|

ByLock’tan davayı uzat talimatları

15 Temmuz darbe girişimiyle yönetimi ele geçirmeyi planlayan FETÖ’nün devam eden yargılamalarının süresini uzatmak için ByLock’tan talimatlar verdiği ortaya çıktı. ByLock’tan başta kamikaze hakimlerin savunanlar olmak üzere birçok avukata 11 maddelik talimatlar gönderildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2017 Cuma
Güncelleme: 07:10 - 23/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Metin Özçelik ve avukatı Önder Durdu
Metin Özçelik ve avukatı Önder Durdu

Fetullahçı Terör Örgütü’nün, elemanlarının yargılandığı davaları uzatmak için şifreli haberleşme programı ByLock’tan talimat verdiği ortaya çıktı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kamikaze hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik hakkında verdiği kararın gerekçesine giren ByLock konuşmaları, FETÖ’nün davaları uzatmak adına izlediği taktikleri deşifre etti.

AVUKATLARI DA
BYLOCK’ÇU

Gerekçede, FETÖ’cü hakimler Başer ile Özçelik’in avukatları Celal Sis ve Önder Durdu’nun da örgütün ByLock kullandığı belirtildi. Sis’in adına kayıtlı 1, Durdu’nun üzerine ise 3 ByLock ID’lerinin olduğu kaydedildi. Her 2 avukatın ortak arkadaşı olan ve avukat olduğu değerlendirilen Ahmet Sivri isimli şahsın da kamikaze hakimlerin davasıyla yakından ilgilendiği, avukatlara taktik verdiği ve yol gösterdiği vurgulandı. Aynı zamanda ByLock kullanıcısı olduğu anlaşılan Sivri’nin, örgütün haberleşme programından, davanın uzatılması gerektiği talimatını ilettiği ve bu kapsamda nelerin yapılabileceğini avukatlara bildirdiği tespit edildi.

BU YÖNTEMLERİ İZLEDİLER

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Komiserliği, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi nezdinde yapılabilecek olanlar ve yapılanlar ile ilgili olarak mesajlar gönderdiği ifade edilen Sivri’nin Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce 21 Ocak 2016 tarihinde verilen ara kararın ardından avukat Sis ile ByLock’un e-posta özelliği aracılığıyla haberleştiği belirlendi. Bu konuşmada Sivri, 16. Ceza Daire’nin tutukluluk haline devam kararı vererek duruşmayı ertelediğini kaydederek, duruşma günü için verilen tarihin ise erken olduğunu söylüyor.

İŞTE O 11 MADDE

“Örgütten istedikleri mahkumiyet kararını en hızlı bu dosyadan alabilirler gibi düşünüyorum” diyen Sivri, süreci uzatama adına izlenmesi gereken 11 maddelik yöntemleri ise şöyle sıralıyor:

*Reddi hakim, tahliye ve verilen kararlara yönelik itiraz mahiyetinde taleplerle heyeti karar veremez ve çalışamaz hale getirmek. Örneğin Başer ve Özçelik’le beraber heyette çalışan birileri varsa aramızda samimiyet veya husumet var bunu reddediyorum diyebilir.

*İddianamenin tamamını (gerekirse TRT spikerine) savcıya okutmak. Bu bile epey zaman alacaktır.

*Hakimin reddi için başvuran taraf avukatlarının tanık olarak dinlenilmesini istemek gerekir.

SÜRE TALEBİYLE UZATMA

*Örgütle ilgili taşradaki tüm dosyaların incelenip onaylı suretinin bu dosyaya eklenmesi ve buradaki bilgi ve belgelere karşı savunma yapmak için süre talep edilmeli.

*Tutuklamaya sevk için işlem yapan HSYK başmüfettişi ve bu olayın gelişimi sırasında bulunan tüm hakim ve savcı aktörlerin tanık sıfatıyla beyanlarının alınması istenmeli. Somut olarak şu kişinin şu konuyla ilgili dinlenmesini istiyoruz denmeli.

*Heyetin mahkeme kararlarının uygulanmaması ile ilgili belirleyeceği hukukçu bilirkişi tespit edilip tüm dosya tevdi edilerek yargısal karar nedeniyle hakim tutuklamanın hukuki bakış açılarının tespiti talep edilmelidir.

BİLİRKİŞİ ÇIKMAZI

*En az 10 celse 10 farklı bilirkişi dinletilebilir.

*Tüm beyanlar ve delilleri değerlendirmesi için yazılı uzman hukukçu bilirkişi almak için süre talep edilebilir.

*Davaya konu olayla ilgili görsel ve yazılı medyada çıkan tüm yazı ve görüşler çıktı olarak alınarak dosya arasına girmesi sağlanmalı (Dosyayı daha da şişirme adına).

*Dış basın ve yabancı hukuk derneklerinin davaları takibini sağlama adına aktif çalışma yapmak.

Haber uçurdular

FETÖ’nün, davaların yanı sıra yapılan operasyonlar ile yürütülen soruşturmalara ilişkin de ByLock üzerinden talimatlar verdiği anlaşıldı. Bu kapsamda, özellikle yapılacak operasyonlardan önceden haber alınması ve örgüt mensuplarının uyarılması talimatının verildiği kaydedilirken, bu kişilerin de ikametlerinde ve arama yapılacak muhtemel yerlerde bulunmamaları gerektiğinin bildirildiği vurgulandı. Birçok FETÖ operasyonunda da şüphelilerin önemli bir kısmı adreslerinde bulunamamıştı. Ayrıca gerek kolluktaki ifade aşamalarında gerekse de savcılık ve hakimlik aşamasında şüphelileri savunmak üzere çok uzak illerden bile avukat görevlendirilmesi talimatının iletildiği belirtildi. Örgüt yöneticilerinin duruşmaya bakacak hakimlere talimat vermesi gibi hususların da mesaj içeriklerinde görüldüğü aktarıldı.


#ByLock
#Dava
#15 Temmuz
#FETÖ
7 yıl önce