|

Fren tutmadı sola kaydı

Trabzon Havalimanı’na indikten sonra pistten çıkan Pegasus’a ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pilotu, “Uçak normal olarak giderken sola doğru bir kayma gerçekleşti. Fren yapmama rağmen hızı azalmadı” dedi. Kazanın nedenini kara kutu incelemesi ortaya çıkartacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2018 Salı
Güncelleme: 00:21 - 16/01/2018 Salı
Yeni Şafak
İşte pilotun ilk ifadesi: Fren yapmama rağmen hızı azalmadı
İşte pilotun ilk ifadesi: Fren yapmama rağmen hızı azalmadı

Trabzon Havaliman'ına inişi sonrası pistten çıkan Pegasus Havayolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının pilotu, uçağın sola doğru kaydığını, fren yapmasına rağmen durduramadığını söyledi. 162 yolcu ve 6 mürettebatın ölümden döndüğü kazayla ilgili uçağın pilotu Trabzon’da hafif bir yağış olduğunu kaydederek, “Normal olarak inişimizi gerçekleştirdik. Uçak piste normal olarak inince uçağın kontrolü bana geçti. Uçak pistte normal olarak giderken sola doğru bir kayma gerçekleşti” dedi.

DENİZE DOĞRU UÇTU

Fren yapmasına rağmen uçağın hızında bir azalma olmadığını vurgulayan pilot, “Uçağın kaymasına mani olamadım. Sola doğru kayarak pistin dışına çıktı. Uçak pistin dışında bulunan toprak zemine gömülerek durdu. Uçağın durduğu anda sağ motor toprağa çarpması ile koparak denize doğru uçtu. Bu esnada kuleden telsizle yardım çağrısı yaptım. İçeride bulunan görevli arkadaşlarıma kurtarma ekibi geldiğinde arka kapıdan tahliye yapmalarını söyledim. Daha sonra acil çıkış kapılarını açtık yolcuların tahliyesini yaptık” diye konuştu. Kazanın ardından alkol muayenesine tabi tutulan pilotların kanlarında alkole rastlanmadığı ifade edildi.


DEMİR KAZIKLAR ÇAKILDI

Bu arada, uçağın çıkartılması için çalışmalar başlatıldı. İlk olarak üç farklı noktaya demir kazıklar çakıldı. Bu noktalara çelik halatları çekecek cihazlar sabitlendi. Halatların bir kısmı uçağın bulunduğu bölgeye sarkıtıldı. Aşamalı olarak gerçekleştirilecek çalışmalarda, uçağın çelik halatlara bağlanmasının ardından çıkartılması bekleniyor.

  • Kara kutu inceleniyor
  • Kazanın nedenini kara kutu ortaya çıkartacak. Uçaktan alınan CVR (Cockpit Voice Recorder) ve FDR (Flight Data Recorder) üzerinde inceleme başlatıldı. Uzman ekipler, ayrıntılı bir kaza raporu hazırlayacak. Bu arada, Boeing firmasından teknik bir heyetin de Trabzon’a geleceği öğrenildi. Denize 26 metre kala duran uçakta inceleme yapan sigorta firması yetkililerinin de bir ekspertiz raporu hazırlayacağı ifade edildi.
#Trabzon
#Pegasus
#Uçak
6 yıl önce