri yeşil biber

 5 baş sarımsak  1 bağ maydonoz

 2 tatlı kaşığı tuz  1.5 su bardağı sirke

Yapılışı:
Domateslerin kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım. Biberleri yıkayalım ve doğrayalım. Sarımsakları soyalım ve doğrayalım. Maydonozları yıkayıp ayıklayalım ve doğrayalım. Bütün malzemeyi sirke ve tuzla karıştıralım. Karıştırdığımız kabın içerisinde üç dört saat bekletelim. Küçük cam kavanozlara koyup ağzını kapatalım. Serin, karanlık bir yerde saklayalım.
#Turşu
#Ezme Turşu
#Domates
7 yıl önce