|

Kaybeden ABD olur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekilme kararının yanlış bir adım olduğunu söyledi. Erdoğan, "Kaybeden Amerika olacaktır çünkü yaptığınız bir anlaşmaya sadık kalmıyorsunuz. Uluslararası anlaşmalar, böyle istediğiniz zaman bozun, istediğiniz zaman yapın. Böyle bir şey olmaz" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 03:02 - 10/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
 Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi kabul etti. AK Parti Genel Merkezi’ndeki kabul, 40 dakika sürdü.
 Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi kabul etti. AK Parti Genel Merkezi’ndeki kabul, 40 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, nükleer anlaşmanın bozulmasıyla kaybeden tarafın ABD olacağını söyledi. CNN International’da Becky Anderson’a mülakat veren Erdoğan, İran’la nükleer anlaşmadan F-35’lere, ABD’li papaz Brunson’dan YPG’ye kadar biri dizi konuda değerlendirmelerde bulundu. Uluslararası anlaşmaların istenildiği zaman bozulamayacağına işaret eden Erdoğan, İran’ın anlaşmaya sadık kalacağını düşündüğünü belirtti.

İRAN ANLAŞMADAN TAVİZ VERMEZ

Erdoğan, ABD’nin İran’la nükleer anlaşmadan çekilmesinin risklerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz böyle bir şeyi tabii temenni etmeyiz, ancak burada bana göre kaybeden Amerika olur çünkü yaptığınız anlaşmaya sadık kalmıyorsunuz. İran bir defa yapmış olduğu anlaşmadan taviz vermeyecektir ve yapmış olduğu anlaşmasına sadık kalacaktır, ben böyle düşünüyorum. Uluslararası anlaşmalarda böyle istediğiniz zaman bozun, istediğiniz zaman yapın, böyle bir şey olmaz. İmzalar atılmışsa, atılan bu imzaya sadık kalacaksınız.” Erdoğan, kararının sonuçlarına ilişkin, “Şimdi dünyadaki sıkıntı ekonomik olarak sadece belli bölgeleri değil tüm dünyayı etkiliyor. Tüm dünyayı etkilediği için bundan örneğin Türkiye olarak biz de rahatsız olacağız” diye konuştu. Trump’ın adımını “ekonomik olarak çok ciddi bir yanlış yaklaşım” olarak nitelendiren Erdoğan, “Bunlar yeni krizlere yol açar. Niçin yeni krizlere yol açalım? Bundan dolayı biz yanlış yaklaşım diyoruz.” ifadelerini kullandı.

MÜTTEFİKLİĞİN RUHUNA UYMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının bölgede atılan yanlış bir adım olduğunu vurguladı. Erdoğan, ABD Senatosu’nun, askeri teçhizatın, F-35’leri de içine alacak şekilde silahların satışına yaptırım uygulaması durumunda Türkiye’nin cevabının ne olduğuna dair soruya, şu karşılığı verdi: “Eğer bir ittifak varsa, bir müttefiklik varsa, bu müttefikliğin de bir ruhu vardır. Bu müttefikliğin ruhuna bu bir defa asla uymaz. Türkiye F-35’lerde ödemelerini takır takır yapıyor. Ondan sonra kalkıp da ‘Ben şimdi sana F-35’leri vermeyeceğim.’ diyemezsiniz.”

BRUNSON’IN DURUMU YARGIYLA İLGİLİ

ABD’li papaz Andrew Brunson olayına ilişkin Erdoğan, durumun yargıda olduğunu dile getirdi. “Yargıda olan bir olayı niçin siz siyasi bir sürecin içerisine sokuyorsunuz?” ifadesini kullanan Erdoğan, FETÖ elebaşının yargıda olmamasına rağmen ABD tarafından Türkiye’ye verilmediğini hatırlattı.

Türkiye’nin Afrin’deki nihai hedefinin ne olduğu ve bir sonraki adımının ne olacağına dair Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

ABD PKK/PYD İLE HAREKET EDİYOR

“Amerika şu anda PYD, YPG bunlarla beraber hareket ediyor, 5 bin tır bunlara silah gönderdi, 2 bin kargo uçağıyla aynı şekilde silah gönderdi. 16 Mayıs Amerika seyahatimde Sayın Trump’a bunların hepsini söyledim. Dedim biz sizinle beraber hareket edelim ve sizinle beraber Rakka’da bu mücadeleyi verelim, ama siz PYD, YPG, bunlarla beraber el ele vermeyin, yanlış yaparsınız. Ne yazık ki Amerika stratejik ortağı olan Türkiye’yi bir kenara koydu.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Merkezinde CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi kabul etti. 40 dakika süren görüşmeye CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da katıldı. Görüşme sonrası AK Parti Genel Merkezi’nden ayrılırken bir açıklama yapan İnce, “Sayın Genel Başkana ve AK Parti’ye, başarılar diledik, sohbet ettik, dertleştik” diye konuştu. İnce’den sonra açıklama yapan Mustafa Elitaş da güzel bir sohbet gerçekleştirildiğini söyledi.

  • Dışişleri’nden Trump’a tepki: Talihsiz bir adım
  • Türkiye, ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekilme kararını talihsiz bir adım olarak değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin İran'ın nükleer programına ilişkin çözümün tek yolunun diplomasi ve müzakereler olduğunu her zaman savunduğu ve geçmişte de bu doğrultuda yoğun çaba gösterdiği vurgulandı. Açıklamada, "Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran’ın anlaşmaya uygun hareket ettiğini dönemsel raporlarıyla teyid etmektedir. Hal böyleyken ABD’nin anlaşmadan çekilmeye karar vermiş olmasını talihsiz bir adım olarak değerlendiriyoruz. Olabilecek her türlü görüş ayrılığı ve tereddütlerin uygun zeminlerde, uygun mekanizmalar işletilmek suretiyle ve diplomasi yoluyla ele alınması gerektiğine dair inancımızı koruyoruz. Anlaşmaya dair uyuşmazlıklar için KOEP’te öngörülen Ortak Komisyon Mekanizması işletilmelidir. Kapsamlı Ortak Eylem Planı korunmalı ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) denetiminde, tam bir şeffaflık içinde, kesintisiz ve eksiksiz biçimde uygulanmasına devam edilmelidir" denildi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#ABD
#Türkiye
#İran
6 yıl önce