|

Bozdağ: 3381 terörist etkisiz hale getirildi

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu’ndan sonra açıklama yaptı. Bozdağ, Zeytin Dalı Harekatı'nda bugüne kadar 3381 terörist etkisiz hale getirildiğini ve 1102 kilometre karelik alan kontrol altına alındığını açıkladı.

Yeni Şafak
20:36 - 12/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:17 - 12/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ konuştu.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ konuştu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu’ndan sonra açıklama yaptı.

Bozdağ'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

İran'da düşen jette 3 kişilik mürettebat ve 8 yolcu hayatını kaybetti. Yolculardan ikisi İspanya vatandaşıydı. Enkaza arama kurtarma ekiplerimiz ve kaza kırım ekiplerimiz yollandı

Zeytin Dalı Harekatı’nın başlangıcından bugüne kadar 42 kahraman Mehmetçiğimiz şehit olmuş, 202 kahraman vatan evladımız da yaralanmıştır. Teröristler tarafından Afrin bölgesinden Türkiye’ye atılan roketler ve yapılan saldırılar sonucunda 7 sivil vatandaşımız şehit olmuş, 125 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu harekat kapsamında bugüne kadar PKK, KCK,YPG, PYD ve DEAŞ terör örgütü mensubu şu an itibariyle en son aldığım rakam 3 bin 381 terörist etkisiz hale getirilmiştir. 175’i köy, 37’si kritik nokta olmak üzere toplam 212 bölge kontrol altına alınmıştır. Afrin’in yakın çevresindeki kritik kesimlerin tamamı kontrol altına alınmıştır.

İnşallah yakında Afrin merkezi de teröristlerden temizlenecek ve bölge halkı teröristlerin zulmünden baskısından kurtarılmış olacaktır. Kontrol altına alınan toplam alan şu an itibariyle bin 102 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır. Harekat alanının bin 920 kilometrekare olduğunu düşünürsek şuan itibariyle bölgenin yarıdan fazlası kontrol altına alınmış durumdadır. Kontrol altına alınan yerlerde teröristlerden temizlenen her bölge alt ve üst yapısı süratli bir şekilde imar edilecek, bölgede her türlü güvenlik riskleri ortadan kaldıracak, bölge siviller için yaşanılır hale getirilecek.

Buraların yönetimi Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki Türkiye tecrübesinde olduğu gibi bölgedeki insanlar tarafından yapılması sağlanacak ve buradaki insanların gıda, sağlık eğitim ve diğer bütün güvenlik ihtiyaçları karşılanması konusunda Türkiye’nin destekleri devam edecektir. Bu bölgelere Afrin bölgesinden ülkemize terör örgütünün baskı ve zulmünden kaçarak gelmiş bulunan göç etmiş olan Afrinlilerin geri dönüşü için de uygun zeminler hazırlanacak ve bunların dönüşleri de Afrin’e sağlanacaktır.

Kuzey Irak’taki PKK varlığı

Irak hükümeti ile yapılan görüşmeler olumlu geçmiştir. Irak hükümeti de terör örgütüne karşı Türkiye ile bir anlayış birliğine varmıştır. Bu anlayış birliği çerçevesinde, terörle mücadele Irak tarafında da kararlı bir şekilde devam edecektir. Bir harekat olursa, ne zaman olacak? O harekat başladığında hep beraber göreceğiz. Benden kimse bir takvim vermemi beklemesin. Davulla, zurnayla oraya gitmeyeceğiz. Bizim jetlerimizi, Mehmetçiklerimizi gördüklerinde geldiğimizi anlayacaklar.

Almanya’da Türklere yönelik saldırılar

Almanya’da Türklerin yaşadığı yerlerde STK ve ibadet yerlerine dönük çok ciddi saldırılar var. Bu saldırıları Alman ırkçıları ve PKK’lılar yapıyor. Biz son derece endişe duyuyoruz. Sorumluluk birinci derecede Alman hükümetine aittir. Alman güvenlik güçlerinin ve yargısının harekete geçmesi lazım. Bugüne kadar Türklere yönelik eylemleri gerçekleştirenlerin çok büyük kısmı tespit edilmedi. Ceza alana rastlamadık.

Biz buradan Alman hükümetine diyoruz ki, bu suçları işleyen suçlular kimse, bunları yakalamak, yargı önüne çıkarmak ve hak ettikleri cezayı almalarını sağlamak Alman devletinin, hükümetinin görevidir. Maalesef bugüne kadar Türklere dönük eylemleri gerçekleştirenlerin çok büyük kısmı tespit dahi edilemedi.

Bugün Dışişleri Bakanlığımız, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Kendisine gerekli uyarılar yapıldı ve elden bir nota verildi. Türkiye burada olup bitenlerin yakından takipçisi olmaya devam edecektir.

Almanya'ya nota verildi

Bugün Dışişleri Bakanlığımız, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Kendisine gerekli uyarılar yapıldı ve elden bir nota verildi.

ABD ile görüşmeler

ABD ile kurulan üçlü mekanizma geçtiğimiz hafta ilk toplantısını yaptı. Münbiç konusunda, özellikle Türkiye'nin masaya koyduğu önerilerin kabul gördüğü şeklinde basına yansımalar var. Bu konuda bir mutabakat söz konusu mu?" sorusunu yanıtlarken, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un Türkiye'yi ziyaretinde üç ayrı ortak mekanizma kurulmasının kararlaştırıldığını anımsattı.

Bu mekanizmalarından birinin Suriye ve PKK konusunu görüşmek üzere kurulan mekanizma olduğunu hatırlatan Bozdağ, şu değerlendirmede bulundu:

"Washington'da yapılan bu toplantıda, Türkiye ABD'den neler beklediğini çok net bir şekilde bir kez daha ortaya koydu. Esasında bu toplantıda bizim beklentilerimizin nasıl ve hangi süreçte hayata geçirileceği hususunda yoğunluklu olarak durulmuştur. Müzakere sonucunda belli bir noktaya gelinmiştir. Türkiye'nin tutumu çok nettir. Münbiç'te PKK'lı, PYD'li YPG'li hiçbir teröristi, DEAŞ'lı hiçbir teröristi Türkiye istememektir. SDG şemsiyesi kılıfı altına gizlenerek de istememektedir. Açık bir şekilde de bölgede terör unsurlarının barındırılmasını istememektedir. Biz bunu çok net bir şekilde muhataplarımıza burada da ilettik. Eğer burada bir anlayış birliği sağlanamazsa Türkiye buradaki teröristleri Afrin'dekileri nasıl temizlediyse aynı usul ve yöntemle temizlemekte kararlıdır. Bunu çok net bir şekilde buradan bir kez daha belirtmek etmek isteriz."

Bozdağ, bu ayın 19'unda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington’da olacağını, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile o güne kadar yapılan görüşmelerin sonuçları üzerinde tekrar görüşeceklerini aktardı.

Bu görüşmenin ardından ortaya somut, üzerinde mutabakata varılan veya varılamayan sonuçların çıkacağını anlatan Bozdağ, "Türkiye, ABD'nin Suriye konusunda bundan sonra sözlerinden ziyade icraatlarına bakacaktır. Aramızda bir güven bunalımı olduğu çok açıktır. Ciddi soruların olduğu çok açıktır. Bu güven bunalımını azaltmanın ve ortadan kaldırmanın yolu Türkiye'ye verilmiş sözlerin tutulmasından geçmektedir. O da 'Tutacağız' demekten değil bunun adımını bizzat arazide atmaktan geçmektedir. Biz arazideki adımlara bakarak kararlarımızı oluşturacağız." ifadelerini kullandı.

Bozdağ, soru üzerine, Türkiye-Rusya-İran üçlü zirvesinin 4 Nisan'da İstanbul'da yapılacağını, ayrıca 3 Nisan'da Türkiye ile Rusya arasında bir stratejik iş konseyi toplantısının gerçekleştirileceği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de bu toplantıda da yer alacağını kaydetti.

#Bekir Bozdağ
#TSK
6 yıl önce