|

Brunson’ın A Takımı!

Geçtiğimiz gün İzmir’de görülen ve kamuoyunda ‘Rahip Brunson’ davası olarak bilinen davada ilginç bağlantılar çıkmaya devam ediyor. Mahkemede ifade veren gizli tanıklar ‘Serhat’ ve ‘Ateş’ Brunson’ın ‘dini faaliyetler’ kılıfı altında gerek İzmir ve çevresinde gerek Türkiye’nin güneydoğu sınırındaki ilginç bağlantılarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundular. İfadeler, Brunson’ın sadece kendisinin değil, ‘A Takımı’ olarak nitelenebilecek yakın çevresinin de Türkiye aleyhinde örgütsel faaliyetlerde bulunduğunu gözler önüne serdi.

Yeni Şafak ve
11:20 - 10/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 14:52 - 10/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Andrew Brunson, casusluk faaliyetleri suçlamasıyla geçtiğimiz günlerde İzmir'de tutuklanmıştı.
Andrew Brunson, casusluk faaliyetleri suçlamasıyla geçtiğimiz günlerde İzmir'de tutuklanmıştı.

Türkiye ile ABD arasında kimi dönem ciddi krizlere neden olan, ABD Başkanı Trump başta olmak üzere Türkiye’ye gelen tüm üst düzey isimlerin bizzat iadesini istediği ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın tahliye talebi bir kez daha reddedildi.

İzmir’de görülen davanın son duruşmasına Brunson ve eşinin yanı sıra ABD Ankara Büyükelçiliği’nin bazı çalışanları ile yabancı basın mensupları da katıldı. Brunson’ın üzerine atılı suçlamaları reddettiği mahkemeye iki gizli tanığın verdiği ifadeler damga vurdu.

Gizli tanıkların ifadeleri, Brunson’ın ilişki ağını ve Türkiye’de tıpkı Brunson gibi “Misyonerlik” adı altında faaliyet yürüten isimleri de deşifre ediyor.

Can Nuroğlu ismiyle misyonerlik faaliyetleri

Gizli tanığın deşifre ettiği isimlerden biri olan ve Brunson ile örgütsel ilişki ön plana çıkan ilk isim "Can Nuroğlu" kod isimli ABD vatandaşı Jeremiah Ian Mattix. ABD vatandaşı olan Mattix, tıpkı Brunson gibi 15 yıldır “Can Nuroğlu” kod ismiyle Türkiye’de faaliyet yürütüyor.

  • Türkiye’de yaşadığı dönemlerde Diyarbakır’ın Sur ilçesinde faaliyetler yürüten Mattix, bu süreçte Protestan Kilisesi Derneği Başkanı Pastör Ahmet Güvener ve Pastör Ender Peker ile aktif olarak saha çalışmalarında yer aldı. Mattix’in Türkiye’den ayrıldıktan sonra faaliyetlerini Kıbrıs’ta sürdürdüğü biliniyor.

Pastör Ahmet Güvener, Ender Peker ve Jeremiah Ian Mattix'i Pastör Brunson ile Türkiye’nin özellikle güneydoğu illerinde bir takım faaliyetler yürüttükleri ve bölgede PKK terör örgütü ile bağ kurdukları biliniyor.

Yaşlılar Heyeti ve Alt Kurul da mahkeme tutanaklarında

Gizli tanık ‘Ateş’in anlattıkları ise Brunson’ın çevresinde ağ ile ilgili önemli detaylar içeriyor. Buna göre ‘kurullar-heyetler’ gibi yaklaşımlarla etrafını örgütleyen Brunson’a en yakın halkayı Ettienne Min, Karin Van Coller Minnaar, Per ve Anetta Svenningise çiftinden oluşan ‘alt kurul’ temsil ediyor.

Duygu Özyörük Zieschang, Handan Yılmaz Miğdisi, Neşe Şendur gibi isimler ise tepesinde Brunson’ın olduğu ilişki ağının “Yaşlılar Heyeti”ni oluşturuyor.

Kilit isim Mohammad Ahmad

  • Brunson’ın ilişki ağı detaylı incelendiğinde tüm bu yapılanmanın ortasında yer alan ismin Brunson’ın çevresine ‘manevi oğlum’ olarak tanıttığı Mohammad Ahmad.
  • Türkiye aleyhtarı faaliyetlerine Belçika’da devam eden Ahmad, Türkiye’de yaşadığı dönemde PKK terör örgütünün bir yandan propagandasını yaparken diğer yandan Suriye’de YPG saflarında savaşmaları için Türkiye’ye gelen mültecileri hem örgütlüyor hem de Hristiyanlaştırılmalarını sağlıyordu.
  • Bu süreçte Brunson, Ahmad ve “Can Nuroğlu” kod isimli Mattix, Diyarbakır ve Şırnak’ta nüfuz sağlamaya yönelik faaliyetlere imza atıyordu.

Hendek olaylarında da başroldeler

Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ‘ne yapılmak istendiği’ çok daha net bir şekilde ortaya çıkan Hendek olaylarında da Brunson ve A Takımı’nın

Bu isimler özellikle kamuoyunda “Hendek Savaşı” olarak adlandırılan ve PKK'ya yönelik Diyarbakır Sur'da startı verilen operasyonlarda Türk Silahlı Kuvvetleri aleyhinde propaganda yürütürken, bölge halkına “Yardım” adı altında “Misyonerlik” faaliyetlerini gerçekleştiriyorlardı.

Erdoğan tepki göstermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem heyetler aradı görüşmelerde hem de ikili görüşmelerde kendisinden Brunson’ı iade etmelerini isteyen ABD Başkanı Trump’a tepki göstermiş ve “’Papazı verin’ diyorlar. Bir papaz da sizde var, bize verin, biz de onu size verelim” cümleleriyle Brunson’ın sadece bir papaz olmadığına işaret etmişti.

#Brunson
#CIA
#ABD
#Türkiye
6 yıl önce