|

Adalar’a elektrikli araç geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Adalar’daki atları özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yaptıklarını duyurmasının ardından sevindirici haber geldi. İBB, Adalar’da artık elektrikli araçların kullanılacağını bildirdi. 12 kişilik ilk araç önümüzdeki günlerde Kınalıada’da hizmet vermeye başlayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/06/2018 Salı
Güncelleme: 04:06 - 19/06/2018 Salı
Yeni Şafak
​Adalar’a elektrikli araç geliyor
​Adalar’a elektrikli araç geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yenikapı mitingindeki konuşmasında Adalar'daki atları faytonların boyunduruklarından kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yaptıklarını duyurdu. Erdoğan, "Adalar'daki faytonlarda kullanılan atlarla ilgili vicdanları yaralayan görüntülere şahit oluyoruz. Bu konuda gerekli adımları attık. Adalar'daki atları faytonların boyunduruklarından kurtarıp özgürlüklerine kavuşturmak için bir çalışma yapıyoruz" diyerek, yıllardır hayvanseverlerin ve hayvan hakları savunucularının beklediği müjdeyi verdi.

İSTANBULKART KULLANILABİLECEK

Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Adalar'da ulaşım niteliği taşıyan elektrikli araçların kullanılacağını bildirdi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, öncelikle Kınalıada'da olmak üzere; her biri en fazla 12 kişilik olmak üzere elektrikli araçla toplu taşımacılığın yapılması amaçlanıyor. İlk araç önümüzdeki günlerde hizmet vermeye başlayacak. Yolculuk ücretleri, istanbulkart ile uyumlu olacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile işletmesini İspark AŞ üstlenecek. Bu uygulama tecrübe edildikten sonra zamanla tüm Adalar'daki toplu taşıma hizmetinin, elektrikli araçlara devri planlanıyor.


YILDA 200-300 AT ÇATLAYARAK ÖLÜYOR

Erdoğan'ın müjdesi hayvanseverleri de sevindirdi. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Genel Başkanı Kemal Şenpolat, Kapadokya ve Adana'da atsız fayton uygulamalarının başladığını anlattı. Şenpolat, "Yılda 200-300 at, kötü muameleden dolayı çatlayarak ölüyor. Ya adadaki ormanlık alana atıyorlar ya uçurumdan aşağı atıyorlar ya da Marmara Denizi'nin dibindeler. Daldığınızda atların iskeletini görüyorsunuz suyun altında" diye konuştu. Adalar'da çalışan faytoncuların işsiz kalmasını istemediklerini, elektrikli ya da güneş enerjisiyle çalışan faytonlara geçildiğinde aynı kişilerin istihdam edilebileceğini belirten Şenpolat, "Bizim Faytoncular Odası ile bir derdimiz yok. Sadece atın olmamasını istiyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesine ilişkin Şenpolat, "Cumhurbaşkanı 'Atlar olmasın' dediyse kesinlikle hemfikiriz, teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı dediyse onun sözü emir gibi uygulanacaktır demektir" değerlendirmesinde bulundu.

Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği'ni kuran Okan Oflaz da, Adalar'daki atlarla ilgili zulmü çok iyi bildiğini, basın ve sosyal medyanın gücüyle biraz daha lanse etmeye başladıklarını söyledi.

CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Oflaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin, "Yıllardır kurumlara ve hükümete bu zulmün bitmesi için yalvarıyoruz. Onlar da artık bu zulme 'dur' demek istediler. Bir an önce bu işin sonlanması için adım atılmasını bekliyorum" dedi.

Cumhurbaşkanının müjdeli haberine sevinen bir başka hayvan hakları savunucusu da Empati Platformu Başkanı Barış Şengün, "Cumhurbaşkanı'nın açıklaması çok sevindirici. Ayakları kesilen yavru köpekle ilgili de kendisi devreye girdi, sağ olsun" dedi.

#Adalar
#Fayton
6 yıl önce