|

İlker Başbuğ'dan dikkat çeken Afrin açıklaması

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, PKK, PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere Afrin’e başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı’nın üçüncü günü. 26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’a göre operasyon başarıya ulaştığında PKK koridorunun Akdeniz’e uzanması ihtimali de kırılacak. Bu aynı zamanda psikolojik bir darbe!

Yeni Şafak
07:21 - 22/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 09:17 - 22/01/2018 Pazartesi
Diğer
26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’
26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’

Mehmetçik, Zeytin Dalı Harekatı’nın ikinci gününde Afrin’e girdi. Kuzeyden ve batıdan yaklaşık 7 kilometre ilerleyen komandolar ve ÖSO birlikleri, 9 köyü PKK’lı teröristlerden temizledi. Onlarca savaş uçağının katıldığı hava harekatında imha edilen terör mevzilerinin sayısı da 198’e ulaştı.

Hürriyet gezetesine konuşan 26. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’a göre operasyon başarıya ulaştığında Kürt Koridoru’nun Akdeniz’e uzanması ihtimali de kırılacak. Bu aynı zamanda psikolojik bir darbe. Başbuğ'un açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Afrin tümüyle temizlenirse Türkiye’nin kazancı ne olur?

Dediğim gibi Afrin’de Kürt Dağları’ndan atlıyorsunuz, Amanos’lara geliyorsunuz. Afrin’i PKK’dan temizlerseniz bu tehdidi yerinde etkisiz hale getirirsiniz. Orada ellerindeki ağır silahların bir kısmını imha eder, bir kısmını ele geçirirseniz o da bir avantajdır. Önemli olan en azından kısa vadede, Kürt Koridorunun Akdeniz’e kadar uzanması ihtimalini kırarsınız. Bu manevi, psikolojik bir darbe olur. Afrin YPG ve PKK’dan temizlenirse belki Türkiye’ye göç edenlerin bir kısmını da rahatlıkla Afrin’e yerleştirme imkânınız olabilir.

Afrin’in bütün sorunları çözmesi olası mı?

Yararlıdır, ama çözmez. Ana resim Fırat’ın doğusundaki yapılanma. Bunu etkisiz hale getirmek için mucize çözüm “Şam’ın Sınırlara” çıkmasıdır. Bu Şam ve Rusya’yla beraber olur. Amerika’yı da bu konuda ikna etmekle olabilir. 1984’ten beri PKK’yla mücadele ediyoruz. Bu operasyonları hep Barzani’yle beraber yapmaya çalıştık. Esad, 18 Aralık’ta “ABD ile işbirliği yapanlar vatan hainidir” dedi. YPG ve PYD’yi kast ediyor. Bu konudaki düşüncesi sağlamsa önemlidir. Bu noktada Eski İngiltere Dışişleri Bakanı Palmerstone’un sözünü hatırlamak gerekir: “Ne dostluklar ne de düşmanlıklar sonsuza kadar sürer. Sonsuza kadar sürecek olan milli menfaatlerdir.”

Türkiye Afrin’den sonra Menbiç’i de vuracağını duyurdu. Menbiç’te ne olur?

“Siyasi açıdan, Menbiç’e yapılacak bir harekât, Afrin’e yapılan harekâtdan daha karmaşık ve zor olur. Orada, ABD, Rus ve Suriye askeri var.

#Afrin
#İlker Başbuğ
#Zeytin Dalı Harekatı
6 yıl önce