|

İmar barışını eleştirenlerin kaçak yapısı var

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptığı dönemde yürürlüğe giren imar barışını eleştirenlerin kaçak yapıları ortaya çıktığını belirterek “Hepsinin kendi açıkları var” dedi.

Fazlı Şahan
04:00 - 6/06/2020 Cumartesi
Güncelleme: 11:35 - 6/06/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Mehmet Özhaseki
Mehmet Özhaseki

Son günlerde kaçak yapılarla ismi anılan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Lütfü Türkkan ile Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil’in kamuoyuna yansıyan haberleri ile ilgili imar barışı yasasında imzası bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, gelişmeleri değerlendirdi. İmar affı döneminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapan Özhaseki, “Türkiye’de maalesef iki yüzlü siyaset var” dedi. O dönem imar barışının oy birliği ile kabul edildiğini hatırlatan Özhaseki, “Fakat o oy veren adamlar bile en ufak bir şeyde konuşmaya, yasa ile ilgili sallamaya başladılar. Bu ikiyüzlülüktür. Bu konuda baş çeken adamların da nihayetinde durumları şimdi açığa çıkmaya başladı” dedi. Bu durumu ‘orta oyuna’ benzeten Özhaseki, “Madem senin de açığın var bari bu konuda konuşma” dedi. Özhaseki, bir grup gazeteciye kaçak yapılar ve pandemi döneminde yatay mimarinin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özhaseki, İmar Barışının çıkarıldığı zaman yaklaşık 25 milyon yapının 20 milyona yakınının imara aykırılık oluşturan yapılar olduğunu söyledi.

SİYASİ İSTİSMAR YAPMAYA ÇALIŞTILAR

Vatandaşın yaklaşık yüzde 70’inin devletle mahkemelik olduğunu kaydeden Özhaseki, “O günlerde yasa oybirliği ile geçti. Fakat oy veren adamlar bile daha sonra konuşmaya başladılar. En ufak bir şeyde imar barışına salladılar. Bu ikiyüzlülüktür. Hepsinin kendi açıkları var. Bu konuda başı çeken adamların da nihayetinde yerleri olduğu ortaya çıktı. Madem senin de açığın var bari bu konuda konuşma. Ama bu orta oyun oynanıyor. Camdan evin varsa başkasının camına taş atmayacaksın. Şurada fukaranın bir göz gecekondusunu dile getirerek siyasi istismar yapmaya çalıştılar. Ama imar barışı çok doğru bir karardı. 20 milyon vatandaşla devletin barışmasıydı” diye konuştu.

NE YAZILAR ÇIKARIRDI

Özdil’in kaçak yapısına uygulanan ‘nazikçe’ yıkımı da eleştiren Özhaseki, “Şimdi hepsinin iki yüzlülükleri ortaya çıktı. Yılmaz Özdil kendine yapılan muameleyi diline dolarsa oradan çok yazı çıkar. Ancak, karşı tarafa düşmanlık ve husumet üzerine kurulu bir dünyası olduğu için kendine yapılan bu muameleyi dile getirmez. Bir başkasına yapılsaydı ne yazılar çıkarırdı” ifadelerini kullandı.

İNSANLAR TEK KATLI EVLERE HÜCUM ETTİ

Koronavirüsle mücadele sürecinde yatay mimarinin önemine de dikkat çeken Özhaseki, “Tek katlı bahçeli evlerin fiyatlarının yüzde 25 arttığını belirten haberler çıkıyor. Herkes böyle bir dönemde kalabalıklardan kaçıp, bahçeli tek katlı evlere doğru bir hücuma geçtiyse, bu bir göstergedir. Çok sıkışık alanlardan, daha rahat yürüyüş yerleri olabilen, daha kaliteli yerlere doğru mutlaka bir giriş olacak. Şehir merkezlerindeki sıkışık alanların parsellerinin çok değerli hali yavaş yavaş kaybolacak. Bahçesi olan sosyal tesis evler daha revaçta olacak” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZ YATAY MİMARİ ISRARINDA HAKLI ÇIKTI

Pandemi sürecinde dikey mimarinin başa bela olduğunu herkesin gördüğünün altını çizen Özhaseki, şunları söyledi:
  • “Kalabalıklarla beraber yaşamanın nihayetinde bazı sıkıntıları doğuracağı görüldü. Bir de Türkiye deprem bölgesi, son 100 yıl içerisinde 6 üzerinde 60’ya yakın deprem oldu. Bunlar yıkıcı depremler olarak geçiyor. Ölüm sayısı 83 bin. Yatay mimariye geçişin en önemli ayağı da bu. Cumhurbaşkanımız yatay mimari ısrarında ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıktı.

ÇEVREYE SAYGILI PROJELERE ÖNEM VERİLMELİ

Son seçimlerde gördük ki çok büyük yatırımlar ve hizmetler kanıksandığı için vatandaş tarafından takdir hissi ile karşılık verilmiyor. Vatandaşlar AK Parti dönemiyle adeta hizmete doydu. Şimdi insana dokunan, çevreye saygılı projelere önem veriliyor. ‘O nedenle belediye başkanları ‘Ben acayip yatırımlar yapacağım’ diye ortaya çıkıp da milyonlarca dolar belediyelerini borçlandırmasınlar. Yıllarca belediye başkanlığı yapmış biri olarak söylüyorum. Bu tür hizmetlere yönelsinler. Yeni dönemde toplu taşımacılık da bunlardan birisi. Kamu hizmeti olarak görüp sübvanse etmeleri gerekir. Filolarını güçlendirmesi lazım. Halk otobüslerini öne çıkarmışsa desteklemesi lazım. Son dönemde İller Bankasından 1 milyar belediyelere yardım için fon ayrıldı. Pandemi sürecinde maaş ödemekte zorlanan belediyelere destek veriyorlar.”

#Mehmet Özhaseki
#İmar barışı
#Devlet
#Yılmaz Özdil
4 yıl önce