|

Bu zulmü unutma

Türkiye tarihine “postmodern darbe” olarak geçen ve “bin yıl süreceği” iddia edilen 28 Şubat sürecinin etkileri bin yıl sürmedi. Ancak yaşanan mağduriyetler, 21 yıl geçmesine rağmen hala hafızalardan silinmedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2018 Pazar
Güncelleme: 01:56 - 18/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’de en büyük darbeyi başörtülü kadınlar aldı.
Türkiye’de en büyük darbeyi başörtülü kadınlar aldı.

28 Şubat darbesiyle irticanın hedef alındığı iddia edilerek seçilmiş bir hükümet yıkıldı, ardından alınan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararları başta kamu, ekonomi ve eğitim alanlarında olmak üzere pek çok insanın mağduriyetine neden oldu.

SKANDAL MGK BİLDİRİSİ

28 Şubat 1997’de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başkanlığında 8 saat 45 dakika süren MGK’da alınan kararlarla başlayan süreç, binlerce kişiyi etkiledi. Askerlerin hükümetten yapılmasını istediği 20 madde 1 Mart 1997’de ortaya çıktı. Bu taleplerin arasında, “Temel eğitimin 8 yıla çıkması, imam hatip okullarının meslek okullarına dönüştürülmesi” de vardı.

“İrticai fikirleri ve faaliyetleri” olduğu ileri sürülen binlerce kişi hakkında ya soruşturma açıldı ya da bu kişiler işlerinden atıldı, bazıları ise başörtülü olan eşleri ve işleri arasında tercih yapmaya zorlandı.

KATSAYI ENGELİ, İKNA ODALARI

8 yıllık kesintisiz eğitim uygulaması, imam hatip ve meslek lisesi öğrencilerini mağdur etti. Üniversitelerde ikna odaları kuruldu, başörtülü öğrencilere başlarını açmaları için baskı uygulandı. Ayrıca üniversite sınav puanlarının hesaplanmasında katsayı uygulamasına geçilerek, öğrencilerin puanları düşürüldü.

REFAH PARTİSİ KAPATILDI

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Refah Partisi hakkında, “Laik cumhuriyet ilkesine aykırı eylemlerin odağı olduğu” iddiasıyla kapatma davası açtı. Parti 16 Ocak 1998’de kapatıldı. Necmettin Erbakan, Şevket Kazan, Ahmet Tekdal, Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve İbrahim Halil Çelik’e 5 yıl siyaset yasağı getirildi.

2001 KRİZİNE KAPI ARALADI

Anadolu’da 28 Şubat öncesinde kurulup büyüyen bazı şirketler, “yeşil sermaye” olarak fişlendi. Bu şirketlerin ürünlerine satış yasakları koyularak birer birer kapatıldı. 28 Şubat sürecinin sebep olduğu toplam iktisadi zararın 381 milyar dolar olduğu ifade edildi. Bu süreç ve sonrasında gerçekleştirilen başarısız iktisadi politikalar, 2001 krizinin kapısını araladı.

  • Başörtüsü yasağı başladı
  • Türkiye’de en büyük darbeyi başörtülü kadınlar aldı. Dönemin Başbakanı Erbakan’ın itirazlarına rağmen, MGK kararları 14 Mart’ta Meclis’ten geçirilip uygulamaya koyuldu. Birçok kamu görevlisi hakkında soruşturma açıldı, bazılarının işine son verildi. Öğrencilerin başörtüsüyle eğitim alması yasaklandı.
  • HALKIN İRADESİ YOK SAYILDI
  • Merve Kavakçı, 1999 yılında Fazilet Partisi’nden milletvekili seçildi ancak TBMM'de yemin etmesine izin verilmedi. Bülent Ecevit’in “Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz” sözleri üzerine Fazilet Partisi dışındaki partilerin milletvekilleri ayağa kalkmış, sıraların üzerine vurarak “Dışarı” sloganları atmışlardı.
#TBMM
#28 Şubat
6 yıl önce