|

ABD’de yargı bağımsız değil

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, FETÖ’nün tarihte eşine ender rastlanacak bir örgüt olduğunu, ancak üstesinden gelmek için yargı olarak gerekeni yapmaya çalıştıklarını belirtti. Cirit, FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen’in iadesi için TIR dolusu belge gönderilmesine rağmen iadenin gerçekleşmediğine dikkat çekerek, ABD yargısının bağımsız olmadığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2018 Salı
Güncelleme: 08:00 - 6/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit

Yargıtay’ın 150. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Yargıtay Evi’nde basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, soruları da yanıtladı. Yargı bağımsızlığı üzerinden eleştirildiklerini belirten Cirit, “Yargıtay’a 1 milyon dava geldi. Şu ana kadar da yargı bağımsızlığıyla ilgili herhangi telkin, talimat ve talep gelmedi. Türkiye’deki yargı bağımsızlığı ve en son Anayasa değişikliğiyle gelen yargı tarafsızlığının en iyi şekilde yapıldığını görmekteyim. Bunun aksini iddia edenler bunu ispatlamalıdır. Türkiye’de yargı bağımsız ve tarafsızdır. Hiçbir merciden emir ve talimat alamaz” dedi.

EŞİNE ENDER RASTLANACAK ÖRGÜT

9 bin 800 kaçak FETÖ mensubu hakkında yakalama kararları bulunduğunu söyleyen Cirit, “Tarihte eşine ender rastlanacak bir örgütle karşı karşıyayız. Bunun üstesinden geliyoruz, geleceğiz. Çünkü bu devlet çadır devleti değil. Yargı olarak da elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” dedi. Yargının FETÖ gibi başka bir yapının eline geçmesinin ehliyet ve liyakatla önlenebileceğine işaret eden Cirit, “Yargının bir başka yapının eline geçmemesi noktasında gereken tedbirler alınıyor. Örneğin, HSK’da şu anda bugün yapılması gereken bir kura çekim töreni daha iyi inceleme altına alınması için ertelendi” dedi.

AMERİKA'YA BİR TIR BELGE GÖNDERDİK

Elebaşı Fetullah Gülen’in iade süreciyle ilgili Cirit, 15 Temmuz darbe girişiminin failinin FETÖ olduğunun bütün çıplaklığıyla mahkeme kararları ve verilen ifadelerle ortada olduğunu belirtirken, “Onlara tır dolusu belge vermemize rağmen halen bu örgüt başının, bir sürü insanımıza kıyan, bir sürü suç işleyen bu kişinin iade edilmemiş olması olayın çok farklı boyutları olduğunu gösterir. Diyorlar ki ‘ABD’de yargı bağımsız.’ Yargı bağımsız değil” dedi.

Cirit, kadın cinayetleri ve çocuğa karşı istismar suçlarının arttığını kaydederken, bu konuda yapılan çalışmaları benimsediklerini ancak ceza kanunlarında sık sık yapılan değişikliklerin de yargıda belirsizlik ortaya çıkardığını ifade etti. Son Türk Ceza Kanununun 3’te 1’inin değiştirildiğini, infaz sisteminde de sürekli değişikliğe gidildiğini söyleyen Cirit, kanunlar hazırlanırken, etraflıca düşünülüp paydaşlarla görüşülüp, bundan sonra kanunlaşması gerektiğine dikkat çekti.

  • Türkiye’ye yakışacak bina inşa edeceğiz
  • Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın kuruluş yıl dönümü etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Bugün Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezinde 17 ülkeden gelen 90 konukla, “150. yılında Yargıtay” konulu sempozyum düzenleneceğini ve ardından İncek Ahlatlıbel’de inşa edilecek yeni hizmet binasının temel atma töreninin yapılacağını söyleyen Cirit, 6 ayrı binada, fiziki koşulları yeterli olmayan, mahzen denecek yerlerde icra edilen adalet hizmetinin, yeni projeyle, 486 bin metrekarelik, kamunun en prestijli ve en büyük binasında hizmet vermeye devam edeceğini belirtti. Cirit, projenin bin 100 günde bitirilmesinin hedeflendiğini aktardı.

Hukuku silah gibi kullandılar

FETÖ’den ihraç edilen hakim ve savcıların baktığı davalara ilişkin kendilerine binlerce dilekçe geldiğini dile getiren Cirit, 4 bin 500 hakim ve savcının örgüt üyeliğinden yargılanmasının başlı başına yargıya güveni sarsacak bir durum olduğuna dikkat çekerek, “Gerçekten hukuku bir silah gibi kullanıp özellikle 2007-2013 yılları arasında, yargıyı ve birçok devlet erkini ele geçiren bu hain yapı, yargımıza da çok büyük zarar vermiştir” dedi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin FETÖ kararını hatırlatan Cirit, “Adalet, hak edene hak ettiğini vermektir. Zulüm yaparsak, aynı Ergenekon, Balyoz davalarında olduğu gibi, toplumda onarılmaz yaralar açar” diye konuştu.

#Yargı
#ABD
#Yargıtay
#Rüştü Cirit
6 yıl önce