|

İşte yeni görüntüler

Ankara’da 35 vatandaşın yaşamını yitirdiği bombalı saldırının organizatörü Vahit Ayçil ile canlı bomba Seher Çağla Demir’in yeni görüntüleri ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/04/2016 Cuma
Güncelleme: 08:06 - 1/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Ankara-Kızılay'da 2'si terörist 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan canlı bombalı saldırıya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Canlı bomba Seher Çağla Demir ile saldırıyı planlayan Vahit Ayçil'in, otobüsle getirilen bombayı AŞTİ'de birlikte beklediğini gösteren görüntülere ulaşıldı. Ayrıca Ayçil'in patlamaya saatler kala Kızılay'daki Metro Çarşı'da turladığı da kameralardan tespit edildi. Soruşturma dosyasında giren görüntülerde bir ayrıntı dikkat çekti. Ayçil'in, kimliği belirlenemeyen bir erkek şahsı takip ettiği tespit edildi. Ayçil'in bu şüpheliyle birlikte hareket etmiş olabileceği değerlendiriliyor.



URFA'DAN HAREKET




Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturduğu dosyada polis, saldırı noktası ve çevresinden Şanlıurfa'ya kadar bütün görüntüleri taradı. Saldırının planlayıcısı Vahit Ayçil, canlı bomba Seher Çağla Demir, bombayı Ankara'ya getiren Mehmet Veysi Dolaşan ve İbrahim Halil Demirer'le ilgili ulaşılan yeni bilgi ve görüntüler soruşturma dosyasına girdi. 37 masumu öldüren TNT-RDX türü patlayıcının, PKK/KCK'nın talimatları doğrultusunda Vahit Ayçil ile Mehmet Veysi Dolaşan tarafından Şanlıurfa DSİ kanalı yakınındaki boş bir araziye gömüldüğü belirlenmişti. Ayçil, bombayı getirmesi için 10 Mart'ta Dolaşan'ı aradı ve şifreli olarak “Artık gelebilirsin" dedi.





Bombayı gömdüğü yerden çıkaran Dolaşan eve gitti ve bavula, bombaları kamufle etmesi için kitap ve havlu koydu. Dolaşan, daha sonra Demirer'le birlikte Ankara'ya gitmek üzere Şanlıurfa Otogarı'nın yolunu tuttu. Her iki şüphelinin görüntüleri otogardaki güvenlik kameralarına yansıdı. Dolaşan ve Demirer ile fezlekedeki fotoğrafta 'X şahıs' olarak belirtilen erkek zanlının Ankara'ya hareket edecek otobüsün yanında beklediği görülüyor.



Bombayı beklediler




Kullandığı cep telefonunu Halil Demirer'e bırakarak otobüse binen Veysi Dolaşan, Ankara'ya yaklaştığında yanında bulunan yolcunun telefonundan Vahit Ayçil'le irtibat kurdu ve geleceği zamanı bildirdi. Bunun üzerine Ayçil, canlı bomba Seher Çağla Demir'le birlikte 11 Mart sabahı AŞTİ'ye (Ankara Otogarı) geçti. Ayçil ve Demir'in bombayı getiren Dolaşan'ı birlikte bekledikleri AŞTİ'deki kameralar tarafından görüntülendi. Ayçil ve Demir, saat 07.45'te Urfa'dan gelecek otobüsün yanaşacağı peronda bekledi.



Hiç durmadan Urfa'ya kaçtı


Vahit Ayçil, patlamanın yaşandığı 18.45'ten yaklaşık 3 saat sonra, yani 21.26 sıralarında Mevlana Bulvarı'nda (Konya Yolu) aracıyla MOBESE kameralarına yakalandı. Saat 01.00'de ise Adana otobanında, saat 05.30'da ise Şanlıurfa'da olduğu tespit edilen Ayçil'in yol boyunca da hiç durmadığı belirlendi. Saldırıyı organize eden Ayçil yakalanamamıştı. Polis, Ayçil ve 'X şahıs'ı yakalamak için takibi sürdürüyor. Öte yandan, soruşturma kapsamında, Viranşehir Belediye Başkanı DBP'li Emrullah Cin'in kardeşi Velat Cin, Vahit Ayçil'in kardeşi Uğur Ayçil, bombayı Ankara'ya getiren Mehmet Veysi Dolaşan ile İbrahim Halil Demirer ve Baran Ergün tutuklanırken, Hüsamettin Batar adli kontrol kararıyla serbest kalmıştı.



Bavulu Vahit taşıyor




AŞTİ'de kaydedilen ikinci görüntüye göre, saat 08.00 sıralarında Veysi Dolaşan ile diğer 2 terörist biraraya geldi. İçerisinde bomba olan bavulu Vahit Ayçil'in taşıdığı belirlenirken, Dolaşan'ın ise dikkat çekmemek için hazırladığı kişisel eşyalarının bulunduğu çantayı taşıdığı tespit edildi.



Benzincide indi




Perondan ayrılan 3'lü, birlikte AŞTİ yakınında bir çay ocağına giderek çay içti. Bu arada zanlılar, yanıltma yapma amacıyla Urfa'ya dönüş için akşam saat 16.30'a 2 kişilik bilet aldı. Grup, saldırıda kullanılan 34 HGH 44 plakalı araca binerek saat 09.17'de bir benzinciye girdi. Vahit Ayçil, burada araca yakıt alırken görüntülendi. Yaklaşık 8 dakika sonra ise Veysi Dolaşan, benzincide araçtan indi. Vahit Ayçil'in başka bir otobüsle Urfa'ya dönmesi için Mehmet Veysi Dolaşan'ı indirdiği tespit edildi.



'X ŞAHIS' KİM?





Kızılay'da keşif turu




Soruşturma dosyasına giren bilgiye göre Vahit Ayçil, Tunalı Hilmi Caddesi'ndeki bir şirketten araç kiraladı. Araç saat 14.34 ve 14.38'de Kolej Kavşağı-Ziya Gökalp Caddesi üzerinde PTS'ye (Plaka Tanıma Sistemi) düştü. Ayçil, buradan da patlamanın yaşandığı noktaya yaklaşık 200 metre uzaklıktaki AVM'ye geldi. Aracı AVM'nin otoparkına bırakan Ayçil, saat 15.20'de AVM'nin içerisinden Kızılay Metro Çarşısı'na geçti. Bu sırada çarşı içerisindeki kameralara yakalanan Ayçil'in henüz kimliği belirlenemeyen bir erkek şahsın peşinden gittiği görülüyor. Ayçil'in dosyada 'X şahıs' olarak bahsedilen bu kişiyle birlikte hareket etmiş olabileceği üzerinde duruluyor. Çarşı içerisinde bir saat dolaşan Ayçil'in patlamaya saatler kala Güvenpark bölgesinde keşif yaptığı da belirtiliyor.




#ankara saldırısı
#bombalı saldırı
#Vahit Ayçil
8 yıl önce