|

Bir dünya gelenek

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın bursu ile Türkiye’ye gelerek okuyan öğrenciler, kendi ülkelerindeki bayramı Yeni Şafak’a anlattı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/06/2018 Cuma
Güncelleme: 03:28 - 15/06/2018 Cuma
Yeni Şafak
Farah en-Nakha - Tınashe Kadırıre - Rııane Teıfukova
Farah en-Nakha - Tınashe Kadırıre - Rııane Teıfukova

Zimbabve’den gelen ve Gazi Üniversitesi’nde yönetim bilişim sistemleri yüksek lisans öğrencisi olan Tınashe Kadırıre, kendi ülkesine göre Türkiye’de daha fazla Müslümanın olduğunu söyledi. Zimbabve’de Müslüman nüfusun yüzde 1 oranında olduğunu ifade eden Kadırıre şunları anlattı: “Benim ülkemde her şehirde tek bir yerde bayram namazı kılınıyor. O şehirdeki bütün Müslümanlar bir mescide toplanır. Namaz bittikten sonra kadınlar yemek hazırlar. Daha sonra enstrüman olmadan çeşitli ilahiler söyleriz.”

KOKU ÇIKARMA GELENEĞİMİZ VAR

Uluslararası ilişkiler doktorasını Türkiye’de yapan ve Ukrayna’dan gelen Rııane Teıfukova ise, Kırım Müslümanı olduğunu söyledi. Teıfukova kendi ülkesindeki bayramı şöyle anlattı: “Bayram günü, namazdan sonra ilk olarak kahve ve tatlı ikramlarımız olur. Bizim, “koku çıkartmak” diye bir geleneğimiz vardır. Arefe akşamı pişirdiğimiz yemekleri komşulara ikram ederiz. Herkes birbirine yemek ikram eder. Buna da “koku çıkartmak” diyoruz. Çok güzel bir ortam oluşuyor. Daha sonra büyüklerimizi ziyarete gideriz, ellerini öperiz.”

MİSAFİRLERE YEMEK İKRAM EDERİZ

Fas’dan gelen Farah en-Nakha, ise kendi ülkesinde bayram hazırlıklarının çok erkenden başladığını belirterek, “Fas’ta kadınlar da bayram namazına gider. Daha sonra komşulara bayramlaşmaya gideriz. Çok coşkulu bir ortam oluyor. Fas sofrası çok zengin bir sofradır. Çok geniş bir yemek sofrası hazırlarız. Gelen misafirlere yemeklerden ikram ederiz” diye anlattı.

#Yabancı Öğrenci
#Türkiye
6 yıl önce