|

Güvenli bölge için nabız yokladılar

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen ve beraberindeki heyet, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay'da görüşmelerde bulundu. ABD, “Suriye’nin kuzey batısında güvenli bölge” derken Türkiye, Fırat’ın doğusundaki terörist oluşumlara işaret etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:18 - 24/01/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın “güvenli bölge için birlikte çalışma” önerisinin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen Ankara’ya geldi.
Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın “güvenli bölge için birlikte çalışma” önerisinin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen Ankara’ya geldi.

Türkiye’nin Afrin kararlılığını gören Amerika, Türkiye ile iletişim kanallarını açtı. Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın “güvenli bölge için birlikte çalışma” önerisinin hemen ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen Ankara’ya geldi. Türkiye’deki Amerikan misyonlarına uzanan FETÖ ile mücadele kapsamındaki adli işbirliği çalışmalarına başkanlık eden Cohen ve beraberindeki heyet, gerek FETÖ krizi gerekse Afrin’deki gelişmelere ilişkin Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nda görüşmelerde bulundu. Amerika, “Suriye’nin kuzey batısında bir güvenli bölge” derken Türkiye, Fırat’ın doğusundaki terörist oluşum çabalarına işaret etti.

DIŞİŞLERİ VE KARARGAH İLE YOĞUN TEMAS TRAFİĞİ

Cohen başkanlığında bir heyet, Suriye ve adli işbirliği konularında görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Amerikan heyetinin ilk durağı Dışişleri Bakanlığı oldu. Dün sabah saatlerinde Türkiye ile Amerika Adli İşbirliği konularının ele alındığı Ortak Danışma Komitesi Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün ve Amerikalı muhatabı Cohen eş başkanlığında toplandı. Komite toplantısında adli işbirliği konularında gelinen son aşama ayrıntılı olarak değerlendirildi. Cohen başkanlığındaki heyet, Dışişleri temasları ardından Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’na geçti. Genelkurmay Başkanlığı’nda, ABD heyeti ile Genelkurmay Başkanlığı’nın eşgüdümündeki Suriye, Irak ve Terörle Mücadele Müşterek Çalışma Grubu Toplantısı düzenlendi.

HAREKATA İLİŞKİN BİLGİ VERİLDİ

Heyetin gündeminde, Zeytin Dalı Harekatı ve terörle mücadelede işbirliği vardı. Harekata ilişkin bilgilendirilen Amerikan heyeti, Amerikan misyonlarına uzanan FETÖ ile mücadele çabaları kapsamında adli işbirliği çalışmalarını gözden geçirdi, ABD Savunma Bakanı Tillerson’un “birlikte çalışma umudu” açıklaması doğrultusunda Türkiye ile işbirliği fırsatlarını değerlendirdi, Ankara’nın nabzını tuttu. Amerika, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeybatısında oluşturulacak güvenli bölge konusunda birlikte çalışmayı teklif ederken, Türkiye ise Fırat’ın doğusuna işaret etti. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da bu öneriye, “İşbirliğinin yolu belli. Silah verilmesinin durdurulması, verilen silahların da toplanması gerekiyor” karşılığını vermişti.

GÜVEN SORUNUNU AŞMAK ZOR

Üstelik Türkiye teröristlerle işbirliğine giren Amerika’ya karşı ciddi güven sorunu yaşıyor ve zik zak politikaları dolayısıyla inandırıcı bulmuyor. Bu doğrultuda da işbirliğinin yeniden tesisi için Türkiye’nin Amerika’dan beklentileri “Başta Münbiç olmak üzere Suriye’nin kuzeyinde 10 bin kilometrelik bir alandan teröristlerin çıkarılması ve yerel halkın döndürülmesi, PKK kuşağı planlarından vazgeçilmesi, Türkiye’nin sınır güvenliğini sağlayacak şartların oluşturulması, Amerika’nın terörist örgütlere desteğinden vazgeçmesi ve verilen silah ve mühimmatların geri toplanması” olarak sıralanıyor.

COHEN, RESMİ ARABULUCU

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen, son dönemle Türkiye-Amerika arasında artan gerilim ve krizlerde resmi bir arabulucu görevini üstlenmiş durumda. Cohen, Ankara’ya ilk ziyaretini Metin Topuz’un tutuklanması ardından yaşanan vize krizinin çözümü ve FETÖ ile mücadele kapsamında adli işbirliğinin tesisi kapsamında gerçekleştirmişti.

  • Kendimiz kuracağız
  • Afrin operasyonunun yanı sıra halkların tepkisi de Amerika’yı son dönemde zorluyor. Amerika’nın Suriye’deki ortağı PKK/PYD’nin ısrarıyla terörist örgütü korumak üzere harekete geçmiş olabileceği de değerlendiriliyor. Güvenli bölgeyi tek başına oluşturma kudretini ortaya koyan Türkiye’nin burada oluşturulacak güvenli bölge konusunda desteğe ihtiyacı yok ve bu desteğin de bu saatten sonra kabul görmeyeceği belirtiliyor. Terörist örgütü yerleştirdiği Fırat’ın doğusunda yerel halkların dönüşüne izin vermeyen Amerika’nın yıllar sonra “güvenli bölge” söylemine dönmüş olması da samimi bulunmuyor.
NATO’ya Afrin mektubu

NATO Parlamenterler Asamblesi (NATO PA) Türk Grubu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye’nin Afrin bölgesinde icra ettiği Zeytin Dalı Harekatı hakkında NATO PA Başkanı Paolo Alli ve uluslararası heyet başkanlarını bilgilendirmek amacıyla mektup yazdı. Çonkar, mektupta, “Türk Silahlı Kuvvetleri, hudutlarımızda güvenlik ve istikrarı sağlamak ve bölge halkını baskı ve zulmünden kurtarmak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmeyi amaçlamaktadır” diye yazdı ve uluslararası hukuktan doğan hakları hatırlattı. Öte yandan Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulva el-Hatır ile Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Zeytin Dalı Harekatı’na ülkelerinin desteklerini belirtti. Açıklamalarda Türkiye'nin teröristleri etkisiz hale getirmek üzere harekat düzenlediği belirtildi.


#ABd
#NATO
#Afrin
6 yıl önce