|

Partizan'ın geçmişi başarılarla dolu

Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi play-off turundaki rakibi Sırbistan temsilcisi Partizan, Yugoslavya’nın bölünmesi öncesinde Avrupa’da önemli başarılar elde etti. Siyah-beyazlı takım, 1955-1956 ve 1963-1964’te Şampiyon Kulüpler Kupası’nda çeyrek final oynarken, 1965-1966’da finale kadar yükseldi.

Haber Merkezi
04:00 - 18/08/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:59 - 18/08/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Partizan, Yugoslavya’nın bölünmesi öncesinde Avrupa’da önemli başarılar elde etti.
Partizan, Yugoslavya’nın bölünmesi öncesinde Avrupa’da önemli başarılar elde etti.

Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi play-off turundaki rakibi Sırbistan temsilcisi Partizan, geçen sezon bu kulvarda son 32 takım arasına kalmasına rağmen, uluslararası arenada uzun yıllardır önemli bir başarı elde edemedi. Yugoslavya’da 1945 yılında kurulan Partizan, ülkenin Kızılyıldız’la birlikte en büyük iki kulübünden biri konumunuda. Partizan, Yugoslavya’nın bölünmesi öncesinde Avrupa’da önemli başarılar elde etti. Siyah-beyazlı takım, 1955-1956 ve 1963-1964 sezonlarında Şampiyon Kulüpler Kupası’nda çeyrek final oynarken, 1965-1966 sezonunda ise Avrupa’nın bir numaralı kupasında finale kadar geldi. Finalde İspanyol temsilcisi Real Madrid’e 2-1 yenilen Partizan, Avrupa şampiyonluğunun kıyısından döndü.

TEKNİK DİREKTÖRÜ TANIDIK

Partizan’ın kendi liginde 11’i Yugoslavya, 8’i Sırbistan-Karadağ zamanından olmak üzere toplam 27 şampiyonluğu bulunuyor. Partizan’ı 2000-2002 yıllarında Fenerbahçe’de forma giyen Zoran Mirkovic çalıştırıyor. Fenerbahçe’yle 2000-2001 sezonunda futbolcu olarak şampiyonluk sevinci yaşayan Mirkovic, bu sezon başında Partizan’ın yeni teknik direktörü oldu. Partizan ile Beşiktaş, Avrupa kupaları tarihinde ikinci kez eşleşti. İki ekip daha önce, 2014-2015 sezonu UEFA Avrupa Ligi gruplarında rakip olurken, Sırbistan’daki maçı 4-0 kazanan Beşiktaş, İstanbul’da da rakibine 2-1’lik üstünlük kurmuştu. Partizan, ateşli seyircisiyle dikkati çekiyor. İç saha maçlarını başkent Belgrad’daki yaklaşık 32 bin kişilik Partizan Stadı’nda oynayan siyah-beyazlılar, her maçını büyük bir taraftar desteği altında yapıyor. Sırbistan Ligi’nde iç sahada oynadığı son son 17 maçını da kaybetmeyen Partizan, Avrupa’da ise son 6 müsabakasında yenilgi yüzü görmedi. Siyah-beyazlılar, bu süreçteki maçlarında 5 galibiyet ve 1 beraberlik elde etti.

  • Eleyeceğine inanıyor
  • Partizan’da teknik direktörü Zoran Mirkovic ile oyunculardan Nemanja Miletic ve Svetazor Markovic açıklamalarda bulundu. Mirkovic, Beşiktaş’a hazır olacaklarını söylerken, “Beşiktaş’ı analiz etmek için perşembe gününe kadar zamanımız var. Beşiktaş büyük bir takım ama eminim ki o güne kadar biz de maça hazır olacağız” dedi. 27 yaşındaki stoper Miletic, “Sırada Beşiktaş var, bizim için bu taraftarlarla hiçbir şey imkansız değil” ifadelerini kullandı. 18 yaşındaki defans oyuncusu Markovic ise, “Mümkün olan en iyi şekilde hazırlanacağız ve onları elemek için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
Beşiktaş her zaman favoridir

UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda Avusturya temsilcisi LASK Linz’i eleyen Beşiktaş, gruplara kalmak için kendisi gibi siyah-beyaz renklere sahip olan Sırbistan’ın köklü kulübü Partizan’la mücadele edecek. Beşiktaş’ın eski oyuncularından Dusko Tosic, UEFA Avrupa Ligi’nde Partizan eşleşmesini Sırp basınına değerlendirdi. Beşiktaş’ın favori olduğunu belirten Tosic, “Beşiktaş’ın kadrosunda Pepe, Quaresma, Babel, Negredo gibi oyuncular var. Böyle bir takım, UEFA Avrupa Ligi’nde her takıma karşı favori olur, buna Partizan da dahil” diye konuştu. Siyah-beyazlıların tecrübeli olduğunu vurgulayan Sırp stoper, “Son 3 sezonda Beşiktaş harika sonuçlar elde etti. UEFA Avrupa Ligi’nde tur atladılar ve Şampiyonlar Ligi’nde üst üste 2 sezon çok iyi sonuçlar aldılar. Her sezon hedef daha da büyüyor” dedi. Beşiktaş’ta yeni transferlerin olacağını da kaydeden Dusko Tosic, “Avrupa Ligi, Beşiktaş’ın ligdeki şampiyonluk şansını etkilemez ancak bu konu sezonun ikinci yarısında gündeme gelir. Beşiktaş takım olarak biraz değişti, yeni oyuncular da gelebilir. Belki 2-3 transfer daha olacaktır. Takım daha da güçlenecektir” ifadelerini kullandı.


LASK rüyadan uyandırıldı

Beşiktaş’ın UEFA Avrupa Ligi 3. ön eleme turunda LASK Linz’i son dakika golüyle elemesi, Avusturya basınında geniş yer aldı. OÖNachrichten gazetesi, “Güçlü LASK, 90. dakikada tur atlama rüyasından uyandırıldı” başlığını kullandı. Kronen Zeitung gazetesi maçla ilgili, “Bu masal için yine de teşekkürler” başlığıyla duyurduğu haberinde, 90. dakikaya kadar tur atlaması için yeterli skoru elinde tutan LASK Linz önünde Beşiktaş’ın, bulduğu golle rakibini elediği ancak bunu hak edecek bir oyun sergilemediği yorumunda bulunuldu. Neues Volksblatt gazetesi ise, “Az farkla sansasyon kaçırıldı” başlığıyla okuyucularına ulaştı.

  • Roco korkuttu
  • Beşiktaş’ın, son transferi Enzo Roco, LASK Linz maçındaki kötü performansıyla tepki çekti. Siyah-beyazlı taraftarlar, Şilili stoperi eleştirirken, teknik heyet Enzo Roco’nun adaptasyon sorununu aşmaya çalışıyor.

160 milyon Euro’luk takıma kafa tuttuk

LASK Linz Başkanı Siegmund Gruber, Beşiktaş’a son dakika golüyle elenmelerinin üzüntüsünü yaşıyor. İyi bir mücadele verdiklerini kaydeden Gruber, “Biz 10 milyon Euro’luk bir takım olarak, 160 milyon Euro’luk bir takıma kafa tuttuk. Beşiktaş’tan herhangi bir futbolcuyu, bizim bir oyuncumuza değişmem. Futbol bu, yapacak bir şey yok” diye konuştu.


LASK Linz Teknik Direktörü Oliver Glasner ise, “Futbolun ne kadar acımasız olduğunu gördük” diyerek, iyi performans sergilediklerini, buna karşın turu geçememenin üzücü olduğunu dile getirerek “Bu performansın üstüne koyacağız” ifadesini kullandı.

#Beşiktaş
#Partizan
#UEFA
6 yıl önce