|

Altını duyan kazmayı kapıyor

‘Milyon dolarlık’ hazine lafına duyan kazmayı küreği alıyor, ören yerlerine, sit alanlarına yağmalamaya geliyorlar. Arkeologlar, “milyon dolarlık hazine bulundu” gibi definecileri tahrik edici cümlelerden kaçınılmasını önerdi.

Yeni Şafak ve
11:45 - 8/12/2017 Cuma
Güncelleme: 11:48 - 8/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
Definecilerin açtığı çukurlar.
Definecilerin açtığı çukurlar.

TBMM Kaçak Eserlerin İadesini Sağlama ve Kültür Varlıklarını Koruma Tedbirlerini Araştırma Komisyonu, kültür varlıklarının korunmasıyla ilgili alanında uzmanların önerilerine başvurdu. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Muğla Antik Kenti kazı başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Ertekin Mustafa Doksanaltı, define ve kaçakçılıkla mücadele konusunda şu önerilerde bulundu:

FOTOKAPANIN ADI BİLE CAYDIRICI

Teknolojiden biraz daha fazla faydalanılması gerekiyor. Bu geniş alanlara hâkimiyet kurmak üzere, gece görüşlü, hareket duyarlı bu foto kapanların, kamera sistemlerinin bir an önce kurulması ki bu ciddi anlamda engel olacaktır. Kendi çalıştığımız alanda biz böyle bir proje geliştirdik. Sadece adının bile duyulması, güvenlik kamerası , gece görüşlü ya da foto kapanların kurulmasının adı bile ciddi anlamda caydırıcı bir unsur oldu. Bu da tabii ki yine kolluk güçleri, emniyet ve Kültür Bakanlığının beraber yürüteceği bir çalışma olacaktır. Bekçilerin sit alanlarında artırılması.

HALK ÖREN YERLERİYLE BARIŞMALI

Güvenliğin yanı sıra diğer önemli konu şudur ki antik kentler, ören yerleri, kültür varlıkları halkla barıştırılması gerekiyor. Eğitim verelim, seminerleri yapalım vesaire, diğer çalışmalarımız gerçekleştirelim ama halkla ören yerlerini, kültür varlıklarını barıştırmamız gerekiyor.

SİT ALANI ZÜL ANLAMINA GELİYOR

Kendi tecrübelerimizden ifade edeceğiz: “Sit alanı” kavramı yerel halk için, vatandaş için çoğu kez zül anlamına geliyor. Neden? Çünkü arazisinde, tarlasında bulunan kültür varlığından dolayı tarlasını işleyemiyor, çalışamıyor ya da o mülkten, kendine ait olan mülkten faydalanamıyor. Siz burada ne kadar eğitim verirseniz verin sit alanına ya da kültür varlığına ister istemez bir düşmanlık söz konusu olacaktır. Açıkça yapamasa bile içten içe o düşmanlık büyüyecektir.

MİLYON LAFINI DUYAN KÜREĞİ KAPIYOR

‘Milyon dolarlık hazine bulundu.’, ‘Milyar dolarlık şöyle oldu.’ Bu gibi haberlere mutlaka engel olunması gerekiyor. ‘Milyon dolarlık’ hazine lafına duyan kazmayı küreği alıyor, ören yerlerine, sit alanlarına yağmalamaya geliyorlar.

İKİ TENEKE LAFI GÜNÜMÜZDE

Ben ne zaman bir yere gitsem ‘Bizim köyde’ diye başlar vatandaş, ‘Bizim köyde bilmem ne ağa iki teneke altın buldu.’ Bu ‘iki teneke altın’ lafından kurtulamadık senelerce. Nereden buluyorlarsa iki teneke altın… Yok böyle bir şey, böyle bir şey olması mümkün değil. Bu haberlere engel olunması gerekiyor.

#Ertekin Mustafa Doksanaltı
#definecilik
6 yıl önce