|

F-35’leri törenle alacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F-35 uçaklarının ilk teslimatının 21 Haziran’da törenle yapılacağını söyledi. Türkiye’nin S-400 sistemlerini satın almasından dolayı bazı kafa karıştırıcı girişimlerin olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Herkes yükümlülüğünü yerine getirmeli” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/06/2018 Çarşamba
Güncelleme: 03:43 - 20/06/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuk olduğu bir televizyon programında Amerikan senatosunun verdiği F-35 kararını değerlendirdi. F-35’lerin ilk teslimatının planlandığı gibi devam edeceğini dile getiren Çavuşoğlu, herkesin yükümlüğünü yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, Türk askerinin Münbiç’te keşif ve devriye görevine başladığını söyledi.

BEN SENDEN DAHA GÜÇLÜYÜM!

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini alması ve akabinde ABD ile yaşanan gerilimin hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, Türkiye’nin, Batı’nın alışkın olduğu “belli bir çemberin içinde hareket etsin” anlayışına karşılık, çemberin dışına çıktığını söyledi. “Ben senden daha güçlüyüm” yaklaşımının doğru olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, bu tavrın ilişkileri etkilediğini belirtti.

UÇAKLAR TESLİM EDİLECEK

Çavuşoğlu, ABD’den Patriot alınmamasının sorumlusunun Türkiye olmadığını ifade ederek “Ben ülkemi, hava sahamı, topraklarımı ve milletimi korumak zorundayım. F-35 konusunda da zaten kongrede bazı girişimler oldu, mektuplar yazıldı ama 21 Haziran’da ilk teslim yapılacak. Tabii F-35’in mülkiyeti bize geçiyor ama orada eğitim süreci var. Bu sürece geçiyoruz. Ben istedim iptal ettim’ veya ‘Türkiye’yi çıkarmak istiyorum’ olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

  • Münbiç modeli
  • Çavuşoğlu, ABD ile Münbiç'teki ortak uygulamanın başladığını ve iyi gittiğini kaydederek "Herhangi endişe duyacak bir şey yok ama daha bunu bir başlangıç olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı. Münbiç'teki uygulamanın birkaç ay süreceğini ifade eden Çavuşoğlu, uygulama safhasının sürdüğünü ve şimdiden Türk askerinin bölgeye naklinin başladığını ve bu adımların devamının da geleceğini bildirdi. Çavuşoğlu, “Münbiç modeli) Siyasi çözüm olduğu zaman Suriye'nin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü, güvenliği bakımından önemli. ABD'nin terör örgütü PKK/YPG'ye verilen silahları toplama sözü) Bunun en sağlıklı yöntemi Münbiç'ten ayrılırken bu silahların alınması. Bu konuda Pompeo silahların alınacağını söyledi” dedi.
#ABD
#Türkiye
#Mevlüt Çavuşoğlu
6 yıl önce