|

FETÖ finansörleri yatırımcıyı sömürdü

SPK’nın hazırladığı rapor, FETÖ’nün finansörü şirketlerin küçük yatırımcıyı sömürdüğünü gözler önüne serdi. 2014’te 80 şubesini kapatan Bank Asya, bu durumu hem BDDK’dan hem KAP’tan gizledi. Taraf gazetesi küçük yatırımcının 10 milyon 122 bin lirasıını çaldı. Koza Grubu'nun bağışlarıylla 60 milyon sterlin İngiltere’ye aktarıldı

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:33 - 21/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TBMM Darbe Araştırma Komisyonu'na sunduğu raporda, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) finansörü şirketlerin küçük yatırımcıyı sömürdüğünü ortaya koydu. Halka açık şirket oluşlarından dolayı SPK tarafından incelenen Bank Asya, Taraf Gazetecilik, Koza Altın ve Boydak Holding şirketlerinin, borsada işlem yapan küçük yatırımcının alın terini çaldığı belirlendi. Bu şirketlerin hisselerini alan küçük yatırımcı zarar ederken, adı geçen holdinglerin borsadan kazandığ paraları başka şirketlerine aktardıkları, küçük yatırımcıyı bilgilendiren Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) ve SPK'ya bilgi vermedikleri tespit edildi. SPK'nın bu şirketlerin 2009-2012 yılı arasındaki defterlerini incelediğinde, hırsızlığın boyutları gözler önüne serildi.



80 ŞUBESİNİ KAPATTI


SPK'nın belirlemelerine göre Bank Asya, 80 şubesinin kapatılacağını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na (BDDK) bildirim yaptığı 23 Ekim 2014 tarihinde önce gerçekleştirdi. Bankanın Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) 30 Eylül 2014 tarihinde yaptığı açıklamada, şube ve personel sayılarına ilişkin bilgileri gizlediği tespit edildi. Ayrıca bankanın bu işlemleri 30 Haziran 2104 ila 30 Eylül 2914 ve 30 Eylül 2014 ila 20 Kasım 2014 tarihleri arasında olmak üzere 2 kez gerçekleştirdiği belirlendi. Küçülmesinin bir göstergesi olan bu durum gizlenerek, küçük yatırımcı zarara uğratıldı.



HIRSIZLIK DA TARAF


FETÖ'nün medyadaki en önemli kozu Taraf Gazetecilik A.Ş.'nin de sahibi olan Alkım Basım Yayın A.Ş., 2012 yılında Mürekkep Matbaacılık A.Ş'yi yüksek bedel ödeyerek satın aldı. Böylece Taraf Gazetecilik, faiz hariç toplam 10 milyon 122 bin 82 lira zarara uğratıldı. Küçük yatırımcının alın teri çalındı.



SAHTE BİLANÇOLAR


FETÖ'yü finanse eden şirketler arasındaki Koza Grubu'na ait Koza Altın, İpek Doğal Enerji ve Koza Anadolu Metal de incelendi. Koza Altın yöneticileri Hamdi Akın İpek ve kardeşi Cafer Tekin İpek'e ait İngiltere'de kurulan Koza Ltd ile ilgili işlemler de masaya yatırıldı. Koza Altın'ın sahibi olduğu Koza Ltd paylarının değerinin düşürülmesi suretiyle Koza Altın 60 milyon İngiliz Sterin zarara uğratıldı. Koza Altın'dan aile üyelerine para aktarıldı. Böylece şirketin malvarlığında 91 milyon lira azalma oluştu. 31 Aralık 2015 tarihinde aile üyelerine aktarılan tutar bugünkü parayla 107 milyon 317 bin 302 lira olurken, faizi ile birlikte 170 milyon 537 bin 246 liralık bir zarar oluştu.



Koza'yı zarar ettirdiler


Akın İpek'in halka açık şirketleri hem Koza Altın, hem Koza Metal, hem de İpek Doğal Enerji'den grup şirketlerine yüksek miktarlarda usulsüz bağış ve yardımlar yapıldı. Koza Altın tarafından 2009-2015 yılları arasında 9 kez, Koza Metal A.Ş ve İpek Doğal Enerji de 6'şar kez özellikle İpek Üniversitesi'ne bağış ve yardımlar yaptı. Yüksek miktardaki yardım ve bağışlar ile örtülü kazanç aktarımı suçu işlendi. Yine grubun medya şirketlerine de 2007-2015 yılları arasında kaynak aktarıldı. Bu kapsamda Koza Metal, Koza Altın ve İpek Doğal Enerji şirketleri 762 milyon 359 bin 124 lira zarara uğratıldı. Koza Grubun halka açık şirketi Koza Altın A.Ş'yi de 70 milyon 79 bin 478 dolar zarar ettirdiler.



Boydak'ın kuruluşu hileli arz yapmış





FETÖ'nün Kayseri'deki finansörü olan Boydak Holding'i de izlemeye alan SPK, Holding'in yüzde 95 oranında payına sahip olduğu Bizim Menkul Değerler A.Ş'nin işlemlerinde hile yaptığını belirledi. Geniş yetkili aracı kurum olan Bizim Menkul A.Ş, 2014 yılı Temmuz ayında Ataç İnşaat A.Ş'nin paylarının ilk halka arzı sırasında izahnamede ve halka arz sözleşmesinde belirtilen miktardan daha az tutarı piyasaya sürdü. Halka arzdan elde edilen gelirlerin bir kısmının da Ataç İnşaat A.Ş'ye bağlı Anteks A.Ş hesabına aktardı, ayrıca piyasaya tam sürülmeyen hisse paylarından 465 bin lira nominal değerli kısmının da Anteks A.Ş'ye satılmasını sağladı. SPK'nın raporunda bu şirketlerin yatırımcılara verdiği 170 milyon lira tutarındaki zararın faiziyle birlikte ödenmesi istendi.





#FETÖ
#Sermaye Piyasası Kurulu
#Boydak Holding
7 yıl önce