Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'na göre vitaminler her biri hücre, doku ve organ fonksiyonlarımızın düzgün çalışmasına, bizi hastalıklardan koruyup kollamasına, beden ve ruhumuzun formda, fit ve keyifli kalmasına yardımcı oluyor. Ancak bunlardan bir tanesi diğerlerine göre daha fazla görev üstleniyor.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'na göre, en marifetli vitamin D vitamini. D vitamini, kemik sağlığını korumanın yanı sıra kalp-damar sistemini düzenleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, enfeksiyonları engelleme ve hatta bazı çalışmalara göre demans/bunama riskini azaltmada etkili olabilir.
Vitamin sözcüğü, kelime anlamıyla "hayat veren amin" ifadesini içermekte.
Müftüoğlu Hürriyet'teki yazısında özetle şu bilgileri verdi: Farklı türdeki vitaminler, başta B, C, A, E, K olmak üzere, hücrelerimizin, dokularımızın ve organlarımızın düzgün çalışmasına, sağlıklı bir şekilde korunmasına, hastalıklardan korunup kollanmamıza, bedenimizin ve ruhumuzun formda, fit ve keyifli kalmasına katkıda bulunan doğal moleküllerdir.
Ancak içlerinden bir tanesi, diğer vitaminlere kıyasla çok daha geniş bir yelpazede görev üstlenmektedir.
D vitamini. Bu vitamin, kemik ve kas bütünlüğünü koruma, kalp damar sistemini düzenleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, enfeksiyonları engelleme, kanserleri önleme ve hatta demansın/bunamanın önlenmesinde bile etkili olabilmektedir.
Özellikle Mart ayında "Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring" dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, düzenli ve yeterli D vitamini takviyesi, beyinde demansı azaltma potansiyeline sahip.
Bu bulgular, D vitamini takviyesinin bellek üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir.
Bu bağlamda, akılcı bir şekilde düzenlenen ve yeterli miktarda D vitamini takviyesinin sadece genel sağlığımıza değil, aynı zamanda beyin fonksiyonlarımıza da olumlu katkılarda bulunduğu önemli bir nokta.