|

11’inin de cenazesine ulaşıldı

BAE’den İstanbul’a dönüşte İran’da düşen Başaran Holding’e ait uçakta hayatını kaybedenlerin tamamının cenazesine ulaşıldı. Dağdan helikopterle indirilen 11 kişinin cenazesi DNA testininin ardından Türkiye’ye gönderilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 02:24 - 13/03/2018 Salı
Yeni Şafak
 Türk uçağındaki yolcuların tamamının cesedine ulaşıldı.
Türk uçağındaki yolcuların tamamının cesedine ulaşıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’den İstanbul’a gelirken İran’da düşen Türk jetinde yer alan 11 kişinin cesedine ulaşıldı. Cenazeler İranlı yetkililer tarafından helikopterlerle, uçağın düştüğü dağdan indirildi. Pilotlar Beril Gebeş, ikinci kaptan Melike Kuvvet, Mina Başaran, Jasmin Baruh Siloni, Liana Hananel, Sinem Akay, Aslı İzmirli, Burcu Gündoğar Urfalı, Zeynep Coşkun ve Ayşe And cenazeleri adli tıp çalışmalarının ardından ailelerine teslim edilecek daha sonra Türkiye’ye getirilecek. Kazanın duyulmasının ardından İran’a giden yolcuların aileleri gece boyunca Şehrekürd Havalimanı’nda bekledi.


HELİKOPTERLE DAĞDAN İNDİRİLDİ

Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinde Helen Dağı’na düşen uçağın enkazına ulaşmak için çalışmalarını sürdüren İranlı yetkiler ilk önce 8 kişinin cansız bedenine ulaştı. Arama Kurtarma Birimi Başkan Yardımcısı Rıza Zahiri, önceki gece saat 03.00 sıralarında arama kurtarma timinin olay yerine ulaştıklarını, dağcılardan oluşan timin, 8 cesedi teşhis ettiklerini söyledi. Akşam saatlerinde ise tüm yolcuların cesetleri bulundu. Cesetler helikopterle Helen Dağı’ndan alındı.

AFAD EKİBİ İRAN’DA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da İran’da düşen özel Türk uçağına ilişkin, 7 kişilik ekibin kaza mahalline ulaştığı belirtilerek, 11 kişinin cesedinin, adli tıp ve kimlik belirleme çalışmalarının ardından yurda getirilerek ailelerine teslim edileceği belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, İsfahan’ın 80 mil güneybatısında düşen Başaran Holding’e ait TC-TRB kuyruk tescilli Canadair CL-600 tipi özel jetin düştüğü alanda kaza yeri inceleme faaliyetlerinin yürütüldüğü ifade edilerek, İran’daki Türkiye Büyükelçiliği yetkililerinin de olay yerinde çalışmaları yakından takip ettiği vurgulandı.



UÇAĞIN KARA KUTULARI BULUNDU

Ulaştırma Bakanlığı uçağa ait uçuş kayıt cihazı (FDR), kokpit ses kaydecisi ve karakutuların bulunduğunu, incelemeye alınan cihazların kaza inceleme heyetine teslim edileceğini açıkladı. Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti Vali Yardımcısı Cafer Meydani de, düşen uçağın kara kutusunun bulunduğunu söyledi. Meydani, kara kutunun Kiyar ilçesindeki Helen Dağı’nda bulunduğunu kaydetti. İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed İbrahim Taheriyan Fard, yazılı açıklamasında, kazada hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulundu.


GERİYE HİKAYELERİ KALDI

Hayatını kaybeden 11 kişiden geriye uçak İstanbul’a hareket etmeden çektikleri fotoğraf kaldı. Hayatını kaybedenlerden Aslı İzmirli de, 10 Mart’ta Başaran’ın verdiği yemekte arkadaşlarıyla birlikte çekilen fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Mücevher tasarımcısı olan İzmirli’nin ‘Gia Jewels’ isimli bir markası bulunuyordu. Aslı İzmirli, Kasım ayının sonunda nişanlanmıştı. Baguette Jewellery kurucularından Jasmin Baruh Siloni ise yaklaşık 2 yıl önce evlenmişti. Siloni, hamileydi. Liana Hananel’in ise 4 aylık bir bebeği vardı.

  • Erdoğan’dan taziye
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kazada yaşamını yitirenlerin ailelerini telefonla arayarak başsağlığı diledi. Erdoğan başta kazada kızını kaybeden işadamı Hüseyin Başaran olmak üzere acılı ailelere Allah'tan sabır ve metanet diledi.

25 saniyede 6 bin feet düştü

İran hava sahasında düşen Başaran Holding bünyesindeki MC Havacılık’a ait Challenger 604 tipi uçağın radar kayıtlarına göre, 25 saniyede 6 bin feet (yaklaşık 2 bin metre) birden irtifa kaybettiği ortaya çıktı.


Kaptan pilot FETÖ mağduru

Düşen özel uçağın kaptan pilotu Melike Kuvvet’in, TSK’de yüzbaşı rütbesiyle helikopter pilotu olarak görev yaparken bir arkadaşının çocuğunun doğum gününde söylediği şarkı nedeniyle FETÖ kumpasıyla ihraç edildiği ortaya çıktı. Kuvvet, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan çağrıyla binbaşı rütbesiyle göreve başlamayı beklerken jet pilotu brövesi almak için kaydolduğu havacılık kursunun FETÖ ile iltisaklı olduğunun tespit edilmesi nedeniyle görevine dönemedi.

BİNBAŞI OLARAK DÖNECEKTİ

Mayıs ayında yeniden görülecek karar duruşmasıyla, TSK’ya dönme umutları besleyen Kuvvet’in, hayalleri ve hayatı uçak kazasıyla sona erdi. Kuvvet’in arkadaşı emekli Astsubay Murat Saluk, “FETÖ’cüler onu ordudan attı. Yine FETÖ yüzünden tekrar orduya dönemedi. Binbaşı rütbesiyle görevine başlayacaktı” dedi. Melike Kuvvet'in Konya’da yaşayan acılı ablası İlknur Kuvvet Çelik de kardeşinin geçen hafta kendilerini ziyaretinde uçaktan şikayet ettiğini söyledi. Çelik, kardeşinin kendisine uçağın daha önce 3 kez havada arıza yaptığını ve artık bu uçakla uçmak istemediğini söylediğini aktardı.

12 kilometre yükselecekti

İran Ulusal Sivil Havacılık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, jetin önceki gün yerel saatle 16.59’da İran hava sahasına girdiği, 18.09 civarında (TSİ 17.39) düştüğü belirtildi. Açıklamada, pilotun bölgedeki İran hava trafik kontrol merkeziyle irtibata geçtiği, teknik arıza nedeniyle alçalma talep ettiği ardından jetin ani bir şekilde hız kaybederek radardan kaybolduğu bilgisi verildi. Uçak pilotunun 12 kilometreye yükselmek istediği ancak uçağın tırmandığı kısa süre içerisinde ise düştüğü belirlendi.


İki yolcu hamileydi

Kazada yaşamını yitirenlerden Mina Başaran’ın babası iş insanı Hüseyin Başaran’ın Göktürk'teki villasına ise taziye için çok sayıda kişi geldi. Başaran ailesi evde taziyeleri kabul etti. Site içerisinde ise gün boyunca iki ambulans bekletildi. Mina Başaran ile Murat Gezer, birlikteliklerini Ekim ayında resmiyete döküp nişanlanmıştı. Çift, 14 Nisan’da evleneceklerdi. Ailesinin tek kızı ve Başaran Holding’in veliahtı olan 28 yaşındaki Mina Başaran 2013 yılından beri şirkette aktif rol alıyordu. Uçakta hayatını kaybeden Burcu Gündoğar Urfalı ve Jasmin Baruh Siloni’nin ise hamile olduğu öğrenildi.

#İran
#Türkiye
#Uçak Kazası
6 yıl önce